Θέτοντας τα θεμέλια για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

, Θέτοντας τα θεμέλια για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή ΒιβλιοθήκηΗ Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (European Digital Library-EDL), ένα φιλόδοξο έργο με στόχο την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ηλεκτρονική διάθεσή της μέσω διαδικτυακής πύλης υλοποιείται από μουσεία, αρχεία, συλλογές οπτικοακουστικού υλικού και βιβλιοθήκες από όλη την Ευρώπη.

Η σχετική πρωτοβουλία πραγματοποιείται μετά από την πρόσκληση της Viviane Reding, Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης, “να καταστεί προσβάσιμο σε όλους το πλούσιο υλικό των ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών, μουσείων και αρχείων”. Αντανακλά δε, το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των χρηστών για μεγάλα έργα ψηφιοποίησης και μεγάλης κλίμακας ηλεκτρονικές πηγές πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία που εστιάζει στη διάθεση ψηφιακών αντικειμένων, κειμένων και πολυμέσων από όλη την Ευρώπη, μέσα σε ένα πολύγλωσσο ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Όπως επισημαίνει η Claudia Dillmann, διευθύντρια του Γερμανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και Πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Αρχείων Κινηματογράφου, “Αναγνωρίζουμε ότι οι ερευνητές και οι άνθρωποι που μαθαίνουν για την ευρωπαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό έχουν ανάγκη να ερευνούν όλα τα είδη των μέσων πληροφόρησης, όπως ταινίες, ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και έντυπο υλικό. Προσδοκούν από το διαδίκτυο να τους προσφέρει ενιαία πρόσβαση σε όλα αυτά τα είδη. Είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών οργανισμών, που θα στοχεύει στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων, για να καταστεί δυνατή η ταυτόχρονη έρευνα σε διαφορετικά μέσα ενημέρωσης.”

Για την υλοποίηση του έργου έχει δημιουργηθεί εδώ και δύο χρόνια το Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (EDLnet), το οποίο στοχεύει να αναπτύξει ένα πρωτότυπο σύστημα (prototype) για τη συγκέντρωση υλικού από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης. Το EDLnet συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας, ενώ η Ελλάδα εκπροσωπείται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Το Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης θα διερευνήσει πολιτικά, ανθρωπιστικά, τεχνικά και σημειολογικά θέματα, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία ενός διαλειτουργικού συστήματος, ικανού να παρέχει πρόσβαση σε πλήρως ψηφιοποιημένο υλικό. Επιπλέον, θα ζητηθεί η άποψη διαφορετικών ομάδων χρηστών, ώστε να δημιουργηθεί μια υπηρεσία που θα εξυπηρετεί το ευρύτερο κοινό και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ερευνητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών.

H Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη θα παρέχει άμεση πρόσβαση σε περισσότερα από 2 εκατ. ψηφιοποιημένα βιβλία, φωτογραφίες, χάρτες, ηχητικά αρχεία, φιλμ και αρχειακό υλικό. Η πρώτη θεματική ενότητα της Βιβλιοθήκης, η οποία θα είναι διαθέσιμη από το Νοέμβριο του 2008, έχει τον τίτλο CITY και θα περιλαμβάνει ψηφιακό περιεχόμενο για το ευρωπαϊκό αστικό περιβάλλον.

Το EDLnet είναι ένα Θεματικό Δίκτυο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα eContentplus, στο πλαίσιο της πολιτικής i2010 της ΕΕ. Αποτελεί δε ένα περαιτέρω βήμα μετά την Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη (The European Library), μια ηλεκτρονική πύλη που παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης σε 150 εκατομμύρια τίτλους από 172 συλλογές, σε 31 ευρωπαϊκές εθνικές βιβλιοθήκες.

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)

Δείτε επίσης:
> Έκδοση Οδηγού Διεθνούς Περιαγωγής από την ΕΕΤΤ
> Hitachi BD70E: Βιντεοκάμερα Blu-ray
> Home Cinema: Τηλεόραση – Βιντεοπροβολέας

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business EKT

Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού, Eκστρατεία της ΕΕ για τις γυναίκες ερευνήτριες

Εκστρατεία για την ενθάρρυνση των γυναικών να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία ξεκίνησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι γυναίκες ξεπερνούν το 50% των φοιτητών της ΕΕ και το 45% των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των επιστημόνων που ακολουθούν ερευνητική σταδιοδρομία. Επίσης, οι γυναίκες διδάκτορες εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στους τομείς της τεχνολογίας […]

Internet EKT Internet

SocialSenson.eu, Καινοτόμες εφαρμογές λογισμικού κοινωνικών δικτύων για ενημέρωση και ψυχαγωγία

Στην ανάπτυξη εφαρμογών για τον τομέα των κοινωνικών δικτύων στοχεύει το τριετές ερευνητικό έργο “SocialSensor” που συντονίζει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Business EKT Internet

Εφαρμογή ανοικτού λογισμικού για Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και Διαχείριση Υποθέσεων

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα στο πλαίσιο των δράσεών της για ανάπτυξη και προώθηση του ανοικτού λογισμικού ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη εφαρμογής συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και διαχείρισης υποθέσεων. Η εφαρμογή έχει ως στόχο να συμβάλει στην αυτοματοποίηση των διεργασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Business Business EKT

ARRIVAL, Αλγόριθμοι για καλύτερες σιδηροδρομικές μεταφορές

Με μεγαλύτερη ακρίβεια θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των ευρωπαϊκών τρένων, χάρη σε νέα υπολογιστικά μοντέλα και αλγοριθμικές μεθόδους που προέκυψαν από το 3ετές ερευνητικό έργο ΑRRIVAL, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.