Κινέζοι δημιουργούν για πρώτη φορά γενετικά τροποποιημένο έμβρυο

Σήμερα η επιστήμη, και ειδικά η ιατρική με τα εργαλεία και τις ανακαλύψεις που έχει στα χέρια της, μπορεί να κάνει πράγματα που δεν θα φανταζόμασταν, αλλά προκύπτει το ζήτημα του τι είναι τελικά ηθικό και επιτρεπτό.

Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση μιας ομάδας Κινέζων επιστημόνων οι οποίοι ξεπέρασαν κάθε αμφιβολία ηθικών φραγμών και για πρώτη φορά δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένο ανθρώπινο έμβρυο.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε από την ομάδα Protein & Cell του Sun Yat-sen University, Κίνα. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνική η οποία είναι γνωστή ως CRISPR και ψάχνει για γονίδια που προκαλούν γενετικές κληρονομικές ασθένειες. Η όλη διαδικασία απαιτεί την τοποθέτηση του συμπλέγματος ενζύμων CRISPR/Cas9 στο έμβρυο, το οποίο πηγαίνει σε συγκεκριμένα μέρη του DNA.

Η δομή αυτή μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε να στοχεύσει σε προβληματικά γονίδια και να τα αντικαταστήσει με διάφορα μόρια τα οποία εξουδετερώνονται πριν γεννηθεί το μωρό. Η τεχνική αυτή έχει τεκμηριωθεί σε κύτταρα ενήλικων ανθρώπων και έμβρυα ζώων, αλλά είναι η πρώτη φορά που (φανερά τουλάχιστον) γίνεται σε ανθρώπινο έμβρυο.

Τα κριτήρια του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι αμφιλεγόμενα διότι τέτοια πειράματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτα αποτελέσματα τα οποία ίσως έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για τις επόμενες γενιές. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση το έμβρυο να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Με λίγα λόγια το πείραμα αποτελεί σίγουρα τεχνική επανάσταση, αλλά δεν μπορεί ακόμη να μπει σε εφαρμογή, διότι όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας για να εφαρμοστεί σε κανονικά έμβρυα, πρέπει να είμαστε 100% βέβαιοι για τα αποτελέσματα γι αυτό και σταμάτησαν το πείραμα σε τόσο αρχικό στάδιο.

γενετικά τροποποιημενο έμβριο, Κινέζοι δημιουργούν για πρώτη φορά γενετικά τροποποιημένο έμβρυο
Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
billeiro

Και τι φοράει? Kirin η snapdragon???!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.