Μπλόκο στο πειρατικό κατέβασμα από τους παρόχους στην Ελλάδα

Μεταφέρω ως έχει το θέμα από το news.in.gr 18/05/2012. Θα το παρακολουθήσουμε και θα σας κρατάμε ενήμερους. Ακολουθεί το άρθρο: “Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατάχθηκε η λήψη τεχνικών μέτρων από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο για την παρεμπόδιση της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινούνται παράνομα ψηφιακά έργα προστατευόμενα με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η δικαστική απόφαση έρχεται έπειτα από ανάλογες αποφάσεις σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι πάροχοι εμποδίζουν για παράδειγμα την πρόσβαση στο Pirate Bay.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με την απόφαση 4658/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έγινε δεκτό αίτημα οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων επί μουσικών και οπτικοακουστικών έργων ώστε να υποχρεωθούν, εκτός άλλων, οι ελληνικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο να λάβουν τεχνικά μέτρα προκειμένου να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση των συνδρομητών τους σε διαδικτυακές τοποθεσίες μέσω των οποίων πραγματοποιείται παράνομη παρουσίαση και ανταλλαγή έργων.

Η απόφαση εφαρμόζει ουσιαστικά για πρώτη φορά το άρθρο 64 Α του ν.2121/1993, που ενσωματώνει πρόβλεψη Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά των διαμεσολαβητών (παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου), οι υπηρεσίες των οποίων χρησιμοποιούνται από τρίτο για την προσβολή του δικαιώματος του δημιουργού ή συγγενικού δικαιώματος.

Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπούν στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των χρηστών.”

Πηγή

Kudos to GREG

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
takis1994

Ωραια ωραια..

Αυτη τη στιγμη δηλαδη δεν μπορω να μπω piratebay..με ΗΟΛ ειμαι..

Evan

Αφορα ελληνικα site οπως το Ελληναδικο κτλπ και οχι τα ξενα!

noname

Τόσα και τόσα προβλήματα σοβαρότερα έχει το κράτος μας, το παράνομο κατέβασμα τους πείραξε και είπαν να εφαρμόσουν το νόμο που ψήφισαν(χωρίς καν να τον διαβάσουν–αλλά τι λέω διαβάζουν και τίποτα σήμερα;;;)

fnsgr

Δεν θίγονται τα δικαιώματα των χρηστών; Αλήθεια; Όταν σου απαγορεύουν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε site και σου “λογοκρίνουν” στην ουσία μέρος του internet στο οποίο πληρώνεις {τον πάροχο δηλαδή} για να έχεις πρόσβαση, δεν σου θίγουν τα δικαιώματά σου;

Οι εταιρίες πρέπει να βρουν πιο έξυπνους τρόπους για να τα βγάζουν πέρα σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Γιατί, απλά, ο κόσμος που κατέβαζε από τα 2 {νομίζω} site που αποφάσισαν να “μπλοκάρουν”, σιγά μην αρχίσει ξαφνικά να τρέχει στα δισκοπωλεία και να σκάει απ’το πουθενά 20άρικα.

Προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας; Ή προστασία των εσόδων των μεγάλων εταιριών;;;

GiannisWST

Χαχα ξεκινησαμε μολις που το acta θεωρηθηκε οτι δε θα εχει ισχυ στην ευρωπη. Να δω που θα καταληξει το πραγμα. Πολυ διαφορετικο το μελλον του διαδικτυου τα επομενα χρονια. Να δω ποσο θα τους παρει να μπλοκαρουν και ξενα ή τους γνωστους private trackers.

εγκληματίας

https://www.youtube.com/watch?v=o0Wvn-9BXVc
να υποθέσω και οι black eyed peas και πολλοί άλλοι στο βίντεο που ”θίγονται” τα δικαιώματα τους είναι παράνομοι γιατί διαφημίζουν το site που θιγεί τα δικαιώματα τους, πόσο τιποτένιοι είναι;

Dimitris

Τέλος στην ιδιωτικότητα ή τροφή για σκέψη και νέους τρόπους
για να παρακάμψουμε τα μέτρα?
Πάντως αν κάνουν κάτι τέτοιο και με ξένα sites και trackers, τότε
θα πρέπει να κάνουμε όλοι τις συνδέσεις μας 2αρες (άμεσο οικονομικό πλήγμα για
του ISPs). Και μετά μάλλον θα πρέπει να ψάξουμε για δορυφορικό Ιντερνετ.

