Ποιον φοβάται το Google? [News & Views]

To Google είναι αναμφισβήτητα ο νικητής του πολέμου των μηχανών αναζήτησης που σάρωσε το internet την περασμένη δεκαετία. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το ‘μονοπώλιο’ ουσιαστικά που εκπορεύεται από αυτό. Σίγουρα είναι ο κυρίαρχος, σίγουρα δεν έχει με το τεράστιο brand του τίποτε να φοβηθεί. Σωστά;

Κάτι φαίνεται όμως να μην πηγαίνει σωστά εδώ. Αν και το Google + συνεχώς ανεβαίνει, το facebook εξακολουθεί να ηγείται στον κόσμο του Web 2.0 και το Google το οποίο στηρίζει όλο το business plan του πάνω στο search engine marketing ξέρει πως αν ξεκινήσει ο μέσος επισκέπτης να ψάχνει για προϊόντα μέσα απ΄το facebook και τα social media τότε θα έχει τεράστιο πρόβλημα.

Προς το παρόν φυσικά δεν συμβαίνει αυτό. Το έχω τονίσει πολλές φορές πως η διαφορά στα κοινωνικά δίκτυα είναι πως το state of mind του χρήστη τους δεν είναι επικεντρωμένο στην αγορά μα στο παιχνίδι και την επικοινωνία, κι έτσι μ’ αυτό το δεδομένο το Google έχει… δεμένο τον γάιδαρό του. Δείτε όμως τι συνέβη με το Pinterest. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όχι μόνο είχε τεράστια άνοδο αλλά αποδεικνύεται πως έχει μονπωλήσει ένα state of mind χρηστών (όπως είπαμε και εδω) που επικεντρώνονται στην αγορά.

Κι ύστερα υπάρχει και το amazon… ναι σωστά ακούσατε το amazon, που μπορεί να μην είναι κοινωνικό δίκτυο ούτε μηχανή αναζήτησης μα εξελίχθηκε σύμφωνα με το αρχικό όραμα του Bezos σε ένα χώρο στο οποίο πουλιούνται τα πάντα. Λογικό δεν είναι λοιπόν πλέον αν θες να αγοράσεις εκεί (και προφανώς είσαι ήδη με το state of mind του αγοραστή) να ψάξεις στο απόλυτο brand marketplave που πλέον βρίσκεις τα πάντα;

Το google από πλευράς επιχειρησιακής στρατηγικής έχει σχεδόν όλα τα αβγά του σε ένα καλάθι αυτή τη στιγμή παρόλο που ξέρει πως η επέκταση με όλο και περισσότερα προϊόντα είναι μονόδρομος γι’ αυτό (αλλά το Moneymaker είναι σίγουρα η μηχανή αναζήτησης μια που από εκεί προέρχονται τα περισσότερα leads). To facebook ξέρει πολύ καλά τι έχει να κάνει – αλλά απλά δεν ξέρει πως να το κάνει, πώς δηλαδή να αλλάξει αυτό το state of mind των χρηστών, ενώ το amazon μπορεί να ανήκει στο “παραδοσιακό” ιντερνετ αλλά έχει κάνει εξαιρετικά στρατηγικά βήματα και αποτελεί σημαντικό παίχτη στον χώρο που σίγουρα θα εξελίσσεται συνεχώς και με διαφορετικούς τρόπους (φανταστείτε π.χ. μια συνεργασία amazon με facebook τι επανάσταση θα προκαλούσε). Θα κάνει την έκπληξη το Google με μια κίνηση που θα αφήσει τους υπόλοιπους πίσω; Ή θα μείνει παρατηρητής ώσπου να αλλάξουν τα πράγματα;

Interesting times? Σίγουρα. Και μες στο 2013 θα δούμε μάλλον αλλαγές που θα μας εκπλήξουν. Ας είμαστε προετοιμασμένοι.

, Ποιον φοβάται το Google? [News & Views]

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
nikos

Gang of four: Apple, Google, Amazon, Facebook

Apostolos

Ωραίο ενδιαφέρον άρθρο…Να ρωτήσω κάτι επειδή το έχω δει σε πολλά site…χωρίς καμία δόση ειρωνείας και προσπάθεια να δείξω ξερόλας…..Όταν λές το Google….που αναφέρεσαι?Γιατί είναι η Google (η μηχανή αναζήτησης) η Google (εταιρεία) και πολύ σωστά έγραψες το Google+. Ρωτάω επειδή το έχω δει και σε άλλους αρθρογράφους και αναρωτιέμαι πως προκύπτει το άρθρο(το γραμματικό άρθρο). 🙂

makis88

Σε ποιές αλλαγές αναφέρεσαι? Εγώ πιστεύω οτι η Apple και η Google θα στασιμοποιηθούν αργά ή γρήγορα. Δεν μπορεί να καινοτομούν πάντα επειδή καινοτόμησαν ήδη! Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε μερικά χρόνια ένας νέος παίκτης γενιέται.

