John Nash: Σκοτώθηκε σε τροχαίο το “Υπέροχο Μυαλό”

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή από τροχαίο ατύχημα ο νομπελίστας μαθηματικός και οικονομολόγος John Nash, ο οποίος έπασχε πολλά χρόνια από σχιζοφρένεια. Ενέπνευσε το βιβλίο “A Beautiful Mind”, που στη συνέχεια έγινε οσκαρική ταινία με τον Russell Crowe. Ο Nash και η σύζυγός του σκοτώθηκαν όταν ο οδηγός ταξί στο οποίο επέβαιναν έχασε τον έλεγχο του οχήματος.

Η βραβευμένη ταινία “A Beautiful Mind”, με πρωταγωνιστή τον Russell Crowe, είχε βασιστεί στη ζωή του Nash και τον αγώνα που έδινε επί πολλά χρόνια με τη σχιζοφρένεια από την οποία έπασχε.

Ο John Nash, γεννήθηκε το 1928, δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το 1994 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας για το έργο του πάνω στη θεωρία των παιγνίων. Έκανε το διδακτορικό του το 1950 στο Πρίνστον και πέρασε μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του στο πανεπιστήμιο αυτό και στο MIT.

Άρχισε να πάσχει από αυτό που είχε περιγράψει ως «νοητικές διαταραχές» το 1959, μετά τον γάμο του με την Alicia, η οποία τελείωνε σπουδές φυσικού στο MIT και είχε μείνει έγκυος, σύμφωνα με την βιογραφία του.

«Ήμουν διαταραγμένος με τον τρόπο αυτό για μια πολύ μακρά χρονική περίοδο, κάτι σαν 25 χρόνια», είχε πει σε συνέντευξή του το 2004. Είχε υπογραμμίσει πως η περίπτωσή του ήταν πολύ ασυνήθιστη, καθώς μπορούσε κάποια στιγμή να σταματά τα φάρμακα και να επιστρέφει στις φυσιολογικές δραστηριότητες και την έρευνά του.

Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του ενέπνευσαν γενιές μαθηματικών, οικονομολόγων και επιστημόνων οι οποίοι επηρεάσθηκαν από τη λαμπρή, πρωτοποριακή δουλειά του στη θεωρία των παιγνίων.

Ο Russell Crowe δήλωσε συγκλονισμένος από τον θάνατο του John Nash και της γυναίκας του. «Ένα καταπληκτικό ζευγάρι. Πανέμορφα μυαλά, πανέμορφες καρδιές», έγραψε ο ηθοποιός στον λογαριασμό του στο Twitter.

John Nash: Σκοτώθηκε σε τροχαίο το "Υπέροχο Μυαλό", John Nash: Σκοτώθηκε σε τροχαίο το “Υπέροχο Μυαλό”

John Nash: Σκοτώθηκε σε τροχαίο το "Υπέροχο Μυαλό", John Nash: Σκοτώθηκε σε τροχαίο το “Υπέροχο Μυαλό”

Πηγή:1 ,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Billbo

Πριν αρχίσουν όλοι οι κομπλεξικοί να λένε “ααα Τεχμπλο τι έχει να κάνει αθτο με την τεχθνολογια”
Να απαντήσω πως αν δεν υπήρχε αυτός πολυ πιθανόν να μην υπήρχαν τα θμαρτθουνθ ούτε οι υπολογιστές…
Ένας υπέροχος άνθρωπος, ένα πανέμορφο μυαλό όπου πρόσφερε πάρα πολλά στην επιστήμη… η ψυχή του να ησυχάσει εκεί ψηλά που πήγε από τα βάσανα της ζωής του

kapadritis

Εντάξει καλά κάνει και το Techblog και βγάζει και άλλες ειδήσεις. Σωστά και Δικαίωμα του!
Αλλά φίλε Billbo ο Νας δεν είχε σχέση με τους υπολογιστές, μαθηματικός ήταν και έγινε γνωστός από την θεωρία των παιγνίων που δεν έχει τόσο άμεση σχέση με τους υπολογιστές, ώστε να πούμε ότι χωρίς τον Νας και καλά δεν θα υπήρχαν smartphones και υπολογιστές! Απλά δεν χρειάζονται υπερβολές. Δείτε και διαβάστε την ιστορία των υπολογιστών.

