IBM: Δοκιμάζει software που μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Η IBM ξεκίνησε να δοκιμάζει μια αμφιλεγόμενη ιδέα. Σε μια προσπάθεια να κάνει τους υπολογιστές πιο έξυπνους δοκιμάζει λογισμικό που μιμείται τους μηχανισμούς το ανθρώπινου εγκεφάλου.

Για περισσότερο από μια δεκαετία ο Jeff Hawkins, ιδρυτής της εταιρείας mobile computing Palm, αφιέρωσε τον χρόνο και την περιουσία του σε μια θεωρεία που προσπαθεί να εξηγήσει το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα τον μιμείται. Η Numenta, η εταιρεία που δημιούργησε είχε στόχο να ανακαλύψει ένα νέο είδος τεχνητής νοημοσύνης που θα κάνει τους υπολογιστές πιο έξυπνους.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι ένας γίγαντας της τεχνολογίας, η IBM, έδειξε ενδιαφέρον για την ιδέα της Numenta. Η IBM δημιούργησε μια ομάδα 100 ερευνητών η οποία θα δουλέψει πάνω στους αλγόριθμους εκμάθησης της Numenta. Οι αλγόριθμοι δοκιμάζονται για εργασίες όπως η ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τέτοιου είδους λογισμικά μηχανικής εκμάθησης χρησιμοποιούνται και από άλλες εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν την τεχνητή νοημοσύνη, μια εκ των οποίων είναι και η Google. Όμως η μέθοδος της Numenta είναι αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Πολλοί ερευνητές έχουν επικεντρωθεί σε μια τεχνική που ονομάζεται “deep learning” και εκπαιδεύει πολυεπίπεδα δίκτυα τεχνητών νευρώνων έτσι ώστε να βρουν μοτίβα σε δεδομένα. Οι αλγόριθμοι της Numenta λειτουργούν επίσης μέσα σε ένα δίκτυο, αλλά στοχεύουν στην πιστή αναδημιουργία της συμπεριφοράς επαναλαμβανόμενων κυκλωμάτων σχεδόν 100 νευρώνων που βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, το οποίο ονομάζεται νεοφλοιός.

Ο Hawkins θεωρεί ότι η ικανότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται τον κόσμο, έχει τις ρίζες της στα συγκεκριμένα επαναλαμβανόμενα κυκλώματα. Επομένως, αν τα μιμηθούμε, θα φτιάξουμε μια μηχανή που είναι ικανή να κάνει πολλά περισσότερα απ όσα περιμένουμε σήμερα.

ibm ai software, IBM: Δοκιμάζει software που μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Darth

………………………..ελπίζω όχι μιας ξανθιάς…………

Genesis

χαχαχαχαχαχαχα

έλιωσα darth να είσαι καλά xD

Μανολίκος

Σκάινετ, ιζ δατ γιου;

WhiteDeath

@Darth Θα ήταν τραγικό να ξεκινήσει το skynet από προσομοίωση εγκεφάλου ξανθιάς σκέψου πόσο διαφορετικοί θα ήταν οι terminators!

Darth

@WhiteDeath θα πηγεναι ……………στα μαγαζιά να ψωνίσει ρούχα………αντί να ψάχνει για τον στόχο του :p
και θα ηταν κάπως ετσι…………..
https://ianundercover.com/wp-content/uploads/2011/05/Schwarzenegger-Cicciolina.jpg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business IBM

Αλλαγή στρατηγικής για την IBM – Καταργεί 3.900 θέσεις εργασίας

Ακόμη ένας τεχνολογικός κολοσσός, όπως η IBM δείχνει να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση και προχωρά σε απολύσεις προσωπικού.

Business IBM iPhone Steve Jobs

Mark Sullivan: Ο άνθρωπος που προέβλεψε το smartphone… το 1953

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Tacoma News Tribune στις 11 Απριλίου 1953 όταν ο Steve Jobs ήταν λίγο πάνω από δύο ετών.

Business Fujitsu IBM

Fugaku: Ο πιο γρήγορος υπερυπολογιστής στον κόσμο βρίσκεται στην Ιαπωνία

Μπορεί το όνομά του Fugaku να μη σας λέει πολλά, αλλά τα 442 petaflops της υπολογιστικής του ισχύος υπόσχονται τα… πάντα.

Gear ΙΒΜ

H IBM αποκαλύπτει τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή της

Τη Γερμανία επιλέγει η IBM για να παρουσιάσει τον έναν από τους πιο ισχυρούς κβαντικούς υπολογιστές στην Ευρώπη.