Αποστόλης

Σωστός ο συνονόματος … άλλα έτσι εχει επικρατήσει απο “το site Google”.
Τώρα αν το πούμε “ιστοσελίδα” πάλι αλλάζει το σκηνικό… 😛

Panos7GR

Συμφωνώ με τον Βασίλειο. Στον κόσμο της τεχνολογίας πρέπει συνεχώς να εξελίσσεσαι και να καινοτομεις, αλλιώς χάθηκες. Άλλωστε σε αυτό στηρίζεται η τεχνολογία. Άρα η Google είναι αναγκασμένη να συνεχίζει να εξελίσσεται. Μπορεί όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως τα τελευταία χρόνια (σε αυτό πρόσφεραν πολλά τα smartphones και τα tablets κυρίως γιατί δημιούργησαν νέες ανάγκες στον κυβερνοχώρο) , όμως θα έχει μια σταθερή ροή. Προσωπική μου άποψη είναι πως το Facebook έχει ημερομηνία λήξης. Σιγά-σιγά θα έρθει ο κορεσμός και θα το βαρεθεί ο πολύς κόσμος. Το Google+ φαίνεται πιο σταθερό. Έχει τις ευλογίες όλων των υπηρεσιών της Google και μπορεί να σε βοηθήσει πολύ. Επίσης με το Android μπορεί να συνεργαστεί περίφημα (δεν είναι αμελητέος ο αριθμός των ατόμων που μπαίνει στα social media από το smartphone του). Το μόνο που πρέπει να φοβάται πιστεύω είναι να μην κλείσει το Facebook καμμία καλή συμφωνία, όσο είναι ακόμα ηγέτης και έχει το band name και την επιρροή. Η αγορά μέσω social media στο εγγύς μέλλον δεν βλέπω να ανθίσει και αμφιβάλλω αν ανθίσει ποτέ. Το Pinterest είναι η εξαίρεση γιατί φτιάχτηκε για να παίξει ακριβώς αυτό τον ρόλο. Όπως επίσης και στις διαφημίσεις στα social media δεν θα υπάρχει… Συνέχεια »

Πανος Σομπολος

@Panos7GR φίλε μου και οι μισοί να βαρεθούν το facebook θα απομείνουν αλλά 500 εκατομμύρια ακόμα που είναι τεράστιο νούμερο χρηστών ακόμα και αν μιλάμε για 50% απώλεια , πρέπει να γίνουν κοσμογονικές αλλαγές για να πέσει από το θρόνο του. δυστυχώς έχει γίνει τρόπος ζωής για κόσμο που δεν είχε επαφή με τέτοια πριν άρα και εγώ και εσύ να πειστούμε και να χρησιμοποιούμε μόνιμα το G+ υπάρχουν εκατομμύρια κόσμος που του είναι αδύνατο να ξεκολλήσει από το FB

Πανος Σομπολος

edit: δέχομαι ότι υπάρχουν και εκατομμύρια fake λογαριασμοί όμως και πάλι οι μισοί των μισών είναι τεράστιο νούμερο

Panos7GR

Χμμμ… Όντως έχεις δίκιο συνονόματε, ακόμα και το ακραίο σενάριο που παρουσιάζεις πως να εχει -50% των σημερινών επισκεπτών του δεν είναι λίγο. Στην Ελλάδα έχει γίνει τρόπος ζωής όπως λες, σε άλλες χώρες δεν “φοβούνται” να δοκιμάσουν κι άλλα social networks, όμως. (Θα ήθελα πάρα πολύ να δω μια έρευνα για το πόσοι χρήστες χρησιμοποιούν κι άλλα social networks πέρα του FB.) Και εγώ είχα τις επιφυλάξεις μου για το G+, όμως με κέρδισε για την ευκολία που σου δίνει μέσα από όλο το πακέτο υπηρεσιών της η Google. Κι αυτό πιστεύω είναι το όπλο του. Το FB έχει καταντήσει η χαρά του ματάκια, του παιδόφιλου, της τεκνατζους και γενικά έχει καταλήξει παιδική χαρά. (Προς θεού δεν θέλω να προσβάλω κανέναν την άποψή μου λέω.) Και γενικά αρχίζει να κουράζει… Τουλάχιστον τα άτομα που συναναστρέφομαι αυτό μου εκφράζουν.

Πανος Σομπολος

@Panos7GR μα δεν έχεις άδικο σιγά μην τους προσβάλλεις κιόλας, απλά καταλήγεις και εσύ στο συμπέρασμα μου, ότι το χρησιμοποιούν εύκολα όλοι και αυτό είναι μεγάλο ατού! Οχι οτι το Google+ είναι δύσκολο απλά ειναι θεμα συνήθειας πλεον το Facebook κατάφερε και έγινε καθημερινότητα :καφές,τσιγάρο,Facebook!
Eσυ ας πούμε το βαρέθηκες ψάχνεσαι και σε κάτι αλλο, η νοικοκυρουλα για να παρει τετοια απόφαση πρέπει να κλείσει εντελώς το FB!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.

Software Google

Google One: Τέλος η υπηρεσία VPN αργότερα φέτος

Η Google κυκλοφόρησε τη δική της υπηρεσία VPN τον Οκτώβριο του 2020, αρχικά συνδυάζοντάς την με premium προγράμματα Google One 2 TB+.