Πόσο “πράσινο” είναι το internet; [video]

Κάθε μέρα οι εταιρίες τεχνολογίας μας βομβαρδίζουν με συναρπαστικούς αριθμούς από κέρδη, πωλήσεις, μεγέθη data centers, επισκεψιμότητες κλπ. Όλα αυτά όμως για να υπάρξουν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Και πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβονται κάποιο άλλοι με περισσότερο ίσως ενδιαφέρον.

Στο video που ακολουθεί θα βρείτε περισσότερα παραδείγματα, αλλά και ποιες εταιρίες μολύνουν περισσότερο, και ποιες λιγότερο.

Συνολικά μόλις το 1/4 του πληθυσμού του πλανήτη μας χρησιμοποιεί το internet. Για την εξυπηρέτησή μας φροντίζουν περίπου 44 εκατομμύρια servers, οι οποίοι παράγουν μόλις το 2% του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στην ατμόσφαιρα. Ακούγεται λίγο αλλά δεν είναι, αν αναλογιστούμε ότι το ίδιο ποσοστό εκπομπής έχει και ολόκληρος ο κλάδος της πολιτικής αεροπορίας!

Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό και πώς όλοι μας αφήνουμε το βρώμικο αποτύπωμά μας στην ατμόσφαιρα; Αν λοιπόν ισχύει το ότι κάθε μέρα στο YouTube προβάλλονται σχεδόν 2 δις videos, με ένα μέσο όρο περίπου 10 δευτερολέπτων, αυτομάτως η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με 4.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Και μπορεί όλα αυτά να φαίνονται κουραστικά ή ασήμαντα, αλλά σκεφτείτε το πρώτο νούμερο. Το 1/4 των ανθρώπων χρησιμοποιεί internet. Τι θα γίνει στο μέλλον όταν αυτό το ποσοστό ανέβει;

, Πόσο “πράσινο” είναι το internet; [video]

Kudos to Nikkos K

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
pete

Οι πιο βρώμικες είναι η Apple και το Facebook και οι πιο καθαρές εταιρίες είναι η Google και η Yahoo.Και να φανταστείς ότι η Αππλε θεωρείται και πράσινη!

πανος

@pete απο που το συμπερανες αυτο ακριβως τα ιδια χαλια εινι ολες οι εταιρειες μην κοροιδευομαστε

konsoulito

Ισχύει αυτό που λέει ο pete.

Nikkos K

Η Apple είναι “πράσινη” στα προϊόντα που διαθέτει και όχι στον ίδιο της τον εαυτό. Κάτι που από ότι φαίνεται θα αλλάξει με τα νέα γραφεία και το data center.
Για τη Google το ξέραμε ότι κυνηγάει την οικολογική τεχνολογία όσο κανένας άλλος. Για εμένα θα έπρεπε να υπάρχουν πιο αυστηροί κανονισμοί στο θέμα της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τις εταιρίες. Γιατί αν εγώ μπορώ σπίτι μου να παράγω ενέργεια από τον ήλιο ή τον αέρα σε ένα ποσοστό περίπου 10%, οι βιομηχανίες θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένες τουλάχιστον για 50% ή παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.