Ευρώπη, Ένα στα πέντε παιδιά από 9-12 ετών έχουν Facebook

Όλο και μικρότερα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook. Η έρευνα Social Networking, Age and Privacy, αποκαλύπτει ότι το 38% των παιδιών 9-12 χρησιμοποιούν sites κοινωνικής δικτύωσης, με ένα από τα πέντε αυτής της ηλικιακής ομάδας να έχει προφίλ στο facebook, ακόμα και αν το δίκτυο θέτει ηλικιακό όριο για συμμετοχή τα 13 έτη.

, Ευρώπη, Ένα στα πέντε παιδιά από 9-12 ετών έχουν Facebook

Οι ηλικιακοί περιορισμοί δεν είναι αποτελεσματικοί
Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα EU Kids Online με τη συμμετοχή 25.000 νέων σε όλη την Ευρώπη λένε ότι επίσης δείχνει ότι οι ηλικιακοί περιορισμοί είναι κατά ένα μέρος αποτελεσματικοί και ότι ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών αναλαμβάνουν ρίσκα online. Ένα τέταρτο των παιδιών στα site κοινωνικής δικτύωσης επιλέγουν να έχουν το προφίλ τους «δημόσιο ή ανοιχτό ή μη ορατό σε όλους» (public). Ένα πέμπτο των παιδιών των οποίων των προφίλ είναι δημόσιο εμφανίζουν τη διεύθυνσή τους ή τηλέφωνό τους διπλάσια από αυτούς που έχουν επιλέξει το προφίλ τους να είναι μη ορατό σε όλους (private).

Η Καθηγήτρια Sonia Livingstone από το London School of Economics and Political Science, η οποία διευθύνει και το έργο, δήλωσε: «Φαίνεται ότι τα παιδιά προχωρούν στο Facebook – αυτό είναι τώρα το πιο δημοφιλές site στις 17 από τις 25 χώρες που ερευνήσαμε. Πολλοί πάροχοι προσπαθούν να περιορίσουν τους χρήστες σε 13 ετών και άνω αλλά βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι αποτελεσματικό». Ειδικά τα μικρότερα παιδιά αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τις επιλογές εμπιστευτικότητας και να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που είναι διαθέσιμα.

Ανάμεσα στις 25 Ευρωπαϊκές χώρες που ερευνήθηκαν 57% των παιδιών (ηλικίας 9 έως 16) χρησιμοποιούν το Facebook ως το μοναδικό ή το κύριο site κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό κυμαίνεται από 98 % στην Κύπρο έως και μόνο 2% στην Πολωνία..

Ανάγκη για καλύτερα προστατευτικά μέτρα
Τα ευρήματα εγείρουν την πιθανότητα της άρσης των ηλικιακών περιορισμών από τα sites κοινωνικής δικτύωσης ως πιθανός αποτελεσματικότερο τρόπο βελτίωσης της ασφάλειας online. Η Elisabeth Staksrud, από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και μία από τις υπευθύνους της έρευνας σχολίασε σχετικά: «τα παιδιά συχνά λένε ψέματα για την ηλικία τους ώστε να μπουν σε “απαγορευμένα” sites. Θα ήταν πιο πρακτικό να εντοπίσουμε τους μικρότερους χρήστες και να τους προφυλάξουμε με προστατευτικές μεθόδους. Παρόλα αυτά πρέπει να αποδεχτούμε ότι αφαιρώντας τα ηλικιακά όρια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση χρήση αυτών των sites».

Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα, η έρευνα δείχνει ότι ένα στα έξι παιδιά ηλικίας 9-12 και ένα στα τρία 13-16 έχει 100 ή και παραπάνω επαφές. Περίπου ένα τέταρτο των χρηστών sites κοινωνικής δικτύωσης επικοινωνούν online με ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή στη ζωή τους offline, συμπεριλαμβανομένων του ενός πέμπτου των παιδιών ηλικίας 9-12 σε όλα τα sites κοινωνικής δικτύωσης (και του ενός τετάρτου των μικρότερων χρηστών του Facebook).

Η έρευνα επίσης δείχνει:
• Τα sites κοινωνικής δικτύωσης (Social Networking Sites- SNS) είναι δημοφιλή στα παιδιά στην Ευρώπη: 38% των παιδιών ηλικίας 9-12 και 77% των παιδιών ηλικίας 13-16 διαθέτουν προφίλ. Το Facebook χρησιμοποιείται από το ένα τρίτο των χρηστών από 9-16 ετών.
• Ένα στα πέντε παιδιά από 9-12 ετών έχουν προφίλ στο Facebook με αυτό να αυξάνεται σε 4 στα 10 σε μερικές χώρες.
• Οι ηλικιακοί περιορισμοί είναι μερικώς αποτελεσματικοί, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζοντα διαφορές από χώρα σε χώρα και ανάμεσα στα διαφορετικά sites κοινωνικής δικτύωσης.
• Τα μικρότερα παιδιά συνήθως έχουν το προφίλ τους «δημόσιο ή ορατό σε όλους»’. Ένα τέταρτο των παιδιών 9-12 έχουν το προφίλ τους επίσης «δημόσιο ή ορατό σε όλους»
• Οι γονικοί κανόνες για τη χρήση των sites κοινωνικής δικτύωσης, όταν εφαρμόζονται, είναι μερικώς αποτελεσματικοί ειδικά στα μικρότερα παιδιά.
• Ένα πέμπτο των παιδιών των οποίων των προφίλ είναι δημόσιο εμφανίζουν τη διεύθυνσή τους ή τηλέφωνό τους διπλάσια από αυτούς που έχουν επιλέξει το προφίλ τους να είναι μη ορατό σε όλους (private).
• Τα χαρακτηριστικά που σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν τα απιδιά από άλλους χρήστες αν χρειαστεί δεν είναι εύκολα κατανοητά από τα μικρότερα από και από μερικά μεγαλύτερα παιδιά.

