Ασφαλής χρήση ίντερνετ, Συμβουλές προστασίας για γονείς

Τα παιδιά που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι μέρος της πρώτης γενιάς που κυριολεκτικά μεγαλώνει “ψηφιακά”, σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές που έπρεπε να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο περιβάλλον, με όλα τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί στους μεγαλύτερους. Η έμφυτη περιέργεια των παιδιών καθώς και η αφέλειά τους, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και στην περίπτωση που αυτά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

, Ασφαλής χρήση ίντερνετ, Συμβουλές προστασίας για γονείς

Συχνά άθελά τους έχουν πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο ή ανταλλάσσουν πολλές «προσωπικές ή οικογενειακές» πληροφορίες μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπου συνήθως συνομιλούν με φίλους. Όπως κάποιοι άγνωστοι μπορεί να επικοινωνήσουν μαζί σας χρησιμοποιώντας πληροφορίες που παρέχετε σε κοινωνικά δίκτυα, έτσι μπορεί να επικοινωνήσουν και με τα παιδιά σας, τα οποία ενδεχομένως να είναι πιο ευάλωτα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τις βασικές απειλές των παιδιών σας στο διαδίκτυο ώστε να μπορέσετε να τα εκπαιδεύσετε και να τους μάθετε τι πρέπει να κάνουν όταν βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις.

Η αξία της καλής εκπαίδευσης: εκπαιδεύστε τα παιδιά σας ώστε να είναι προσεκτικοί και επιφυλακτικοί όταν βρίσκονται στα κοινωνικά δίκτυα μέσω του υπολογιστή τους ή του κινητού τηλεφώνου τους. Συμβουλεύεστε τα να μην δίνουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες, διευθύνσεις ή αριθμούς τηλεφώνων.

Επιπρόσθετα συμβουλεύστε τα παιδιά σας:
1. Να μην κάνουν κλικ σε links (συνδέσμους) που λαμβάνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αν δεν εμπιστεύονται τον αποστολέα. Ακόμη κι αν ο σύνδεσμος αποστέλλεται κατ’ ευθείαν από κάποιον που γνωρίζουν, είναι πιο ασφαλές να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση στον browser. Αν δεν γνωρίζουν τον αποστολέα θα πρέπει απλά να αγνοήσουν και να σβήσουν το μήνυμα.
2. Να μην κατεβάζουν ή τρέχουν αρχεία από αμφίβολες πηγές. Ακόμη κι αν ο αποστολέας είναι γνωστός, να επιβεβαιώνουν μαζί του ότι αυτός έχει στείλει το αρχείο για κάποιο λόγο και ότι η χρήση του είναι ασφαλής.
3. Να μην εμπιστεύονται αγνώστους. Στα chat rooms ή στο στιγμιαίο messaging, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι με ποιόν συνομιλούμε, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα όπου οι άνθρωποι δεν συνομιλούν πρόσωπο με πρόσωπο.
4. Να μην δίνουν ποτέ «εμπιστευτικές» προσωπικές πληροφορίες μέσω mail, στιγμιαίου messaging ή μέσω των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook. Να μην κοινοποιούν ποτέ που βρίσκονται, πότε θα λείπετε από το σπίτι για διακοπές, που βρίσκονται οι γονείς τους, κλπ.
5. Να έχουν το νου τους για ύποπτα σημάδια. Αν ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν θυμούνται ότι έχουν εγκαταστήσει, τους λέει ότι ο υπολογιστής τους είναι μολυσμένος, ή λαμβάνουν μηνύματα που εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη τους προκειμένου να προβούν σε αγορά κάποιου λογισμικού ασφαλείας, να προσέχουν! Ένα μολυσμένο πρόγραμμα μπορεί να έχει εγκατασταθεί για τα καλά στον υπολογιστή τους. Τα προγράμματα αυτά είναι συνήθως “ψεύτικα” και το μόνο που θέλουν είναι να υποκλέψουν δεδομένα που έχουν στον υπολογιστή τους.
6. Να χρησιμοποιούν πάντα «ισχυρά» passwords (συνθηματικά εισόδου). Να αλλάζουν πάντα τα προκαθορισμένα passwords σε νέα ισχυρά τα οποία περιλαμβάνουν γράμματα, αριθμούς και σύμβολα, να χρησιμοποιούν διαφορετικά passwords για κάθε εφαρμογή και μην τα δίνουν ποτέ και για κανέναν λόγο σε άλλους.

Η Panda Security θέλοντας να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την ασφαλή πλοήγηση και γενικά τη δραστηριοποίηση στο Internet, δημιούργησε την ιστοσελίδα «το Internet σε Ασφαλή Χέρια» στη διεύθυνση https://protectyourfamily.pandasecurity.com/gr

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
σάκης

Μια αρκετά χρήσιμη σελίδα είναι η παρακάτω https://internet-safety.sch.gr/

Παραθέτω επίσης συνοπτικούς οδηγούς για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές αντίστοιχα…

https://blogs.sch.gr/internet-safety/files/2008/04/internet_safety_parents.pdf

https://blogs.sch.gr/internet-safety/files/2008/04/internet_safety_teachers.pdf

https://blogs.sch.gr/internet-safety/files/2008/04/internet_safety_students.pdf

Και τέλος ένα αρκετά καλό λογισμικό προστασίας για τα παιδιά είναι το παρακάτω https://www.k9webprotection.com/

dimz

Αν το παιδί έχει δικό του PC, Parental Controls σε Windows/Windows Live και φίλτρα στον router και ποτέ μα ποτέ λογαριασμός διαχειριστή, είτε πρόκειται για σταθερό είτε για φορητό.

georgebestof

Τα παιδιά αξίζουν την προσοχή μας και μακάρι οι γονείς να γνωρίζουν , σε τι κίνδυνο βάζει τα παιδιά τους η ανεξέλεγκτη χρήση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.