Πέμπτη
09/04/2015

IBM: Δοκιμάζει software που μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Η IBM ξεκίνησε να δοκιμάζει μια αμφιλεγόμενη ιδέα. Σε μια προσπάθεια να κάνει τους υπολογιστές πιο έξυπνους δοκιμάζει λογισμικό που μιμείται τους μηχανισμούς το ανθρώπινου εγκεφάλου.

Για περισσότερο από μια δεκαετία ο Jeff Hawkins, ιδρυτής της εταιρείας mobile computing Palm, αφιέρωσε τον χρόνο και την περιουσία του σε μια θεωρεία που προσπαθεί να εξηγήσει το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα τον μιμείται. Η Numenta, η εταιρεία που δημιούργησε είχε στόχο να ανακαλύψει ένα νέο είδος τεχνητής νοημοσύνης που θα κάνει τους υπολογιστές πιο έξυπνους.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι ένας γίγαντας της τεχνολογίας, η IBM, έδειξε ενδιαφέρον για την ιδέα της Numenta. Η IBM δημιούργησε μια ομάδα 100 ερευνητών η οποία θα δουλέψει πάνω στους αλγόριθμους εκμάθησης της Numenta. Οι αλγόριθμοι δοκιμάζονται για εργασίες όπως η ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τέτοιου είδους λογισμικά μηχανικής εκμάθησης χρησιμοποιούνται και από άλλες εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν την τεχνητή νοημοσύνη, μια εκ των οποίων είναι και η Google. Όμως η μέθοδος της Numenta είναι αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Πολλοί ερευνητές έχουν επικεντρωθεί σε μια τεχνική που ονομάζεται «deep learning» και εκπαιδεύει πολυεπίπεδα δίκτυα τεχνητών νευρώνων έτσι ώστε να βρουν μοτίβα σε δεδομένα. Οι αλγόριθμοι της Numenta λειτουργούν επίσης μέσα σε ένα δίκτυο, αλλά στοχεύουν στην πιστή αναδημιουργία της συμπεριφοράς επαναλαμβανόμενων κυκλωμάτων σχεδόν 100 νευρώνων που βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, το οποίο ονομάζεται νεοφλοιός.

Ο Hawkins θεωρεί ότι η ικανότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται τον κόσμο, έχει τις ρίζες της στα συγκεκριμένα επαναλαμβανόμενα κυκλώματα. Επομένως, αν τα μιμηθούμε, θα φτιάξουμε μια μηχανή που είναι ικανή να κάνει πολλά περισσότερα απ όσα περιμένουμε σήμερα.

brain

Πηγή

Μάθε για:

Συντάκτης: .


5 Σχόλια

 1. Ο/Η Darth λέει:

  ………………………..ελπίζω όχι μιας ξανθιάς…………

 2. Ο/Η Genesis λέει:

  χαχαχαχαχαχαχα

  έλιωσα darth να είσαι καλά xD

 3. Ο/Η Μανολίκος λέει:

  Σκάινετ, ιζ δατ γιου;

 4. Ο/Η WhiteDeath λέει:

  @Darth Θα ήταν τραγικό να ξεκινήσει το skynet από προσομοίωση εγκεφάλου ξανθιάς σκέψου πόσο διαφορετικοί θα ήταν οι terminators!

 5. Ο/Η Darth λέει:

  @WhiteDeath θα πηγεναι ……………στα μαγαζιά να ψωνίσει ρούχα………αντί να ψάχνει για τον στόχο του :p
  και θα ηταν κάπως ετσι…………..
  http://ianundercover.com/wp-content/uploads/2011/05/Schwarzenegger-Cicciolina.jpg

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.