Ανθρώπινοι εγκέφαλοι μοιράζονται τις σκέψεις τους εξ αποστάσεως

Σήμερα για να επικοινωνήσουμε με κάποιον που δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο, ο πιο απλός και συχνός τρόπος είναι το κινητό. Πως θα σας φαινόταν να αντικαθιστούσατε το smartphone σας με ένα “καπέλο” το οποίο σας επιτρέπει να μοιράζεστε απευθείας τις σκέψεις σας με το άτομο που θέλετε να επικοινωνήσετε; Ακούγεται επιστημονική φαντασία, αλλά δεν είναι.

Ερευνητές από το Institute of Learning & Brain Sciences του University of Washington, με επικεφαλής τον καθηγητή Andrea Stocco, πραγματοποίησαν το πιο πολύπλοκο, μέχρι σήμερα, πείραμα επικοινωνίας ανθρωπίνων εγκεφάλων. Δυο άτομα κατάφεραν να μεταφέρουν τις σκέψεις τους ο ένας στον άλλον μέσω του Internet, παίζοντας ένα παιχνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων.

Το πείραμα λαμβάνει χώρο μεταξύ δυο ατόμων που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες. Το ένα άτομο, ο απαντών, είδε μια εικόνα στην οθόνη, το άλλο άτομο στέλνει ερωτήσεις με “ναι” ή “όχι” πατώντας επάνω τους με το ποντίκι του υπολογιστή. Ο απαντών φορά ένα “καπέλο” που παρακολουθεί, καταγράφει και μεταφράζει την δραστηριότητα του εγκεφάλου. Έτσι μεταφέρεται μέσω ίντερνετ το τι έχει στο μυαλό του ο άλλος και η ακρίβεια είναι αρκετά μεγάλη.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε 2 σκοτεινά δωμάτια σε απόσταση 1.6 χιλιομέτρων μεταξύ τους, συμμετείχαν 5 ζευγάρια κάθε ένα από τα οποία έπαιξε 20 γύρους ενός παιχνιδιού ερωταπαντήσεων. Το ποσοστό επιτυχίας έφτασε στο 72%.

Μελλοντικά η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία ενός υγιούς εγκεφάλου και ενός ατόμου που έχει υποστεί για παράδειγμα εγκεφαλικό, μιας και δεν υπάρχει ομιλία. Για να το πάμε ακόμη πιο μακριά, στο μέλλον θεωρητικά ο δάσκαλος θα μπορεί να μεταφέρει τις γνώσεις απευθείας στον εγκέφαλο του μαθητή, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμη.

Ανθρώπινοι εγκέφαλοι μοιράζονται τις σκέψεις τους εξ αποστάσεως, Ανθρώπινοι εγκέφαλοι μοιράζονται τις σκέψεις τους εξ αποστάσεως

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
nearc

αα ωραια τωρα θα μπορω να το πω στην γκομενα που θελω ακομα πιο ευκολα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.

Internet Elon Musk Twitter

X: Ο χρήστες δεν θα μπορούν να κρύψουν πλέον το μπλε τικ τους

Το X δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κρύβουν τα μπλε τικ τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει premium συνδρομή ή όχι.

Internet YouTube

Youtube: Αμφιλεγόμενος ο νέος σχεδιασμός για αναπαραγωγή βίντεο σε desktop

Το YouTube είναι από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχαγωγίας αλλά έχει πάρει αμφισβητήσιμες αποφάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης περιεχομένου.