ΕΕΤΤ: Διοικητικό πρόστιμο στη εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε.

, ΕΕΤΤ: Διοικητικό πρόστιμο στη εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε.Μετά από ελέγχους αναφορικά με καταγγελίες εταιρειών για τις πρακτικές και την τιμολογιακή πολιτική της ΟΤΕ Α.Ε. στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας (πακέτο προσφοράς Conn-X περιόδου 2004-2006), η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) διαπίστωσε σημαντικές παραβατικές συμπεριφορές και καταστρατήγηση διατάξεων του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού εκ μέρους της ΟΤΕ Α.Ε. Ως εκ τούτου, αποφάσισε να επιβάλει την κάτωθι διοικητική κύρωση:

Διοικητικό πρόστιμο 20.000.000 ευρώ για την από το 2004 σοβαρότατη και διαρκή παραβίαση του άρθρου 2 του ν.703/1977 περί ελεύθερου ανταγωνισμού (δηλαδή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης) στην Ελληνική αγορά της ευρυζωνικότητας, με τη μορφή «συμπίεσης περιθωρίου – margin squeeze» (για τους ορισμούς, βλέπε www.eett.gr «Συχνές Ερωτήσεις»).

Η καταχρηστική αυτή πρακτική δεν σχετίζεται τόσο με τις λιανικές τιμές των ευρυζωνικών προσφορών της ΟΤΕ Α.Ε., όσο με τη διαφορά ανάμεσα στις λιανικές τιμές και στα τιμολόγια χονδρικής, με κατάλληλη μείωση των οποίων (χονδρικών τιμών) θα μπορούσε να αποφευχθεί η παράβαση της «συμπίεσης περιθωρίου». Η ΟΤΕ Α.Ε. διατηρούσε διαφορά μεταξύ της χονδρικής τιμής (με την οποία πωλούσε τις ευρυζωνικές συνδέσεις ADSL στους εναλλακτικούς παρόχους) και της λιανικής τιμής (με την οποία πωλούσε την ίδια υπηρεσία στους δικούς της πελάτες), μικρότερη της από τους νόμους του ανταγωνισμού επιτρεπόμενης. H διαφορά αυτή ήταν τόσο μικρή, που δεν επέτρεπε σε έναν αποτελεσματικό εναλλακτικό πάροχο να καλύψει τα αναγκαία έξοδα που απαιτούντο για να μπορέσει και αυτός να παρέχει λιανικές ευρυζωνικές υπηρεσίες ανταγωνιστικές με εκείνες της ΟΤΕ Α.Ε.

Συνέπεια των ανωτέρω ήταν, ο πάροχος αυτός είτε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την αγορά, είτε να υποχρεωθεί να πουλήσει στην ίδια λιανική τιμή με την ΟΤΕ Α.Ε., υφιστάμενος σημαντικές ζημιές. Τέτοιες πρακτικές δύνανται να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης των παρόχων καθώς και στην οικονομική βιωσιμότητα τους. Μακροπρόθεσμα είναι πιθανό πάροχοι να οδηγούνται εκτός αγοράς και συνεπώς να μειωθεί ο ανταγωνισμός. Η μείωση δε του ανταγωνισμού, επιφέρει υψηλότερες λιανικές τιμές και περιορισμό στην καινοτομία και στην προσφορά νέων υπηρεσιών προς τους τελικούς καταναλωτές.

Σχετικά με αυτήν την περίπτωση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης δήλωσε: «Η απελευθέρωση της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών απαιτεί απ’ όλες τις εταιρείες του κλάδου την αυστηρή τήρηση των αρχών του δικαίου του ανταγωνισμού και της υφιστάμενης νομοθεσίας. Η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις με σημαντική ισχύ στην αγορά, μπορεί να λάβει τη μορφή της «συμπίεσης περιθωρίου», που οδηγεί στον περιορισμό του ανταγωνισμού, στον εξοβελισμό της καινοτομίας, και μακροπρόθεσμα, στην εκμετάλλευση των καταναλωτών.

Με τη σημερινή της απόφαση, η ΕΕΤΤ διατρανώνει την αφοσίωση της στην αυστηρή τήρηση των αρχών προστασίας του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις επιταγές του εθνικού και κοινοτικού πλαισίου. Καλούμε τον κυρίαρχο τηλεπικοινωνιακό πάροχο να συμμορφωθεί πλήρως με την νέα πραγματικότητα και με τις ειδικές υποχρεώσεις που συνοδεύουν κάθε πάροχο με σημαντική ισχύ στην αγορά. Η συνεχιζόμενη εξάπλωση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην πατρίδα μας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για όλες τις επιχειρήσεις, και ιδίως για εκείνες που εστιάζουν σε καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και σε σύγχρονες υποδομές πρόσβασης. Η ΕΕΤΤ θα παραμείνει εγγυητής των αρχών του ανόθευτου ανταγωνισμού, χωρίς παρεκκλίσεις και συμβιβασμούς, με τη βεβαιότητα ότι η παρατηρούμενη πρόοδος θα επιταχυνθεί, προκειμένου να καλυφθεί σύντομα το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει τη χώρα μας από τις άλλες χώρες της ΕΕ.»

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EETT featured

Τηλεπικοινωνίες Ελλάδα: Στα σκαριά επιπλέον χρεώσεις των καταναλωτών

Η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας) εξέδωσε Δελτίο Τύπου μέσα από το οποίο κατηγορεί την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT).

Gear EETT

Απαγόρευση κυκλοφορίας του αφυγραντήρα Juro-Pro Ruby 30L WiFi και λάμπας WiFi

Απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά των ραδιοεξοπλισμών COOLSEER RGB WIFI GU10 SMART SPOTLIGHT και “Αφυγραντήρας, Καθαριστής αέρα Ιονιστής Juro-Pro Ruby 30L WiFi.

Gear Black Friday 2022

Black Friday 2022: Τι προσέχω στα courrier όταν παραλαμβάνω αγορές μέσω Internet

Λόγω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες courrier που παρατηρείται τη Black Friday 2022, δείτε αυτό το βίντεο για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων κατά τη διαδικασία παραλαβής των παραγγελιών σας.

Internet EETT featured

Δικαιώματα καταναλωτή για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Η ΕΕΤΤ εξέδωσε, σε συνέχεια σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στους καταναλωτές.