Google Transliteration, Μετατρέψτε τα greeklish σε ελληνικά!

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε ένα πληκτρολόγιο για τη συγγραφή ενός κειμένου. Είναι μία από τις βασικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε έναν υπολογιστή. Ωστόσο, αυτή η απλή δραστηριότητα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα άβολη σε πολλά μέρη του κόσμου. Εάν έχετε δοκιμάσει ποτέ να πληκτρολογήσετε κείμενο με μη-λατινικούς χαρακτήρες, σε ένα πληκτρολόγιο με λατινικούς χαρακτήρες; τότε γνωρίζετε ότι μπορεί να συναντήσετε δυσκολίες.

, Google Transliteration, Μετατρέψτε τα greeklish σε ελληνικά!

Σε πολλές χώρες, όπως η Ινδία, αλλά και η Ελλάδα, τα πληκτρολόγια με λατινικούς χαρακτήρες, που αποτελούν και τον κανόνα όσον αφορά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μπορεί να δυσκολέψουν τους χρήστες κατά τη διαδικασία πληκτρολόγησης. Για τον λόγο αυτό, η Google αποφάσισε να αντιμετωπίσει το εν λόγω πρόβλημα με το να καταστήσει εφικτή τη φωνητική πληκτρολόγηση με λατινικούς χαρακτήρες, μέσω της υπηρεσίας Google Transliteration.

Με τη χρήση του Google Transliteration, δίνεται η δυνατότητα μετατροπής των λατινικών χαρακτήρων στο αντίστοιχο φωνητικό στη γλώσσα επιλογής του χρήστη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η μετατροπή αυτή δεν είναι ίδια με τη μετάφραση, αλλά στην ουσία πρόκειται για τον ήχο των λέξεων που μετατρέπονται από τη μία γλώσσα στην άλλη. Για παράδειγμα, πληκτρολογώντας τη λέξη “karekla” αυτή μεταγλωττίζεται αυτόματα με ελληνική προφορά σε «καρέκλα». Από το αρχικό λανσάρισμα της υπηρεσίας για μία Ινδική γλώσσας, η εταιρεία προσπαθεί συνεχώς για τη βελτίωση της ποιότητας, προσθέτοντας περισσότερες γλώσσες και νέα χαρακτηριστικά.

Ως αποτέλεσμα, η Google ανακοίνωσε τη νέα και βελτιωμένη έκδοση του Google Transliteration, που είναι διαθέσιμη στο Google Labs ή στο https://www.google.com/transliterate

Στη συγκεκριμένη έκδοση έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μία από τις 17 υποστηριζόμενες γλώσσες: Αραβικά, Ελληνικά, Περσικά, Σέρβικα, καθώς και 13 ινδικές διαλέκτους. Μπορείτε επίσης να συνθέσετε ένα πλούσια μορφοποιημένο κείμενο και να βρείτε τον ορισμό των λέξεων με την ενσωμάτωση του ειδικού λεξικού. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε μία συγκεκριμένη λέξη, έχετε τη δυνατότητα να την υπογραμμίσετε, εμφανίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη λίστα με τις συνώνυμες λέξεις. Επιπλέον, για να επιτύχετε πιο λεπτομερή έλεγχο, η Google παρέχει τη δυνατότητα επιλογής χαρακτήρων σε Unicode, επιτρέποντας την πραγματοποίησης της σύνθεσης χαρακτήρα προς χαρακτήρα.

Το Google Transliteration είναι ενσωματωμένο σε αρκετές ιδιότητες της Google, παρέχοντας ένα API, αλλά και bookmarklets για την επέκταση της και σε άλλες ιστοσελίδες. Η λύση η οποία βρέθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος στην Ινδία, τώρα χρησιμοποιείται και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα μικρό παράδειγμα του μεγέθους των αλλαγών των οποίων μπορεί να επιφέρει η τεχνολογία στη σύγχρονη εποχή της ολοένα αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Biohazardous

Πολύ έξυπνη ιδέα,όμως έχω κάποιες αμφιβολίες για το σύστημα μετατροπής.Τα greeklish δεν είναι μια απλή μετατροπή των χαρακτήρων σε λατινικά,έχει πάρει πολλά στοιχεία από τη γλωσσική νεοαμερικανική κουλτούρα,π.χ το ”έξω” μπορεί να γραφτεί exo ekso αλλά και e3o (χωρίς θέμα σύγχησης από τον αναγνώστη).Το πρόγραμμα ομως τι θα κάνει;Να και κάποια άλλα παραδείγματα:minima αλλά και mnm , katalavaineis αλλά και ktlvns για να μην μπώ και στη χαόδη κατηγορια τών αυθαίρετων καταλήξεων (π.χ. stilo,stilos(!),stilaki,stiloubi,stilex αλλά και συνδυασμοί π.χ kinitoubi+kinitaki=kinitoubinaki!)

Costas Gheraniou

Επίσης η ορθογραφια στα ελληνικά έχει και σχέση με τη γραμματική
η λέξη γράφεται
και εσείς γράφετε
Ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι και το google αν δεν ξέρει γραμματική δεν θα διορθώσει.
Καλή αρχή πάντως.

Xaralabos

Περιεργως ειναι παρα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ….
Ειπαμε μετατρεπει τους Λατινικους σε Ελληνικους χαρακτηρες…

δεν μεταφραζει τις ασυναρτησιες του καθενα μας που τις βαφτιζουμε γκρικλς…
Ναι δεν ειναι ορθρογραφικο λεξικο, πρεπει να βαλουμε την λεξη μας

οπως ακριβως την εχουμε στο μυαλο μας…γραφετε η γραφεται οκ?
Καλη χρονια…

PswnioGREECE

για μετατροπή Greeklish , εγώ χρησιμοποιώ https://services.innoetics.com/greeklish/ . αλλα αυτό της google ,βλέπω έχει αυτόματη μετατροπή ! καλό

NikkosK

To άσχημο είναι ότι χρησιμοποιούμε τα greeklish στην καθημερινή μας επικοινωνία μέσω του PC. Δείτε τι γίνεται στο Facebook για παράδειγμα. Από την μια οι Έλληνες χρήστες γράφουν greeklish και από την άλλη γίνονται μέλη σε groups του στυλ “Μπορούμε να μαζευτούμε 1.000.000 Έλληνες” και “Η Μακεδονία είναι Ελληνική”.

Πρέπει να το καταλάβουμε κάποια στιγμή: Άλλο να μην υποστηρίζει ελληνικά το pc που χρησιμοποιώ και άλλο το να γράφω greeklish επειδή βαριέμαι……..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Apple ChatGPT Google

iOS 18: Google, OpenAI και Baidu οι πιθανοί συνεργάτες της Apple για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple έχει συζητήσει με την Baidu σχετικά με τη χρήση του παραγωγικού μοντέλου AI της κινεζικής εταιρείας.