iPavement, To πεζοδρόμιο γίνεται Wi-Fi Hotspot

Ο μόνος τρόπος για να μπορούν οι πόλεις μας να γίνουν πραγματικά έξυπνες είναι να υπάρχει διαρκής σύνδεση Internet παντού και πάντα. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό από το να μετατραπούν τα πλακάκια στο πεζοδρόμιο σε Wi-Fi Hotspots; Τουλάχιστον αυτό πρεσβεύει μία ισπανική εταιρεία “τεχνολογίας δρόμου”, η iPavement.

To πεζοδρόμιο θα αποτελείται από πέτρες διαστάσεων 40x40x7 εκ., βάρους 24 κιλών, οι οποίες θα περιέχουν μικροεπεξεργαστές με ικανότητα επικοινωνίας με κινητές συσκευές μέσω Wi-Fi και Bluetooth. Θα υπάρχει κάτω από τα πλακάκια ένα δίκτυο τροφοδότησης με ενέργεια, ενώ οι επεξεργαστές αυτοί θα βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων ο ένας από τον άλλο.

Το iPavement δεν θα προσφέρει απλώς μόνιμη σύνδεση στο Internet, αλλά και μια σειρά από εφαρμογές για όσους βρίσκονται μέσα στη ζώνη του, όπως βιβλιοθήκη, τοπικές πληροφορίες, μουσικές υπηρεσίες, κουπόνια προσφορών και άλλα. Ο μόνος περιορισμός του συστήματος είναι η θερμοκρασία, καθώς δουλεύει από τους -10 μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου, άρα μια χαρά είναι για την Ελλάδα και την Ισπανία, σε χώρες όπως η Φινλανδία όμως δεν θα είναι και πολύ αποδοτικό. Η σύνδεσή μας με μία πόλη αποκτά εντελώς άλλο νόημα…

, iPavement, To πεζοδρόμιο γίνεται Wi-Fi Hotspot

, iPavement, To πεζοδρόμιο γίνεται Wi-Fi Hotspot

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

24 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
dhmhtrhs

καλο….αλλα ειμαστε ελλαδα εμεις….οποτε….:P

Κώστας Βλαχάκης

Οπότε τι? Να συζητάμε για μπριζόλες, ούζο και μπαγλαμά;
Η τεχνολογία μας ενώνει παιδιά! Μην γκρινιάζουμε συνέχεια.
Ελάτε να σχολιάσουμε αυτή την όμορφη και έξυπνη τεχνολογία.

Dimes

Είμαστε οι ίδιοι ρατσιστές απέναντι στους εαυτούς μας..πρέπει αυτή η βλακεία “εδώ είναι Ελλάδα” να σταματήσει..

Anyway, πολύ καλή ιδέα! Wi-Fi παντού! Χρήσιμο για χάρτες στο GPS, αυτόματο συγχρονισμό μεταξύ συσκευών (pc, tablet, smartphone), άμεση πρόσβαση στο cloud, box κτλ…
Καλό project!

VaggelisAm

Πολύ έξυπνο αλλά πιστεύω οτι θα γίνουν καπνός πριν τις βάλουν… (με τέτοια οικονομική κρίση, + τα τσογλάνια που κυκλοφορούν……)

kostas

Μια ερωτηση μονο… Ο βομβαρδισμος του ανθρωπου σε καθημερινο επιπεδο με σηματα απο gps 3g 2g απο wi-fi απο ραδιοτηλεοπτικα σηματα κ.α δεν ειναι βλαβερος στην υγεια; προφανως ειναι… Για να κανουμ τα πεζοδρομια ipavements δεν πρεπει πρωτα να μας ρωτησουν αν θελουμε να δεχομαστε ολη αυτη την ακτινοβολια; το 5 χρονο παιδι που περπαταει πανω στο πεζοδρομιο το ρωτησε κανεις;

FJ

@kostas τα δικτυα 3g, 2g δεν γνωρίζω ούτε εγώ αλλα ούτε καν οι ειδικοί επιστήμονες -ακόμα- εαν είναι επιβλαβής στην υγεία μας. Αλλα ξέρω στα σίγουρα πως το wi-fi δεν είναι. Εδώ μιλάμε για wi-fi.. οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Πολύ καλό project. Είναι ένα θα λέγαμε όνειρο να εχουμε internet παντού στην πόλη όποτε το χρειαζόμαστε και μακάρι να πετύχει, έστω στην Ισπανία.

spyros

Πολυ εξυπνο σχεδιο!Αρκει να μην ανοιγουν συνεχως τα πεζοδρομια,μια η ΔΕΗ,μια η ΕΥΔΑΠ,μια η ΔΕΠΑ…Ουτε για λιρες να ψαχνανε,επιτελους!

stefos13

Πολυ καλο.. Μακαρι να γινει και στην Ελλαδα, αν και λιγο δυσκολο μου φαινεται…

Solon

Καλά τρελαθήκατε; Αν βάλουν τέτοιο πράγμα εδώ κάθε βράδυ θα τα ξυλώνουν οι γύφτοι για να τα πουλήσουν. Εδώ δεν αφήνουν ούτε τα καπάκια στις αποχετεύσεις!