Δημήτρης

Αν ισχύσει κάτι τέτοιο ετοιμαστείτε ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ να κάνουμε τις μικρότερες συνδέσεις (αφού πλέον δεν θα κατεβάζουμε δεν θα χρειάζεται μεγάλη ταχύτητα) για να τους τσούξει λίγο.
Α ρε Ελλάδα. Α ρε Ελλάδα…

Petran

Υπάρχουν λύσεις για παράκαμψη των μέτρων!
Μπορούμε να κάνουμε αλλαγή DNS (π.χ. με OpenDNS), να μπούμε με VPN η με Proxy Servers.
“Τσιμπάμε” τα *.torrents ή τα links που θέλουμε να κατεβάσουμε και στη συνέχεια κατεβάζουμε κανονικά.
Ήδη στην Μεγάλη Βρετανία που απαγόρευσαν την πρόσβαση στο PirateBay, μπορούν οι χρήστες να μπαίνουν από Proxy Server που βρίσκεται στο site του κόμματος των Πειρατών!
Κάτι τέτοιο ίσως γίνει κι εδώ με το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας!

haris

αντί να ασχολείται με τα οικονομικά προβλήματα η Ελλάδα ασχολείται με το τι κατεβάζει ο χρήστης.οι εταιρείες αυτές για μένα είναι αχάριστες και χαζές. όταν θέλει για παράδειγμα ένας να ακούσει 2 τραγούδια από ένα cd γιατί είναι υποχρεωμένος να το αγοράσει όλο άρα και να πληρώσει όλο το cd..ένα πράγμα που παραδέχτηκα τον steve jobs ήταν ότι μπορεί ένας χρήστης να κατεβάζει επί πληρωμής όσα κομμάτια ήθελε από ένα album και όχι ολόκληρο άρα ήταν πιο φτηνό και έδωσε μια λύση στην προβληματική αγορά. γιατί αν είναι έτσι ας κλείσουν και το youtube που και από εκεί κατεβάζουμε τραγούδια

Γιωργος

Όσοι έχετε firefox easy youtube downloader και κατεβάζετε οτι τραγούδι θέλετε

Γιώργος

Άλλα κράτη έχουν αρχ… και δεν κάνουν τίποτα, στην Ελλάδα στήνουμε κώλ…

sammy

Λαμογια λεφτα θελετε εταιριες τι κακιας ωρας. Θα παρετε τα …..

Haduuken!

Απλά αίσχος, μαύρη ντροπή . Ελπίζω κάνα κορβανοτραφές μηκυό να κάνει κάτι χρήσιμο επιτέλους και να το ανατρέψει .

Achi

Οι εταιρίες αντί να κάνουν τέτοιες γελοιότητες ας τσακιστούν να φέρουν κάνα Spotify στην Ελλάδα και εγώ ευχαρίστως να σταματήσω να κατεβάζω.

Metanastis

Ας φέρουν στην Ευρώπη συνδρομητικές υπηρεσίες σαν το hulu και εγώ θα γραφτώ από τους πρώτους, είμαι κατά των γελοίων και υπέρογκων χρεώσεων αλλά κακά τα ψέματα, αν θέλουμε πρόσβαση σε ποιοτικό περιεχόμενο πρέπει να δοθεί κάτι και σε αυτούς που κοπιάζουν να το φτιάξουν και να το διαθέσουν…αλλά ώσπου (και άν) να γίνει κάτι ανάλογο..μια χαρά είναι και το isohunt!

Nick

Τα πράματα είναι απλά. Αν αυτοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να γεμίσουν τις τσέπες τους, θα κάνω και εγώ ότι περνάει απο το χέρι μου για να σώσω τη δικιά μου.

Rapid-eraser

Ώρα για χρήση TOR και στην Ελλάδα … και άστους να κουρεύονται.

How governments have tried to block Tor [28C3]
https://www.youtube.com/watch?v=GwMr8Xl7JMQ

GiorgosB

Οπως λεει και ο Petran πάντα θα υπάρχει τρόπος να παρακάμψουμε αυτού του είδους τα μέτρα…
Το θέμα ειναι κατα τη γνώμη μου να μη στραφούν απευθείας στον τελικό χρήστη,
Τα site και οι ISPs που τα βγάζουν χοντρά μπορούν να αντέξουν… εμείς δε νομίζω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.