Το ψυχολογικό πείραμα του Facebook σε 689,003 ανυποψίαστους χρήστες του

Eίναι γνωστό ότι το Facebook δεν είναι ένα απλό δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης αλλά κάτι περισσότερο. Εχθές είδαμε ότι με δικαστική απόφαση προχώρησε στην μεγαλύτερη άρση προσωπικών δεδομένων και σήμερα ότι χρησιμοποίησε περίπου 700.000 λογαριασμούς χρηστών του προκειμένου να διεξάγει ένα ψυχολογικό πείραμα.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε 689,003 αγγλόφωνους λογαριασμούς για να χειραγωγήσει την ψυχολογία των χρηστών. Προκειμένου να δει αν τα συναισθήματα των χρηστών επηρεάζονται από αυτά που διαβάζουν και αν είναι μεταδοτικά, επί μια εβδομάδα ορισμένοι χρήστες έβλεπαν περισσότερα news feeds που είχαν θετική αποδοχή ενώ άλλοι αυτά που σχολιάζονταν αρνητικά από τους φίλους τους.

Τα αποτελέσματα του του ψυχολογικού τεστ που διεξήχθη το 2012 έδειξαν ότι όσοι δέχονταν θετικά μηνύματα στη συνέχεια προχωρούσαν σε δικές του κοινοποιήσεις και μηνύματα που κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση ενώ όσοι εκτέθηκαν σε αρνητικές ειδήσεις, σχόλια και μηνύματα υιοθέτησαν την ίδια συμπεριφορά. Επομένως, αυτά που βλέπουμε στο Facebook επηρεάζουν και τα δικά μας συναισθήματα και συμπεριφορά.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν λέμε «ανυποψίαστοι» εννοούμε πως για το συγκεκριμένο τεστ δεν ήταν ενημερωμένοι. Κατά τα άλλα το Facebook έχει την απόλυτη ελευθερία να κάνει τέτοιου είδους πειράματα με την άδεια των χρηστών του οι οποίοι όταν ανοίγουν λογαριασμό συμφωνούν με τους όρους χρήσης όπου κάπου στα ψηλά γράμματα λέει ότι συμφωνούν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους τεστ.

, Το ψυχολογικό πείραμα του Facebook σε 689,003 ανυποψίαστους χρήστες του

, Το ψυχολογικό πείραμα του Facebook σε 689,003 ανυποψίαστους χρήστες του

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
geraldo.aliai

Πρωτον αυτο ειναι παρανομο γιατι κανενας μα κανενας δεν εχει διαβασει τους κανονες οταν ανηγη φβ. Δευτερον αρχιζω να πιστευω ολο και περισοτερο πως εχανα καλα που διεγραψα το φβ,οποτε οποιος θελει να διαγραψει το φβ να το κανει επιστψτεμε η μερα σας θα αλαξει προς το καλητερο.

nikos

@geraldo.aliai είσαι σοβαρός?!Είναι παράνομο επειδή ο Ελληνάρας πάει και βάζει την “τζίφρα” του όπου του έρθει και δεν διαβάζει τα ψιλά γράμματα?Μην λέμε ότι θέλουμε!Εφόσον προειδοποιεί για τέτοια τεστ έχει κάθε δικαίωμα να τα κάνει!Άντε που γίναμε όλοι δικηγόροι και ξέρουμε τι είναι παράνομο και τι όχι!Όπως είπες και μόνος σου αν δεν συμφωνείς με τους όρους τότε είτε δεν φτιάχνεις λογαριασμό είτε αν έχεις τον διαγράφεις!

nikmour

Clockwork orange

tomtik

Είμαι ψυχασθενής επειδή δεν έχω προφίλ στο φατσοτετοιο.Αυτό συμπέρανε έρευνα “ειδικών” για εμάς που δεν εκθετουμε την ιδιωτικότητα μας στα κοινωνικά μέσα.
Δεν είμαι και μ@λ…@ς – πειραματόζωο σαν αυτά τα 700.000.

nikos

@tomtik φίλε μου δεν είσαι ψυχασθενής,δικαίωμα σου να μην έχεις facebook όπως και δικαίωμα κάποιον να έχουν…
Το θέμα είναι ότι εάν αποφασίσεις να κάνεις λογαριασμό πρέπει να ξέρεις και τις “υποχρεώσεις” σου και όχι να κατηγορείς το facebook και το κάθε facebook γιατί δεν διάβασες τα ψιλά γράμματα!Αλλά βέβαια όπως πάντα ο Έλληνας είναι πολυπράγμων άνθρωπος και ξέρει από όλα τα επαγγέλματα,ανάμεσα σε αυτά και η Νομική.

geraldo.aliai

Φιλε @Νικο εχεις δικιο που λες οτι ειμαστε υποχρεωμενει να διαβαζουμε τις οδηγιες την εχω πατηση ετσι και για αυτο και για καποιους αλλους λογους αποφασισα να διαγραψω το φβ και καλα εκανα. Οσε για την νομηκη που λες μαθε λοιπον φιλε μου πως οταν ενας νομος δεν εφαρμοζετε οτι κυρος και να επιβαλεις τοτε αυτος καθηστατε ακριστος π.χ ο νομος που ισχυει για το καπνιζμα και εδω στην Ελλαδα απλα ειναι σαν να μην υπαρχει και ετσι ειναι ακριστος και αυτα δεν τα λεω εγω αλλα μια καθηγητρια μου που ειναι νομικος. Οποτε ναι για εδω στην Ελλαδα εφοσον σχεδον κανενας δεν διαβαζει τις οδηγιες αν και ειναι υποχρομενει να το κανουν οι χρηστες αυτο το πηραμα θα ηταν παρανομο γιατι το φβ θα επρεπε να παρει την εγρησει των χρηστων. Αλλα εφοσον αυτο το πηραμα εγινε σε αλλη χωρα μπορη να ειναι νομιμο μπορη και οχι αναλογα με το νομικο πλεσιο που ισχει στην χωρα εκεινη.

nikos

@geraldo.aliai δηλαδή επειδή η Ελλάδα είναι σκορποχώρι σημαίνει ότι ένας νόμος επειδή δεν τηρείται από τα εκτελεστικά όργανα παύει να ισχύει?Αυτό που λες δείχνει πόσο πάτο έχει πιάσει η χώρα μας και η αντίληψη του Έλληνα για τους νόμους!Ας υποθέσουμε ότι η φίλη σου έχει δίκιο(λέμε τώρα)…Το facebook είναι ένα κοινωνικό δίκτυο παγκοσμίου βεληνεκούς και οι χρηστές του είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στους νόμους που έχουν θεσπιστεί στην έδρα του!Αν λοιπόν η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει έναν απλό νόμο δεν φταίει το facebook!

edd

Σιγά ρε παιδιά που θιχτήκατε! Λες και χρησιμοποιήτε το fb για να μεταφέρετε κρατικά μυστικά… Το μακρύ και το κοντό του γράφει ο καθένας, τακτικά ανα 2-4 ώρες. Αν θέλετε να μην συμμετάσχετε στην έρευνα (που είναι κάτι θετικό που μπορεί να βγει από τα άχρηστα ποστς), πολύ απλά μην δημοσιεύετε (κοιτάξε και στο λεξικό τι σημαίνει η λέξη) το ‘τι κάνετε. Κανένας δε θα κάνει έρευνα όταν δεν έχει αντικείμενο για να την κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.