ορεστης

Solon +1 αλλα εχω και εγω μια ερωτηση. Υπαρχει περιπτωση οι εταιριες κινητης τηλεφωνιας να επιτρεψουν κατι τετοιο? αν υπαρχει wi-fi παντου, ποιος θα χρησιμοποιει 3G πλεον?

Παναγιωτης

Τι ελλαδα τι ισπανια…και οι δυο ανήκουν στα γνωστα PIGS….το ιδιο ειναι απλα χρειαζεται καλη θέληση….και κατι ακομα …σκεφτείτε αυτο που λεει ο ορέστης

leathernecks

Δεν μου αρέσει σαν ιδέα παιδιά. Καλό το wi-fi αλλά θα προτιμούσα περισσότερο πράσινο στα πεζοδρόμια παρά αυτό.

kostas

Ναι για να μας ψηνουν τα απ αυτα μας…ωραια η τεχνολογια αλλα ας υπαρχει και μια λογικη….Οπως ειχε καποτε ενας φιλος του techblog καποτε θα θαβουμε τα παιδια μας κατω απο 8πυρηνα κινητα….το οποιο ισως ειναι λιγο υπερβολικο αλλα ετσι οπως παμε πια…

Radiator

Είτε το θελουμε είτε όχι πιστεύω ότι σε λίγα χρονια,όλες οι μεγάλες πόλεις θα είναι δικτυομενες και θα παρέχουν απλόχερα (ακόμα και στο μετρό),γρήγορη,συνεχόμενη πρόσβαση στο net παντού και πάντα.
Καλή η λύση με το πεζοδρόμιο,αλλα πιστεύω ότι υ υλοποίηση της ιδέας θα γίνει μέσο δορυφορικου Ίντερνετ.
Αυτο που με προβληματίζει είναι ότι ανα πάσα στιγμή οποίος έχει πρόσβαση στο δίκτυο μιας πόλης θα καταγράφεται το στίγμα του,οι κινήσεις του και θα βομβαρδίζεται απο διαφημιστικά μηνύματα ανάλογα με το σημείο και τα μαγαζιά της περιοχής που βρίσκεται.

kostas

Ολες του ειδους οι ακτινοβολιες ειναι βλαβερες…απλα αλλες λιγοτερο και αλλες πιο πολυ…
@FJ

Mike

Εμενα μου αρεσει σαν ιδεα, μακαρι να γινει.

Panos7GR

Όντως καλή η λογική αλλά όχι να την ξεπεράσετε και να πάμε στο άλλο άκρο, στο παράλογο. Κάνετε όπως έκαναν οι παλιοί αμόρφωτοι άνθρωποι που οτι καινούριο βλέπανε το φοβούνταν, όπως όταν ανακάλυψαν το τρένο με την φοβερή και τρομερή ταχύτητα των 30km/h και οι προκατειλημμένοι επιστήμονες έβγαιναν κι έλεγαν πως ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος να τρέχει με τέτοια ταχύτητα και οι επιβάτες των τρένων ενδέχεται να έχουν εγκεφαλικά πρόβληματα… Εγώ έτσι βλέπω αυτό φόβο απέναντι σε τέτοιες τεχνολογίες. Σαφώς και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι 100% αβλαβείς αυτές οι ακτινοβολίες, όμως η δικιά μου λογική λέει πως αφού στον πίνακα του φάσματος των ακτινοβολιών η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (τέτοια ακτινοβολία εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ από τα routers το σήμα WiFi) βρίσκεται στο κατώτατο επίπεδο πιο κάτω και από την ορατή ακτινοβολία ή την ακτινοβολία του ορατού για τον άνθρωπο φωτός, όπως θέλετε πείτε το, είναι ακίνδυνη. Αν επιμένετε ότι είναι τόσο επικίνδυνη όσο νομίζετε τότε πρέπει να φοβάστε ακόμα περισσότερο το ορατό φως! Για εμένα πάντως τέτοιες προκαταλήψεις πάνε την πίσω την τεχνολογική και πολιτιστική πρόοδο. Καιρός να ακομπλεξαριστουμε! Το μόνο πρόβλημα εγώ λοιπόν που βρίσκω σε μια τέτοια κίνηση, είναι αυτά που αναφέρει ο… Συνέχεια »

takis1994

εγω προβλεπω μιιιιιιιιιιιιιιιιιιζεεεεεεεεεεεεεες…(αν ερθει ελλαδα)

Αλλα ως τεχνολογια καινοτομα και ενδιαφερουσα..

