Flame, Τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται να κρούσουν και επισήμως τον κώδωνα του κινδύνου

Από ότι φαίνεται το θέμα με τον ιό Flame, ή W32.Flamer, αν προτιμάτε, δεν είναι καθόλου απλό και θα έχουμε περαιτέρω εξελίξεις. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μέσω ειδικής υπηρεσίας προστασίας των υποδομών των κρατών μελών του, ετοιμάζεται να εκδώσει ειδική προειδοποίηση για τον Flame. Δεν είναι και λίγο να σου λέει ο ΟΗΕ ότι είμαστε μπροστά σε μία από τις χειρότερες cyber απειλές που έχουν προκύψει στον δικτυωμένο κόσμο.

Σύμφωνα με την Symantec, το malware δημιουργήθηκε με σκοπό να αποσπά πληροφορίες από μολυσμένα συστήματα που βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο απειλές, αυτός ο κώδικας δεν είναι δημιουργημένος από ένα άτομο, αλλά από μία οργανωμένη ομάδα ατόμων με συγκεκριμένα directives. Ο κώδικας περιλαμβάνει πολλαπλές αναφορές στην ακολουθία με την ονομασία ‘FLAME’, οι οποίες είναι ενδεικτικές είτε των περιόδων των επιθέσεων σε διάφορα τμήματα του κώδικα, είτε αναφέρεται στην ονομασία ανάπτυξης του malware.

Η απειλή λειτουργούσε αθόρυβα για τουλάχιστον δύο χρόνια, έχοντας τη δυνατότητα να υποκλέπτει αρχεία, να λαμβάνει screenshots από τα desktop των χρηστών, να εξαπλώνεται μέσω USB drive, να απενεργοποιεί προϊόντα ασφαλείας και κάτω από ορισμένες συνθήκες να εξαπλώνεται σε άλλα συστήματα. Η απειλή μπορεί να είχε επίσης την δυνατότητα να αξιοποιεί πολλές γνωστές και επιδιορθωμένες ευπάθειες (vulnerabilities) στο λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows, με στόχο την εξάπλωσή του στο υπάρχον δίκτυο.

Η απόρρητη ενημέρωση του ΟΗΕ προς τα Κράτη θα τα ενημερώνει πως ο Flame είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα εργαλεία κατασκοπείας, που σκοπό έχουν να διαλύσει κρίσιμες υποδομές. To International Telecommunications Union του ΟΗΕ βρίσκεται στη Γενεύη και ήδη διαρρέει πως θεωρεί το Flame χειρότερο από τον Stuxnet. Παράλληλα, δηλώνει αποφασισμένο να συλλέξει δείγματα του ιού, προκειμένου να μπορέσει να δει την εξάπλωσή του στον κόσμο. Η παρατήρηση, άλλωστε, βοηθά την κατανόηση και αυτή με τη σειρά της την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος…

, Flame, Τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται να κρούσουν και επισήμως τον κώδωνα του κινδύνου

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Takis

Εδω τίθεται και το ερώτημα πλέον σε σωστή βάση,ανοιχτών ή κλειστών συστημάτων.

Γιώργος

Μπορείς Takis να αναλύσεις λίγο περισσότερο αυτό που αναφέρεις?

Paris

Πραγματικα ειναι απιστευτο το ποσο ευαλωτα ειναι τα Windows σε τετοιες απειλες! Ειναι επισης απιστευτο να εχεις υποδομες υψηλοτατης σημασιας και να τις εμπιστευεσαι σε τετοια λειτουργικα.

Panos7GR

Takis, φυσικά χρήση ανοικτών συστημάτων! Αν δεν ήταν Windows θα έβρισκαν τον ιό πιο έγκαιρα. Από την στιγμή που έχεις ανοικτό σύστημα μπορείς να το ελέγχεις πιο εύκολα, άρα τέτοια προβλήματα θα υπήρχαν μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Επίσης +1 σε αυτά που είπε ο Paris!

Γιώργος

Συμφωνώ απόλυτα Panos7GR!

Techfan

Μην απελπίζεστε ούτε να μένετε άναυδοι από το γεγονός αυτό.

Τίποτα δεν είναι 100% προστατευμένο, όλα μπορούν να περάσουν οποιοδήποτε firewall…. όσο επανδρωμένος και αν είναι ο οποιοσδήποτε οργανισμός.

Το θέμα πάντα είναι : πόσο σημαντική είναι η πληροφορία που θέλουν να αποσπάσουν, αλλά και ποιός/ποιοί το επιχειρεί/ρούν.

md03582

ρε παιδια δεν τα ξερω καλα, και οποιος ξερει, ας με διορθώσει. το android στα κινητα ανοιχτο σύστημα δεν ειναι? καθε λιγο κ λιγάκι βρίσκω άρθρα για προβλήματα ασφαλείας.. εγω προσωπικά με windows xp, vista και 7 στο pc και με το essentials της microsoft, το οποιο σημειωτεον ειναι free, δεν ειχα ποτέ πρόβλημα.

Παπαδόπουλος Σωτήριος

Ναι το ξέρει όλος ο πλανήτης και κατά τα άλλα θα βγάλει απόρρητη ενημέρωση!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.