Google TV σε απλά Ελληνικά

Κορυφαίες εταιρείες της αγοράς παρουσιάζουν μια ανοικτή πλατφόρμα που φέρνει το διαδίκτυο στους τηλεοπτικούς δέκτες. Google, Intel, Logitech και Sony ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν την πλατφόρμα του Google TV, και παράλληλα συνεργάζονται με τη DISH Network, τη Best Buy, και την Adobe για να φέρουν πιο γρήγορα τις συσκευές στα σπίτια των καταναλωτών.

Google TV
Στο πλαίσιο του συνεδρίου Google I/O developer στο Σαν Φρανσίσκο, κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου των ηλεκτρονικών και της πληροφορικής ανακοίνωσαν την εξέλιξη του Google TV, μιας πλατφόρμας ανοικτού κώδικα, η οποία προσθέτει τη δύναμη του διαδικτύου στην τηλεοπτική εμπειρία και φέρνει στο σαλόνι μας μια νέα κατηγορία συσκευών. Η Intel, η Sony, και η Logitech, μαζί με τη Best Buy, τη DISH Network και την Adobe, ανακοίνωσαν από κοινού με τη Google (NASDAQ: GOOG) την υποστήριξη τους στην τεχνολογία του Google TV.

Την τελευταία δεκαετία, η τεχνολογία του Ίντερνετ έχει βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα μοναδικό περιβάλλον καινοτόμων εφαρμογών σε ολόκληρο τον κόσμο, άλλα μέχρι στιγμής παρέμενε έξω από το καθιστικό μας. Με το Google TV, οι καταναλωτές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναζητούν και να παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα, αντλώντας περιεχόμενο μέσα από μια τεράστια δεξαμενή, η οποία θα ενσωματώνει πηγές όπως οι παραδοσιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, το διαδίκτυο, οι προσωπικές βιβλιοθήκες και τα κινητά τηλέφωνα.

Ενιαία αναζήτηση στο Web, στην τηλεόραση και σε εφαρμογές
Το Google TV βασίζεται στην πλατφόρμα Android και τρέχει την εφαρμογή Google Chrome browser. Οι χρήστες μπορούν, από την άνεση του καθιστικού τους, να έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλα τα συνηθισμένα τηλεοπτικά κανάλια, καθώς επίσης και σε μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και εφαρμογών από το Ίντερνετ ή από άλλα ιδιωτικά clouds, στην οποία περιλαμβάνεται και πλούσιο περιεχόμενο τεχνολογίας Adobe® Flash. Η νέα πλατφόρμα, εξοπλισμένη με τους κορυφαίους επεξεργαστές Intel® Atom™ CE4100, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να τοποθετούνται σε καταναλωτικά ηλεκτρονικά, θα προσφέρει επιδόσεις ήχου και εικόνας, ανάλογες με εκείνες ενός συστήματος οικιακού κινηματογράφου. Η Sony και η Logitech δήλωσαν ότι, αργότερα μέσα στο 2010, θα παρουσιάσουν προϊόντα εξοπλισμένα με τους νέους επεξεργαστές Intel Atom τα οποία θα υποστηρίζουν Google TV. Παρόλο που το Google TV έχει σχεδιαστεί για να συνεργάζεται με οποιονδήποτε πάροχο τηλεοπτικού προγράμματος, στην αρχική παρουσίαση οι ρυθμίσεις θα έχουν προσαρμοστεί καλύτερα επάνω στο πρόγραμμα της DISH Network.

Με το Google TV οι επιλογές των τηλεθεατών θα διευρυνθούν, ώστε εκτός από τις μερικές εκατοντάδες κανάλια που προσφέρει σήμερα ένας πάροχος καλωδιακής ή δορυφορικής τηλεόρασης, να συμπεριλάβουν μια τεράστια δεξαμενή περιεχομένου βίντεο από το Ίντερνετ. Την εμπειρία που προσφέρει το Google TV έρχεται να συμπληρώσει η δυνατότητα streaming από κορυφαίες πλατφόρμες περιεχομένου όπως το Netflix, το Amazon Video On Demand, και το YouTube. Το Google TV θα έχει, επίσης, τη δυνατότητα να τρέχει apps από την Αγορά των συσκευών που τρέχουν λειτουργικό Android.