Mike

Έξυπνη ιδέα, αλλά μέχρι εκεί.

Όταν η σύνδεση στο internet τείνει να γίνει εμμονή, τότε κάτι δεν πάει καλά…

Φίλε Panos7GR, αν η λογική σου ήταν σωστή, τότε να είσαι σίγουρος ότι θα είχαν βγει πάμπολλες μελέτες με οριστική τεκμηρίωση στο αν όντως οι ακτινοβολίες αυτές είναι επιβλαβείς για την υγεία ή όχι.

Και κάτι ακόμα. Από που κι ως που η διαρκής σύνδεση στο internet συνιστά πολιτιστική πρόοδο;

antonis

στην φλωρινα κανα 4μηνο δεν θα δουλευει…

Lytos Andreas

Δυστυχώς αυτη η νοοτροπια που εχουμε ως λαος να υποτιμαμε τοσο πολυ τους εαυτους μας, μας εχει φτασει ως εδω. Οταν καταλαβουμε την δυναμικη αυτων των ανθρωπων που ειναι εκει εξω τοτε θα αλλαξουν ολα.
Καπως ετσι εχουμε μαθει να ειμαστε μια ζωη υπαλληλοι και να μην κανουμε ουτε βημα μονοι μας και απλα να γκρινιαζουμε για τα παντα.
Φοβερη σαν ιδεα και σαν τεχνολογια παντως και ελπιζω να υλοποιηθει αμεσα ΚΑΙ στην Ελλαδα. Πολυ σωστο το σχολιο του Κωστα, οτι πολεις μας μονο καπως ετσι θα γινουν πραγματικα εξυπνες!

kostas

@Panos7GR Και για τα μεταλαγμενα δεν λενε οτι ειναι βλαβερα για την υγεια αλλα με τις μελετες που εχω κανει και με τα πειραματα που εχουν γινει σε ολες σχεδον τις σχολες του Αριστοτελειου μονο θετικα δεν τα αναδεικνυουν…Αλλα ποτε δεν ακουσα καθηγητη απ την σχολη μου να βγει και να το πει…Αλλα πως να βγει οταν πισω απο αυτα υπαρχουν μιζες απο εταιριες…Για να μην φευγουμε απ το θεμα μας… Η τεχνολογια υπαρχει για να μας υπηρετει και οχι για να γινομαστε υποχειρια της…Το παραδειγμα αυτο ειναι ακριβως το ιδιο με τα φανμποις…Βγαζει μια μαkακια καθε εταιρια αιντεεε παμε να το αγορασουμε…Ειναι θετικο που εχουμε φτασει στο σημειο να μπορουμε να το κανουμε αυτο δηλαδη να εχουμε τετοια τεχνολογικη προοδο αλλα ας την χρησιμοποιησουμε διαφορετικα ας κανουμε το 3g λιγοτερο βλαβερο και πιο γρηγορο ας πουμε…

Panos7GR

Υπάρχουν πάμπολλες έρευνες που επιβεβαιώνουν την άποψή μου, όμως υπάρχουν άλλες τόσες που λένε το αντίθετο. Ο κοινός παρονομαστής των ερευνών πάντως είναι πως πρόβλημα βρίσκεται στις συσκευές – δεκτές των ακτινοβολιών και όχι στους πομπούς καθώς και την χρήση των συσκευών αυτών. Τι θέλω να πω; Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να μην είναι φονική όπως νομίζουν πολλοί, αν όμως το κινητό το έχεις κάνει σκουλαρίκι φυσικά και θα σου δημιουργήσει πρόβλημα! Επίσης όσο πιο μακριά βρίσκεσαι από την κεραία το κινητο λειτουργεί σε πλήρη ισχύ, εξού και το SAR πχ με 1.1 που φοβούνται όλοι. Τέλος πάντων εγώ έχοντας ασχοληθεί με αυτά είπα την άποψή μου και δεν έχω την απαίτηση να την ενστερνιστείς ή οποιοσδήποτε άλλος με το ζόρι. @Mike, Το διαδίκτυο δεν είναι πολιτιστική πρόοδος; Μάγκες μου το πολύ Facebook νομίζω μας έχει κουρκουτιασει τελείως νομίζω και εχουμε ξεχάσει τον εργαλειακο χαρακτήρα του Διαδικτύου… Το Internet δεν είναι μόνο Facebook και YouTube! Καταρχάς το ότι εμείς εδώ μιλάμε και ανταλλάσουμε απόψεις μέσω του Internet και όχι με σήματα καπνού είναι πολιτιστική πρόοδος. Το ότι πλέον μπορείς να λαμβάνεις την αλληλογραφία σου, να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου κ να κανείς τα ψώνια σου μέσω Internet είναι πολιτιστική πρόοδος.… Συνέχεια »

Σπυρος

Πολυ καλη ιδεα ειδικα για gps σε μια ξενη πολη που δεν γνωριζεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.