Πέτρος Π

@Bilbo, όντως ένας καταπληκτικός επιστήμονας και πολύ ταλαιπωρημένος λόγω της σχιζοφρένειας που αντιμετώπιζε για πολλά χρόνια… Όμως ο kapadritis έχει δίκιο, η έρευνα του Nash επικεντρώθηκε στη θεωρία παιγνίων (για την οποία πήρε και νόμπελ Οικονομίας πριν μερικά χρόνια)… Η συγκεκριμένη θεωρία έχει περισσότερες εφαρμογές σε τομείς όπως τα Οικονομικά, τα Μαθηματικά, οι διαπραγματεύσεις, η πολιτική και όχι τόσο οι υπολογιστές…

Υπάρχει περίπτωση να τον μπερδεύεις με τον μαθηματικό Alan Touring (η ζωή του οποίου είχε γίνει φέτος ταινία, το “Imitation Game”), και ο οποίος ήταν ο πατέρας των υπολογιστών!

Ιωάννης jb

Ε όχι ρε φίλε!!! μα να πάει από ταξιτζή!? κρίμα!!!!

Billbo

Και όμως η θεωρία των παιγνίων και ειδικότερα η ισορροπία Nash έχει βοηθήσει σε πάρα πολλούς τομείς και μάλιστα στην τεχνίτη νοημοσύνη και σίγουρα έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη των υπολογιστών…
Τον Alan Turing δεν τον μπερδεύω… Ήταν εξίσου τρομερό μυαλό… εννοείται ότι αυτός είναι ο πατέρας των υπολογιστών… έσωσε πάνω από 14 εκ. ζωες στο Β’Παγκόσμιο… Ήταν τρομερός άνθρωπος που δυστυχώς η Αγγλία τον έφαγε… και τώρα βγαίνει και του ζητά συγνώμη

Πρωταγόρας

Φίλε billbo μάλλον κάνεις λάθος. Όντως δεν έχει σχέσεις ο οικονομικός κλάδος της θεωρίας των παιγνίων που λέγεται και ισορροπία του Nash με τους υπολογιστές. Στη θεωρία παιγνίων, η Ισορροπία Nash αποτελεί έναν τρόπον επίλυσης μη συνεργατικών παιγνίων, στα οποία συμμετέχουν δύο οι περισσότεροι παίκτες. Υποθέτουμε ότι ο κάθε παίκτης γνωρίζει τις στρατηγικές ισορροπίας που θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι παίκτες και κανένας παίκτης δεν έχει να κερδίσει τίποτα αν αλλάξει μόνο τη δική του στρατηγική. Αν κάθε παίκτης έχει επιλέξει μία στρατηγική και κανένας παίκτης δεν έχει όφελος να αλλάξει τη στρατηγική του, θεωρώντας ότι οι υπόλοιποι παίκτες δεσμεύονται ότι δεν θα αλλάξουν τις δικές τους στρατηγικές, τότε το σύνολο το στρατηγικών αυτών ονομάζεται σημείο ισορροπίας κατά Nash. Αυτή η θεωρία του nash ανήκει καθαρά σε οικονομικές εφαρμογές καθώς και στην πολιτική οικονομία και όχι στους υπολογιστές. Οσον αφορά για την μάλλον καπήλευση του ονόματος “πατέρας των υπολογιστών” θεωρείται λανθασμένη του αλαν τουριγνκ (μην επηρεάζεστε από τις διάφορες κινηματογραφικές χαζοταινίες που αλλάζουν την πραγματική ιστορία) που ορισμένοι άγγλοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να αρπάξουν τους διάφορους τίτλους στους “πατέρες” των επιστημών και των τεχνολογιών. Έχουμε το 1943 σχεδόν ταυτόχρονα 2 δημιουργούς των πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών. 1) 1943. Ο Αμερικανός (βουλγαρικής… Συνέχεια »

