Flash to HTML 5, Η Adobe δεν παραδίδει τα όπλα

Το Flash είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στο παγκόσμιο διαδίκτυο τα περασμένα χρόνια, αφού ήταν η εύκολη και ίσως μοναδική λύση για να προσφέρεις στους επισκέπτες της σελίδας σου μια αίσθηση κίνησης και πλούσιων γραφικών. Όμως πέρα από πλεονεκτήματα είχε και μειονεκτήματα, και μάλιστα αρκετά.

, Flash to HTML 5, Η Adobe δεν παραδίδει τα όπλα

Φτιάχνοντας ένα Flash site ήξερες εξ’ αρχής ότι θα έχεις αργούς χρόνους φόρτωσης και μεγάλη δυσκολία να αναγνωρίσουν το περιεχόμενο της σελίδας σου οι μηχανές αναζήτησης. Ήξερες επίσης ότι το Flash δεν λειτουργεί σε όλες τις συσκευές, αλλά και ότι είναι πολύ ενεργοβόρο για οτιδήποτε φορητό.

Όλα αυτά μαζί, είχαν ως συνέπεια μεγάλες εταιρίες όπως η Apple, αλλά και η Google να πούνε όχι στο flash η κάθε μία με τον τρόπο της. Από τη μία η Apple ταρακούνησε για τα καλά το οικοδόμημα που στηριζόταν στο Flash από τη στιγμή που στις φορητές συσκευές της δεν υποστήριξε ποτέ την αναπαραγωγή flash και από την άλλη η Google που προώθησε και προωθεί με όλα της τα μέσα την νέα έκδοση της HTML, την HTML 5 η οποία μπορεί να αντικαταστήσει όλες τις λειτουργίες του Flash και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται τίποτα παραπάνω από έναν browser για να λειτουργήσει.

Πριν από αρκετό καιρό η Adobe ανακοίνωσε την προσπάθεια κατασκευής ενός μηχανισμού μετατροπής με το όνομα Wallaby (μικρό καγκουρό!) του Flash σε απλή HTML, ή καλύτερα σε HTML 5. Σήμερα ήρθε η ώρα μετά από πολλούς μήνες να δούμε το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς. Δείτε το video.

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ιδιαίτερα το γεγονός της μετατροπής του flash animation σε επεξεργάσιμο κώδικα HTML που με ευκολία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα διαφορετικό site με ένα απλό copy-paste (εντάξει μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι, αλλά η ουσία είναι αυτή).

Με την τελειοποίηση του μηχανισμού αυτού η Adobe καταφέρνει να χτυπήσει με ένα σμπάρο δύο τριγώνια, αφού και τα υπάρχοντα flash animations/ sites θα μπορούν να λειτουργήσουν πλέον σε κάθε συσκευή, αλλά και η δημιουργία προγραμμάτων ή animation με Flash δεν θα σταματήσει, αφού θα παραμείνει ο πιο εύχρηστος τρόπος κατασκευής τέτοιου υλικού. Well done.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
George

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά με έναν browser που υποστηρίζει html 5 θα μπορούμε να δούμε flash περιεχόμενο χωρίς κάτι extra;
Αν αυτό ισχύει τότε είναι πραγματικά τέλειο νέο!!!

georgecm

Περιπου.. θα πρεπει να εχει μετατρεψει ο ιδιοκτητης του site το φλασακι του σε HTML 5 για να μπορεις να το δεις. Αλλα αν τελειοποιηθει ο μηχανισμος δεν βλεπω το λογο να μην το κανουν ολοι αυτο…

Gabriel Pal

@George

Όχι. Τα flash τρέχουν έναν κώδικα που ονομάζετε ActionScript και για να εκτελεστεί αυτός ο κώδικας χρειάζεσε τον γνωστό flash player, οπότε αν δεν έχεις αυτό τον player δεν μπορείς να δεις και το περιεχόμενό του, βλέπε iPhone, iPad.

Με αυτή την μετατροπή, το ActionScript μετατρέπεται σε HTML, και συγκεκριμένα στην νέα έκδοση 5, ο οποίος το μόνο που χρειάζεται για να τρέξει είναι ένας browser. Σήμερα όλες οι νέες εκδόσεις των browsers τρέχουν HTML5.

#FN$#

Όντως, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνουν όλοι αυτό, Απλά, λογικά δλδ, όσοι ενδιαφέρονται να είναι ΟΚ απέναντι σε πελάτες θα το κάνουν, ενώ οι υπόλοιποι που απλά έχουν το εταιρικό site σε flash αλλά δεν ξέρουν καν τι είναι flash, προφανώς και θα το αφήσουν έτσι…

George

Gabriel ναι εννοούσα μετά την επεξεργασία…
Καλό αυτό!
Πολύ καλό…

SonicYouth

Εγώ ήδη έχω μπλοκάρει το flash και στο λάπτοπ με click to flash. Κατεβάζει την μπαταρία σε χρονο dt και ανεβάζει την θερμοκρασία κατακόρυφα.

Ευτυχώς είχαμε αντίδραση από την apple και την google γιατί αυτοί εκεί στην adobe είναι για κλάματα. Έτσι να αγχώνονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Adobe featured

Adobe Photoshop: Σύντομα δωρεάν για χρήση στο web

Οι χρήστες φαίνεται πως απομακρύνονται από τις ακριβές υπηρεσίες της Adobe που βασίζονται σε συνδρομές, καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές αποτελεσματικές εναλλακτικές.

Software Adobe featured Photoshop

Photoshop στο iPad: Δύο νέα εργαλεία επιφάνειας εργασίας

Η Adobe ενημέρωσε το Photoshop για το iPad με δύο κρίσιμα νέα εργαλεία – τα εργαλεία μουτζούρας και σφουγγαριού.

Software Adobe Creative

Creative Cloud Express: Απλοποιεί τα εργαλεία επεξεργασίας

Η Adobe γνωρίζει ότι υπάρχει μεγαλύτερο κοινό επίδοξων δημιουργών εκεί έξω πέρα από τους επαγγελματίες.

Software Microsoft Office Adobe

Προσοχή στα “σπασμένα” Microsoft Office και Adobe Photoshop

Μπορεί να επιλέγουν πολλοί την πειρατική εγκατάσταση εκδόσεων του Microsoft Office και του Adobe Photoshop, αλλά οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.