Η πλήρης έρευνα, Κοινωνική Δικτύωση, Ηλικία και Εμπιστευτικότητα (Social Networking, Age and Privacy), είναι διαθέσιμη online στο www.eukidsonline.net

Πληροφορίες για την έρευνα
Η έρευνα παρουσιάζει ευρήματα σχετικά με τη χρήση sites κοινωνικής δικτύωσης, βασιζόμενα σε μια νέα και μοναδική έρευνα που σχεδιάστηκε και διεξήχθη σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα του Eukids Online. Χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα για το ασφαλές internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC’s Safer Internet Programme) με σκοπό να ενισχύσει τα στοιχεία για πολιτικές που αφορούν στην ασφάλεια.
• Αφορά τυχαίας διαστρωμάτωσης δείγμα 25.142 παιδιών ηλικίας 9-16 που χρησιμοποιούν το internet, και επιπλέον ενός από τους γονείς τους, στους οποίους πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2010 σε 25 Ευρωπαϊκές χώρες.
• Η έρευνα εξέτασε βασικούς κινδύνους στο Διαδίκτυο: πορνογραφία, παρενόχληση, μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, επικοινωνία με τους ανθρώπους δεν γνωρίζουν κατά πρόσωπο, offline συναντήσεις με online επαφές, δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο παραγόμενο από χρήστες και κακή χρήση προσωπικών δεδομένων.
• Σε αυτή την έρευνα ως «παιδιά» αναφέρονται τα παιδιά χρήστες του Internet ηλικίας 9-16 σε όλη την Ευρώπη. Οι χώρες που περιλαμβάνονται είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες(Ολλανδία), Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Paris

ανησυχητικό ρε παιδιά

panagiotisXII

Απλα τραγικο νεο…Το ανελεητο facebooking γενικοτερα, αλλα ειδικοτερα σε αυτες τις ηλικιες, ειναι ενα σοβαρο προβλημα και σαν τετοιο πρεπει να αντιμετωπιστει. Εμεις στα 9 μας βγαιναμε στη γειτονια και το προβλημα μας ηταν οτι μας κυνηγουσε ο φυλακας του σχολειου επειδη πηδουσαμε απο τα καγκελα…ΟΚ ειπαμε οι γενιες εξελισσονται αλλα μην το παρακανουμε.

z3r0

Δούλευα σε ένα internet-cafe και το μονο που θα πω από την εμπειρία μου είναι ότι ο κόσμος το έχει πάρει πολύ στα σοβαρά το FB

vasilis.

ναι,το εχει παρει σοβαρα.

Dimitris D.

Και μη χειρότερα… 🙁

Νικος

Κατάντια ρε παιδιά!!!Εντάξει καλή η τεχνολογία δε λέω,βοηθάει πολύ,τις περισσότερες φορές τουλάχιστον,αλλά πρέπει όλα να γίνονται στην ώρα τους!!!Και όσο και αν έχουμε εξελιχθεί τα παιδιά πρέπει να είναι πάντα παιδιά και πρέπει να μένουν στην “ΑΘΩΟΤΗΤΑ “(αν αυτή υπάρχει σήμερα)όσο πιο πολύ μπορούν και να μην φορτώνονται από τώρα ότι άγχος τρώμε εμείς οι “ενήλικες”!!!Κρίμα γιατί πλέον δεν υπάρχει αληθινό παιχνίδι όπως ζήσαμε οι περισσότεροι γεννηθείς αρχές ‘ 80 και πίσω!!Παρά μόνο ένας χώρος με μια οθόνη και ένα χειριστήριο!!!

Σπυρος

Μεγάλη κατάντια βεβαία το ξέρω και από τους γνωστούς μου. Πχ παιδιά που πηγαίνουν 5η η 6η δημοτικού και έχουν τουλάχιστον ένα λογαριασμό στο Facebook και αυτό γίνεται λόγω της επιρροής από μεγαλύτερα παιδιά

θοδωρος

Ξερω παντως πως το ποσοστο των παιδιων που εχουν facebook σε αυτη την ηλικια στην Ελλαδα ειναι πολυ μεγαλυτερο δυστυχως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.