o.k.man

Φίλε Billbo μάλλον κάνεις λάθος. Όντως δεν έχει σχέσεις ο οικονομικός κλάδος της θεωρίας των παιγνίων που λέγεται και ισορροπία του Nash με τους υπολογιστές. Στη θεωρία παιγνίων, η Ισορροπία Nash αποτελεί έναν τρόπον επίλυσης μη συνεργατικών παιγνίων, στα οποία συμμετέχουν δύο οι περισσότεροι παίκτες. Υποθέτουμε ότι ο κάθε παίκτης γνωρίζει τις στρατηγικές ισορροπίας που θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι παίκτες και κανένας παίκτης δεν έχει να κερδίσει τίποτα αν αλλάξει μόνο τη δική του στρατηγική. Αν κάθε παίκτης έχει επιλέξει μία στρατηγική και κανένας παίκτης δεν έχει όφελος να αλλάξει τη στρατηγική του, θεωρώντας ότι οι υπόλοιποι παίκτες δεσμεύονται ότι δεν θα αλλάξουν τις δικές τους στρατηγικές, τότε το σύνολο το στρατηγικών αυτών ονομάζεται σημείο ισορροπίας κατά Nash. Αυτή η θεωρία του nash ανήκει καθαρά σε οικονομικές εφαρμογές καθώς και στην πολιτική οικονομία και όχι στους υπολογιστές. Οσον αφορά για την μάλλον καπήλευση του ονόματος “πατέρας των υπολογιστών” θεωρείται λανθασμένη του αλαν τουριγνκ (μην επηρεάζεστε από τις διάφορες κινηματογραφικές χαζοταινίες που αλλάζουν την πραγματική ιστορία) που ορισμένοι άγγλοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να αρπάξουν τους διάφορους τίτλους στους “πατέρες” των επιστημών και των τεχνολογιών. Έχουμε το 1943 σχεδόν ταυτόχρονα 2 δημιουργούς των πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών. 1) 1943. Ο Αμερικανός (βουλγαρικής… Συνέχεια »

Billbo
Billbo

@Πρωταγόρας Ο Τόμας Φλάουερς ήταν αυτός όπου πήρε τις οδηγείες απο τον Τιούρινγκ και εφτιαξε τον Banburismus ο Τιουρινγκ ειναι ο πατερας των υπολογιστών και για αυτο δημιουργίθηκαν άλλωστε τα βραβεία Τιούρινγκ… Το λένε όλοι άλλωστε… Και σχετικά με την την ισσοροποία του Nash https://www.google.gr/search?hl=el-GR&ie=UTF-8&source=android-browser&q=nash+equilibrium&gws_rd=cr&ei=FDhjVZdBx6pT6OWA-As#hl=el-GR&q=nash+equilibrium+artificial+intelligence

o.k.man

@Billbo όπως το ομολόγησες ο Τιουριγνκ έφτιαξε την τεχνική banburismus, που καμία σχέση δεν είχε με τον πρώτο υπολογιστή και ο πρώτος υπολογιστής ο Colosus Mark I φτιάχτηκε μόνο από τον Τόμας Φλάουερς (Thomas Flowers) και την ομάδα του για να εφαρμόσουν την τεχνική banburismus πάνω σε αυτήν για να αποκρυπτογραφήσουν το “enigma” και τους γερμανούς ! Ότι θέλουν λένε οι αγγλούρες γιά να καπηλευτούν τις επιστήμες και τους δημιουργίες τους ως “αγγλικές”! Λένε ότι ήταν ο “πατέρας” της πληροφορικής, όταν ο πρώτος υπολογιστής με τον αντίστοιχο σε δυνατότητες προγραμματισμό κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ το 1943 από τον Αμερικανό (βουλγαρικής καταγωγής) φυσικό Τζον Ατανάσοφ που κατασκευάζει τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή με καθοδικές λυχνίες, τις οποίες χρησιμοποίησε ως διακόπτες. Μετά το 1945 παρουσιάζεται στις ΗΠΑ ο ENIAC, που κατασκευάστηκε από τους Μόκλι και Έκερτ. Ήταν 1.000 φορές πιο γρήγορος από τις μέχρι τότε κατασκευές. Η Άντα Λάβλεϊς έγραψε το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή κατά τον 19ο αιώνα για την Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ, πολύ πριν από την εμφάνιση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μην ξεχνάμε και τον υπολογιστή των Αντικυθήρων. Διαβάστε την αληθινή Ιστορία των Υπολογιστών στην Wikipedia όπου πουθενά δεν αναφέρεται ο τούρινγκ. και όχι ότι μπούρδες παρούσιάζουν οι άγγλοι στις προπαγανδιστικές ταινίες τους και… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.

Internet Elon Musk Twitter

X: Ο χρήστες δεν θα μπορούν να κρύψουν πλέον το μπλε τικ τους

Το X δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κρύβουν τα μπλε τικ τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει premium συνδρομή ή όχι.

Internet YouTube

Youtube: Αμφιλεγόμενος ο νέος σχεδιασμός για αναπαραγωγή βίντεο σε desktop

Το YouTube είναι από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχαγωγίας αλλά έχει πάρει αμφισβητήσιμες αποφάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης περιεχομένου.