Monica Lewinsky: Το πρώτο θύμα cyberbullying [TED 2015]

Σχεδόν 20 χρόνια πριν η Monica Lewinsky έγινε γνωστή ως η ερωμένη του Προέδρου Clinton τότε και τα απανταχού media ανά τον κόσμο ασχολήθηκαν για πολύ καιρό. Η Lewinsky επέστρεψε στο φως της δημοσιότητας μιλώντας για το cyberbullying το οποίο δυστυχώς μας απασχολεί αρκετά τελευταία.

Εμφανίστηκε στο TED 2015 και μίλησε για το γεγονός ότι η ίδια ήταν το πρώτο θύμα cyberbullying. Ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι στα 22 της ερωτεύτηκε το αφεντικό της και στα 24 της έμαθε τις σκληρές συνέπειες. Παραδέχεται ότι έκανε λάθη αλλά τότε ήταν η απαρχή της online διαπόμπευσης και άρχισαν να της κολλάνε διάφορες ταμπέλες:

“I was branded as a tramp, tart, slut, whore, bimbo and, of course, that woman. I was known by many, but actually known by few. I get it. It was easy to forget that woman was dimensional and had a soul”.

Εξηγεί επίσης ότι ήταν ένα από τα πρώτα άτομα που είδε να υποκλέπτονται τα προσωπικά της δεδομένα, κάτι που δεν ήταν σύνηθες το 1998 ενώ σήμερα συμβαίνει κατά κόρων όπως συνέβη με την Jennifer Lawrence και τις γυμνές φωτογραφίες μέχρι το χακάρισμα της Sony Pictures.

“I mean the stealing of people’s private words, actions conversations or photos and then making them public. Public without consent, public without context and public without compassion”.

H Lewinsky κάνει έκκληση για “πολιτιστική επανάσταση” μακριά από την κουλτούρα της ταπείνωσης και ζητά από την ιντερνετική κοινότητα να γίνει πιο συμπονετική. “Anyone who is suffering from shame and public humiliation needs to know one thing: you can survive it. I know it’s hard. It may not be painless, quick or easy, but you can insist on a different ending to your story”.

monica lewinsky cyberbullying, Monica Lewinsky: Το πρώτο θύμα cyberbullying [TED 2015]

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
George

Αρχιζω και χανω την εμπιστοσυνη που ειχα στο κατα ποσο οι ομιλιτες της εκθεσης TED ειναι διακεκριμενοι στο χωρο της τεχνολογιας.

Loki

Tα συνέδρια TED εμπεριέχουν και κοινωνικού και πολιτισμικού περιεχομένου ιδέες και απόψεις.
Δεν ασχολούνται αποκλειστικά με την τεχνολογία. Αυτό γινόταν πολύ παλιότερα.
Τώρα, ο καθένας μπορεί να εκφράζει απόψεις και εμπειρίες, όπως εν προκειμένω η κ. Λεβινσκι. Είναι στην ευχέρεια του καθενός να την ακούσει ή όχι. Προσωπικά, δεν βρήκα τίποτα επικουρικό στην ομιλία της. Συμφωνώ, ότι έχει δίκιο που έπεσαν όλοι να την φάνε τότε, όπως βλέπουμε και τώρα στην περίπτωση Γιακουμακη με την στοχοποίηση των πάντων, αλλά ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλετω.
Βέβαια, αυτό που ξενίζει σε αυτήν την κυρία, είναι ότι προσπαθεί τόσα χρόνια μετά να μείνει στη δημοσιότητα και παρουσιάζει τον έρωτα της για έναν παντρεμένο και δη τον ισχυρότερο άντρα του κόσμου, ως παιδιάστικο λάθος και το δικαιολογεί!
“Ήμουν παιδί” διατυμπανίζει.
Μάλλον θα έπρεπε να προσέχουν καλύτερα εκεί στο Λευκό Οίκο ποιους να προσλαμβάνουν.

JohnGR

Τα TED μόλις έπεσαν στο επίπεδο του γραφικού. Από εκεί που ήταν κάτι καινοτόμο, κατάντησε να είναι ένα moneymaker κόλπο.

Solon

Ποια είναι η γνώμη της Χίλαρι για αυτό;

Κωνσταντινος

Ναι τη μου θύμισε τώρα δημοσίευση και στα μεσα μαζικής ενημέρωσης από λεκέ του Bill έλεος Απορώ πως άντεξε ψυχολογικά η Monika, όντως από τα μεγαλύτερα θύματα παγκόσμιου μπουλινγκ, ακόμα και τωρα αν κάποιος ψαξει μπορεί να βρει υβριστικές εικόνες και σχόλια. Πρεπει καπος να αποκατασταθει…

Dmak

Γειά σου ρε φυσαρμόνικα. Πίτες κάνεις?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.