Γαλλία & Γερμανία ζητούν από ΕΕ πίσω πόρτα στα κρυπτογραφημένα apps

Γαλλία και Γερμανία μέσα στην εβδομάδα ζήτησαν από την ΕΕ να ψηφίσει έναν νέο νόμο, ο οποίος θα υποχρεώνει τις εταιρείες να κάνουν διαθέσιμα στις αρχές τα κρυπτογραφημένα μηνύματα των apps τους. Το αίτημα αυτό γίνεται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Bernard Cazeneuve και ο Γερανός ομόλογός του Thomas de Maizière με κοινή τους πρόταση που κατέθεσαν την Τρίτη, επεσήμαναν ότι τα κρυπτογραφημένα messaging apps όπως το WhatsApp και Telegram αποτελούν εμπόδια κατά την διάρκεια των ερευνών. Οι αρχές δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν συγκεκριμένα άτομα που είναι ύποπτα για τρομοκρατία.

Με την πρότασή τους καλούν την Κομισιόν να συντάξει έναν νόμο που θα υποχρεώσει τις εταιρείες που έχουν τα apps, να “αφαιρέσουν το παράνομο περιεχόμενο” και να “αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα” κατά τη διάρκεια ερευνών που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Οι μυστικές υπηρεσίες σε ΗΠΑ και ΕΕ εδώ και καιρό διαμηνύουν ότι η end-to-end κρυπτογράφηση διευκολύνει τους τρομοκράτες στην οργάνωση επιθέσεων καθώς το περιεχόμενο των μηνυμάτων είναι προσβάσιμο μόνο στον αποστολέα και τον παραλήπτη. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας που υποστηρίζουν πως η δημιουργία “πίσω πόρτας” έστω και για τη επιβολή του νόμου, θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών.

Η πρόταση των Γάλλων και των Γερμανών έρχεται μετά τις αυξημένες τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης σε ναό στη Νορμανδία, όπου οι δυο τζιχαντιστές αναφέρεται ότι γνωρίστηκαν μέσω του Telegram. Στην πρόταση επισημαίνεται το πόσο σημαντική είναι η κρυπτογράφηση στην επικοινωνία και τις οικονομικές συναλλαγές, παράλληλα όμως τονίζεται πόσο σημαντικό είναι το γεγονός να βρεθεί μια λύση για να βοηθηθούν οι έρευνες και να διατηρηθεί η ιδιωτικότητα. Οι δυο υπουργοί πιέζουν την Κομισιόν να συζητηθεί το θέμα της κρυπτογράφησης στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Μπρατισλάβα.

Ήδη έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις από υπέρμαχους της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και όχι μόνο, αλλά μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια.

messaging app encryption, Γαλλία & Γερμανία ζητούν από ΕΕ πίσω πόρτα στα κρυπτογραφημένα apps

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
aggelos

Ως γνωστό σε αυτά τα άρθρα κανένα σχόλιο… Μπράβο techblogers !!! Μακάρι να μην πάρει πράσινο φως πάντως !!!

Agnostos13

Αυτη ειναι η φιλελευθερια της Ευρωπης!
Ελπιζω να μην περασει οπως οφειλει…

One

To 4o Ράιχ ζει και βασιλεύει…

Ντροπη και μονο στο ονομα της τρομοκρατίας καποιοι να απαιτούν να χαθουν οι προσωπικές μας ελευθερίες. Αν εχουν ανίκανες μυστικες υπηρεσίες που δεν κάνουν καλα τη δουλειά τους, δεν φταίει ο απλός πολίτης για να χασει τα προσωπικά του δεδομένα. Τελικά ο Χιτλερ δεν έχασε τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο αλλα νίκησε…

kostasb16b

είναι κακο και αμα αρχησει δεν θα σταματησει ποτε.. αλλα στην πραγματικοτητα δεν μας αφορα δεν εχουμε να κρυψουμε τιποτα αρα και δεν θα μας παρακολουθεί κανεις εμας… φυσικα όμως είμαι αντιθετος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.

Internet Elon Musk Twitter

X: Ο χρήστες δεν θα μπορούν να κρύψουν πλέον το μπλε τικ τους

Το X δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κρύβουν τα μπλε τικ τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει premium συνδρομή ή όχι.

Internet YouTube

Youtube: Αμφιλεγόμενος ο νέος σχεδιασμός για αναπαραγωγή βίντεο σε desktop

Το YouTube είναι από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχαγωγίας αλλά έχει πάρει αμφισβητήσιμες αποφάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης περιεχομένου.