Οδηγός Facebook: Συμβουλές για την προστασία της ιδιωτικότητάς μας

Απαντώντας στη μεγάλη ανάγκη των χρηστών του Facebook να γνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιούν τον ιστοχώρο με ασφάλεια αποφεύγοντας τους πιθανούς κινδύνους, η δράση Saferinternet δημιούργησε αναλυτικό 48σέλιδο οδηγό, ενημερώνοντας για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ελέγχουμε και να ρυθμίζουμε την πρόσβαση στα δεδομένα μας μέσα από το Facebook.

Ο οδηγός αφορά στη νέα μορφή του προφίλ – το χρονολόγιο – που σύντομα θα έχουν όλοι οι λογαριασμοί του Facebook, καθώς και στις νέες ρυθμίσεις του λογαριασμού και του απορρήτου μας. Δίδονται απλές οδηγίες χρησιμοποιώντας τις οθόνες του ιστοχώρου, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις ρυθμίσεις και τις δυνατότητες ασφαλούς χρήσης.

, Οδηγός Facebook: Συμβουλές για την προστασία της ιδιωτικότητάς μας

Ο οδηγός δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή έδρα του Facebook στην Ιρλανδία και είναι προσβάσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστοχώρο του Saferinternet.gr (17ΜΒ pdf).

Ειδικότερα, ο οδηγός ενημερώνει για τα εξής σημαντικά θέματα:
• Η κατανόηση της πολιτικής απορρήτου και των όρων χρήσης (privacy και terms) ως το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα κατά την εγγραφή μας.
• Η σημασία της δημοσίευσης προσωπικών στοιχείων με σύνεση κατά την εγγραφή μας στο Facebook.
• Πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε και να ασφαλίσουμε το λογαριασμό μας από ενέργειες παραβίασης ή υποκλοπής.
• Το χρονολόγιο και ο τοίχος μας: πώς μπορούμε να περιορίζουμε την πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία και να ελέγχουμε πώς εμφανίζεται το χρονολόγιό μας προς άλλους χρήστες του Facebook, πώς μπορούμε να κρατάμε τον έλεγχο των κοινοποιήσεών μας, και πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου.
• Οι φίλοι μας στο Facebook – φίλοι ή … γνωστοί “άγνωστοι”; Πώς δημιουργούμε επιμέρους λίστες με συγκεκριμένες επαφές, πώς προστατεύουμε τους φίλους μας από τα ανεπιθύμητα βλέμματα, πώς αφαιρούμε άτομα που δε θέλουμε να βρίσκονται πια στη λίστα των φίλων μας, πώς μπορούμε (και πρέπει να) μπλοκάρουμε προβληματικές επαφές. Επιπλέον, επισημαίνεται η λειτουργία ανάδειξης των κοινών δεδομένων μεταξύ δύο χρηστών ως άλλο ένα σημείο προστασίας της ιδιωτικότητας που πρέπει να προσεχτεί.
• Αναζήτηση – ποιον μπορούμε να βρούμε και ποιος μπορεί να μας βρει: πώς αναζητούμε «φίλους», πώς ρυθμίζουμε ποιος θα μπορεί να μας βρει μέσα από το Facebook, πώς αποφασίζουμε εάν το χρονολόγιό μας θα μπορεί να βρεθεί μέσω δημόσιων μηχανών αναζήτησης.
• Προστατεύουμε τις φωτογραφίες μας από ανεπιθύμητα βλέμματα: ενημερωνόμαστε για τη σημασία της προστασίας φωτογραφιών και βίντεο, σεβόμενοι το δικαίωμα κάθε ατόμου επάνω στις δικές του δημοσιεύσεις και φωτογραφίες.
• Εφαρμογές: πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε/ απεγκαταστήσουμε μια εφαρμογή, πώς μπορούμε να αναφέρουμε μια εφαρμογή, πώς περιορίζουμε τη λίστα των ατόμων που θα μαθαίνουν τι κάνουμε στις εφαρμογές. Επίσης, αναδεικνύεται η σημασία της γνώσης των τρόπων που οι εφαρμογές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα μας μέσω των φίλων μας, καθώς και τι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε τη λειτουργία «Μου αρέσει!».
• Πώς μπορούμε να απενεργοποιήσουμε ή να διαγράψουμε το λογαριασμό μας.
• Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε ενοχλητικές επαφές και εφαρμογές, να ανακτήσουμε τον έλεγχο του λογαριασμού μας και να αναφέρουμε ανάρμοστη δραστηριότητα στο Facebook.
• Ο δεκάλογος της ασφαλούς χρήσης ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Eaglos

1. Μην κάνετε λογαριασμό στο Facebook.

Τέλος.

1α. Κάντε έναν ότι να ναι λογαριασμό απλά να βλέπετε κάποιες σελίδες.

Τέλος.

Οτιδήποτε άλλο είναι ανούσιο καθώς το facebook εχει τα πάντα για εσάς.

Κώστας Βλαχάκης

Ο συγκεκριμένος οδηγός δίνει συμβουλές για την προσταστία της ιδιωτικότητας μας απέναντι σε άλλους χρήστες, όχι απέναντι στο ίδιο το Facebook!

Σε ότι αφορά το ίδιο το Facebook, οι χρήστες έχουν συμφωνήσει κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του προφίλ τους με αυτά https://www.facebook.com/full_data_use_policy και αυτά https://www.facebook.com/legal/terms

Vikentios

Πολύ καλος οδηγός,σε αυτό που λέει ο παραπάνω φίλος διαφωνώ απλά δεν γράφεσαι άμα θέλεις.

sokel

στο facebook καθώς και σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους κοινωνικών δικτύων βάλτε όσες πληροφορίες θα βάζατε και στην πόρτα του σπιτιού σας.

iwannis

κοιτα οσο αναφορα αυτο που λες eaglos οκ δεν λεω ξερουν τα παντα…

οι πληροφοριες καταρχας του ονοματος σου η το ποτε γεννηθηκες πιστευω νταξει δεν ειναι κατι ανυσηχυτικο να το ξερει το facebook…και προσωπικα τουλαχιστον οσα λεω στο chat η σε σχολιασμους κτλπ ειναι βλακειες…του στυλ θα βγουμε εξω και τετοιες χαλαρες κουβεντες…δηλαδη ναι μενα ξερουν τα παντα..αλλα αυτα τα παντα πλην των πληροφοριων που βαζεις ειναι σε πολλους βλακιες…:/

Αντώνης

Το facebook είναι πλέων μέσο επικοινωνίας…
Εννοήται ότι μπορούν να δουν τα πάντα…Για να μπεις δέχεσαι τους όλους όρους

Αυτό που μας νοιάζει είναι οι άλλοι ΧΡΗΣΤΕΣ να μην μπορούν να τα δουν όλα…

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες Κώστα…:)

Leon P.

Δεν εχω facebook και δε θα κανω ποτε.

Αν καποιος “φιλος” δημοσιευσει φωτογραφια που περιεχει κι εμενα μεσα και αφου του ζητω ευγενικα να την αποσυρει και αυτος δεν το πραττει πως μπορω να προστατευθω;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.