Η πλοήγηση σε αυτόν τον ωκεανό περιεχομένου θα γίνεται μέσα από ένα μόνο τηλεχειριστήριο και μέσα από μία μόνο οθόνη. Για να βοηθήσει τους θεατές στην ανεύρεση του περιεχομένου που τους ενδιαφέρει, το Google TV θα διαθέτει ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης η οποία θα καλύπτει το περιεχόμενο των ελεύθερων και των συνδρομητικών καναλιών, το περιεχόμενο του DVR (PVR), και το Ίντερνετ. Επίσης, θα υποστηρίζεται η λειτουργία ένθεσης διαφορετικών εικόνων (picture-in-picture), ώστε οι χρήστες να είναι σε θέση να παρακολουθούν πολλά παράθυρα ταυτόχρονα. Το Google TV περιλαμβάνει επίσης ένα πρωτοποριακό μηχανισμό οργάνωσης των αγαπημένων προγραμμάτων στην αρχική οθόνη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε θεατή να διαμορφώσει την τηλεοπτική του συσκευή σύμφωνα με τις προσωπικές του επιθυμίες. Ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες προσφέρονται μόνο στους συνδρομητές του δικτύου DISH Network.

Ευκαιρία για τους προγραμματιστές
Η επίδειξη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου των προγραμματιστών, υπογράμμισε τη μοναδική δυνατότητα που προσφέρεται στην κοινότητα των developers να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος για το Google TV. Η Google ανακοίνωσε ότι θα θέσει σύντομα σε κυκλοφορία μια σειρά από ειδικά APIs για web applications σε TV, ενθαρρύνοντας έτσι τους web developers να αρχίσουν να κτίζουν μοναδικές εφαρμογές web οι οποίες θα χρησιμοποιούνται μέσα από τις τηλεοπτικές συσκευές του μέλλοντος. Αργότερα μέσα στο 2010, η Google θα παρουσιάσει και μια ανανεωμένη έκδοση του Android SDK, η οποία θα υποστηρίζει το κτίσιμο εφαρμογών για το Google TV.

Στα σχέδια της Google εντάσσεται, επίσης, και το άνοιγμα του κώδικα της πλατφόρμας του Google TV, ώστε να ενισχυθεί το πνεύμα καινοτομίας και να μπορέσουν και άλλοι developers να ωφεληθούν από την εξέλιξη του συγκεκριμένου project. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η συνεργασία του συνόλου των developers με σκοπό να φέρουν μια νέα εποχή στην παρακολούθηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την τεχνολογία Google TV, εδώ google.com/tv

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
giannis

Όταν μιλάμε για το μέλλον καλύτερα να λέμε internet tv και όχι google tv.Είδαμε και με το ipad πως ακολούθησαν όλοι σε αυτή την νέα αγορά.Και εδώ δεν πιστεύω ότι παίξει μόνη της η google και σίγουρα θα δούμε απάντηση απο τον ανταγωνισμό

kostas

Γνωριζει κανενας ποια περιπου θα ειναι η τιμη της ? Κυριως για 40”.

johny88

εγω παντως εχω το PS3 στη τηλεοραση του σαλονιου και εχω και browser, και youtube και μπαινω και στα site των ελληνικων καναλιων και βλεπω τις εκπομπες και τα επεισοδια απο τις σειρες που ανεβαζουν.
και πολλα media players που κυκλοφορουν συνδεονται στο youtube.
δε βλεπω και καμια τρελη καινοτομια στο google tv.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Apple ChatGPT Google

iOS 18: Google, OpenAI και Baidu οι πιθανοί συνεργάτες της Apple για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple έχει συζητήσει με την Baidu σχετικά με τη χρήση του παραγωγικού μοντέλου AI της κινεζικής εταιρείας.

Software AI Google

H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Η Google ανακοίνωσε επίσημα πως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επιτυχή πρόβλεψη πλημμυρών των ποταμών.