ΕΕΤΤ | Εκρηκτική αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων

, ΕΕΤΤ | Εκρηκτική αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεωνΜε την ευκαιρία της πρώτης συμμετοχής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσίασε, μεταξύ άλλων, την εξελικτική πορεία της Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα και τις ενέργειες της Ρυθμιστικής Αρχής για την προώθηση του ανταγωνισμού στην ευρυζωνική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αλεξανδρίδης, ο αριθμός των ευρυζωνικών γραμμών στα τέλη Ιουνίου 2008 ανήλθε σε 1.246.000 σημειώνοντας αύξηση κατά 23% σε σχέση με το τέλος του 2007. Οι τοπικοί βρόχοι των εναλλακτικών παρόχων ανήλθαν σε 524.000 στα τέλη Αυγούστου 2008, σημειώνοντας αύξηση 91% σε σχέση με το τέλος του 2007, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας μέσω βρόχων των εναλλακτικών παρόχων έχει ξεπεράσει αυτήν μέσω γραμμών ADSL του ΟΤΕ. Περαιτέρω, στα τέλη Ιουνίου 2008 παρέχεται φυσική συνεγκατάσταση των παρόχων σε 152 Αστικά Κέντρα του ΟΤΕ, έναντι 119 στα τέλη 2007.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Αλεξανδρίδης έδωσε έμφαση στις ρυθμιστικές ενέργειες και παρεμβάσεις της ΕΕΤΤ, με τις οποίες υποχρέωσε τον ΟΤΕ να υλοποιήσει την φυσική συνεγκατάσταση και την αδεσμοποίητη πρόσβαση του τοπικού βρόχου στους παρόχους και τον δέσμευσε σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των φυσικών συνεγκαταστάσεων. Οι ενέργειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την εκρηκτική ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας μέσω Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο από τους εναλλακτικούς παρόχους.

Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους 18 μήνες η Φυσική Συνεγκατάσταση παρουσιάζει συνεχή άνοδο και πλέον παρέχεται σε 15 Αστικά Κέντρα του Νομού Θεσσαλονίκης, που μπορούν να καλύπτουν το 78% των συνδρομητών. Στο σύνολο της Β. Ελλάδας (Μακεδονία και Θράκη), Φυσική Συνεγκατάσταση παρέχεται σε 32 συνολικά Αστικά Κέντρα που μπορούν να καλύπτουν περίπου το 54% των συνδρομητών. Αντίστοιχα, αύξηση παρουσιάζει και η Αδεσμοποίητη Πρόσβαση στον Τοπικό Βρόχο. Οι τοπικοί βρόχοι που έχουν παραδοθεί από εναλλακτικούς παρόχους σε καταναλωτές του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα στους πρώτους 8 μήνες του 2008, υπερβαίνοντας τις 63.320.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ παρουσίασε τους θεματικούς άξονες του Περιπτέρου της ΕΕΤΤ στη ΔΕΘ, δίνοντας έμφαση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες και το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS). Όπως επεσήμανε ο κ. Αλεξανδρίδης, «στη ΔΕΘ παρουσιάζεται – σε πιλοτική μορφή – για πρώτη φορά από την ΕΕΤΤ, τo Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών του Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου (GIS), το οποίο αποτελεί ένα σύστημα που συνδυάζει πληροφορίες με γεωγραφικά δεδομένα και τις απεικονίζει σε χαρτογραφικό υπόβαθρο. Το GIS καταγράφει και απεικονίζει τις υποδομές των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοτηλεοπτικών και ευρυζωνικών δικτύων στην ελληνική επικράτεια και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη διάδοση της ευρυζωνικότητας σε όλη την Ελλάδα. H EETT αξιοποιεί την τεχνολογία GIS και αναπτύσσει εφαρμογές με χρήσιμες και διαδραστικές υπηρεσίες ενημέρωσης των καταναλωτών, των παρόχων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, στους καταναλωτές θα δίνεται η δυνατότητα να εντοπίζουν την απόστασή τους από τα κέντρα των Παρόχων και να μπορούν να προσδιορίζουν κατ’ εκτίμηση την αναμενόμενη ποιότητα της σύνδεσής τους. Επίσης, θα τους παρέχεται η δυνατότητα να αξιολογούν τις παρεχόμενες από τους παρόχους υπηρεσίες, να προβαίνουν σε σύγκριση τιμολογίων, ποιότητας και είδους υπηρεσιών, καθώς επίσης και να γνωρίζουν τη διαθεσιμότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε μία περιοχή που τους ενδιαφέρει».

Εφαρμογή GIS
Για τους πάροχους, το GIS θα καταγράφει τα έργα Δικαιωμάτων Διέλευσης δικτύων οπτικών ινών ώστε να επιταχύνονται οι υφιστάμενες πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και να καθίσταται δυνατή η ταχύτερη ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών. Επίσης θα μπορούν να καταγραφούν και άλλα δημόσια δίκτυα (ΕΥΔΑΠ, φυσικού αερίου, κλπ). Για τους Δήμους, αποτυπώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο τα μητροπολιτικά δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από ενδιαφερόμενους φορείς για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων και την αποφυγή πρόκλησης βλαβών στα δίκτυα υποδομών.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EETT featured

Τηλεπικοινωνίες Ελλάδα: Στα σκαριά επιπλέον χρεώσεις των καταναλωτών

Η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας) εξέδωσε Δελτίο Τύπου μέσα από το οποίο κατηγορεί την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT).

Gear EETT

Απαγόρευση κυκλοφορίας του αφυγραντήρα Juro-Pro Ruby 30L WiFi και λάμπας WiFi

Απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά των ραδιοεξοπλισμών COOLSEER RGB WIFI GU10 SMART SPOTLIGHT και “Αφυγραντήρας, Καθαριστής αέρα Ιονιστής Juro-Pro Ruby 30L WiFi.

Gear Black Friday 2022

Black Friday 2022: Τι προσέχω στα courrier όταν παραλαμβάνω αγορές μέσω Internet

Λόγω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες courrier που παρατηρείται τη Black Friday 2022, δείτε αυτό το βίντεο για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων κατά τη διαδικασία παραλαβής των παραγγελιών σας.

Internet EETT featured

Δικαιώματα καταναλωτή για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Η ΕΕΤΤ εξέδωσε, σε συνέχεια σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στους καταναλωτές.