Ψηφιακό θεματολόγιο, Η Ευρώπη επεκτείνει το φάσμα του 4G

H Ευρώπη αποφάσισε να διευρύνει το φάσμα του 4G, με την πρόσθεση 120 MHz περισσότερων στο διαθέσιμο ραδιοφάσμα τεχνολογιών τέταρτης γενιάς – 4G, όπως η LTE (Long Term Evolution, μακροπρόθεσμη εξέλιξη) γύρω από την ζώνη των 2 GHz. Αυτή η ζώνη χρησιμοποιείται επί του παρόντος αποκλειστικά για ασύρματες επικοινωνίες UMTS (παγκόσμιο σύστημα κινητών τηλεπικοινωνιών), γνωστές ως δίκτυα 3G.

Με την απόφαση υποχρεώνονται τα κράτη μέλη να ανοίξουν το σχετικό ραδιοφάσμα έως τις 30 Ιουνίου 2014 το αργότερο, ενώ καθορίζονται επίσης οι εναρμονισμένες τεχνικές προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη συνύπαρξη διαφορετικών τεχνολογιών. Με βάση τα παραπάνω, η ΕΕ πρόκειται στο εξής να έχει στη διάθεσή της έως και διπλάσια ποσότητα ραδιοφάσματος για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή γύρω στα 1000 MHz.

Η απόφαση της Επιτροπής σημαίνει ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να επενδύσουν στη βελτίωση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, προς όφελος του συνόλου της οικονομίας, ενώ στην πορεία του χρόνου οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν ταχύτερη μεταφορά δεδομένων και περισσότερες ευρυζωνικές υπηρεσίες. Μεγαλύτερη πρόσβαση σε ραδιοφάσμα για τεχνολογίες 4G συνεπάγεται ουσιαστική συμβολή στην επίτευξη του στόχου του Ψηφιακού θεματολογίου που αφορά την καθολική ευρυζωνική κάλυψη της ΕΕ με ταχύτητα τουλάχιστον 30 Mb/s το αργότερο έως το 2020.

, Ψηφιακό θεματολόγιο, Η Ευρώπη επεκτείνει το φάσμα του 4G

Πηγή: 1,2

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet 4G Nokia

Η Nokia θα βάλει δίκτυο 4G στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της χρονιάς

Η Nokia σχεδιάζει να στείλει με πύραυλο της SpaceX ένα δίκτυο 4G στη Σελήνη μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Internet 4G featured NASA

Στη Σελήνη σύντομα θα έχει καλύτερο σήμα 4G από πολλά μέρη της Γης

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά στο πλαίσιο της συμφωνίας Nasa με Nokia, η κάλυψη 4G εκεί θα είναι απείρως καλύτερη από πολλά μέρη της Γης

Smartphones 4G 5G Android Smartphones

Στροφή στο 5G, μετά τα iPhone 11 θα δούμε μειώσεις στις τιμές των 4G Android smartphones

Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Apple μείωσε τις τιμές των iPhone 11, και τώρα μαθαίνουμε ότι αντίστοιχη τακτική θα δούμε και στα 4G Android smartphones.

Smartphones 4G 5G featured

London Underground: Πρόσβαση σε 4G από το 2020 θα έχουν οι χρήστες του μετρό κι αργότερα σε 5G

Η κυβέρνηση του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι από το 2020 οι χρήστες του Underground θα έχουν 4G πρόσβαση στα τούνελ και τους σταθμούς.