Γερμανική εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει servers για θέρμανση κτιρίων

Μια εταιρεία από την Γερμανία θέλει να μετατρέψει τα Server Farms, που αποτελούνται από χιλιάδες υπολογιστές και θέλουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσουν και για να ψυχθούν, σε “θερμάστρες”. Η ιδέα είναι ότι όλη αυτή η θερμότητα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη, αλλά να χρησιμοποιείται για την θέρμανση εγκαταστάσεων κοντά στους servers.

Η εταιρεία πιστεύει ότι μπορεί να το καταφέρει αυτό χωρίς να μειώνει την αξιοπιστία των servers, αυξάνοντας όμως την ενεργειακή αποδοτικότητα αυτών.

Οι Server Farms καταναλώνουν παγκοσμίως 30 δισεκατομμύρια Watts ενέργειας κάθε χρόνο, που είναι η ενέργεια που παράγουν 30 πυρηνικά εργοστάσια στο διάστημα αυτό. Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για websites, e-mail και το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξάνεται η ενέργεια που χρειάζεται για να συντηρήσεις τους servers ανεβαίνει σε δυσθεώρητα μεγέθη. Επιπλέον οι servers δεν είναι και τα πιο ενεργειακά αποδοτικά συστήματα μετατρέποντας σε θερμότητα σχεδόν το 80% της ενέργειας που λαμβάνουν.

Εδώ έρχεται η Cloud & Heat Technologies GmBH, η οποία θέλει να αξιοποιήσει την θερμότητα που παράγεται από τους servers. Η ιδέα είναι η εξής, ο πελάτης αγοράζει κάποια ειδικά σχεδιασμένα “κουτιά” τα οποία περιέχουν μέσα τους servers και η εταιρεία τα εγκαθιστά με το ίδιο κόστος που κάποιος θα εγκαθιστούσε ένα σύστημα θέρμανσης. Αυτά συνδέονται με τους αεραγωγούς του κτιρίου, την παροχή νερού, το ρεύμα και με το Internet.

Στη συνέχεια όταν οι servers είναι σε λειτουργία θα παράγουν αρκετή θερμότητα και με την χρήση των ειδικών συστημάτων θα διανεμηθεί για την θέρμανση του κτιρίου αλλά και για να ζεστάνει το νερό. Έτσι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου θα έχει “δωρεάν” θέρμανση.

Φυσικά ο όλο εγχείρημα έχει κάποια εμπόδια καθώς χρειάζεται η εγκατάσταση μεγάλου αριθμού “κουτιών”. Επίσης τα κουτιά αυτά θα καταλάβουν λίγο χώρο παραπάνω σε σχέση με έναν απλό server.

servers as heaters, Γερμανική εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει servers για θέρμανση κτιρίων

servers as heaters, Γερμανική εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει servers για θέρμανση κτιρίων

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
andreas

Ναι,ωραία όλα αυτά. Και το καλοκαίρι τι γίνεται;

nikmour

@andrea και το καλοκαίρι θέλεις ζεστό νερό. Έξυπνη ιδέα το θέμα είναι τι γίνεται με την αποθύκευση την ενέργειας (θερμότητας) από στιγμή που οι ανάγκες δεν ισοκαταμερίζονται στην διάρκεια της ημέρας.

Νικος

Προφανως δεν θα ψυχονται από την εξωτερική θερμοκρασία αλλά από το νερό που θα ζεσταίνουν όποτε το καλοκαίρι απλά θα χρησιμοποιούν το νερό μόνο για το μπάνιο. Έτσι κι αλλιώς τζάμπα θα τους έρχεται

dimz

Να πω την αλήθεια και ‘γω αυτό αναρωτιόμουν. Θα είχε περισσότερη λογική να μετέτρεπαν τη θερμότητα πάλι σε ηλεκτρισμό ή τέλος πάντων να την εκμεταλεύονταν πιο ευέλικτα, εκτός κι αν οι servers βρίσκονται στον αρκτικό κύκλο…

stelios90

Ασχετο αλλα να ξέρετε το κτήριο γράφεται με “η” και όχι με “ι” όπως το γράφουν πολλοί καθώς βγαίνει απο το οικητηριον και οχι απο το κτιζω

makis

Είναι βασικό νομίζω το κτίριο να γράφεται με( Ι )Γιατί?????? Είναι πιο ωραίο ας πούμε εδώ ο κόσμος χάνεται βαρκούλες αρμενίζουν αύριο με κόβω άνεργο. χεστικα για το( ι)

Tom

Μακη φοβερο επιχειρημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.