NASA: Ανακάλυψε πλανήτη μεγαλύτερο “ξάδελφο” της Γης

Σε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση προέβη η NASA η οποία έκανε γνωστό ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ εντόπισε, εκτός ηλιακού συστήματος, έναν πλανήτη που μοιάζει πολύ με τη Γη. Ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 1.400 ετών φωτός, στον αστερισμό του Κύκνου. Για την ακρίβεια ανακοίνωσε ότι βρήκε τον “μεγαλύτερο σε ηλικία και μέγεθος, ξάδερφο της Γης”.

Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε πλανήτη σε μέγεθος παρόμοιο με τη Γη, σε κατοικήσιμη ζώνη αστέρα παρόμοιο με το δικό μας. Ωστόσο ακόμη η NASA δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σίγουρα αν ο πλανήτης είναι βραχώδης όπως ο δικός μας, ή αν έχει νερό και αέρα.

Ο πλανήτης Kepler-452b είναι ο μικρότερος σε διαστάσεις εξωπλανήτης που έχει βρεθεί έως σήμερα με τροχιά εντός των ορίων της «κατοικήσιμης ζώνης» – ο οποίος δηλαδή βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από τον αστέρα του, ώστε στην επιφάνειά του να μπορεί να υπάρξει νερό σε υγρή μορφή. Επίσης ο αστέρας αυτός κατατάσσεται στον φασματικό τύπο G2, όπως και ο Ήλιος.

Οι υπεύθυνοι της NASA ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 11 ακόμη υποψήφιων εξωπλανητών, που επίσης φαίνεται να κινούνται εντός της «κατοικήσιμης ζώνης». Επίσης, ο εντοπισμός του Kepler-452b, ανεβάζει πλέον σε 1.030 τους εξωπλανήτες που έχουν επιβεβαιωμένα βρεθεί έως σήμερα.

“Σημαντικό βήμα στην εύρεση μιας δεύτερης Γης”

Ο Τζον Γκράνσφιλντ, διευθυντής των επιστημονικών αποστολών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, στο αρχηγείο της NASA στην Ουάσιγκτον. «Το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση μιας δεύτερης Γης».

Ο Kepler-452b έχει κατά 60% μεγαλύτερη διάμετρο από τη Γη, γεγονός που τον κατατάσσει στις υπερ-Γαίες. Παρόλο που δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί η μάζα και η σύστασή του, προγενέστερες έρευνες έχουν δείξει πως οι εξωπλανήτες με το μέγεθός του είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι βραχώδεις.

Παρά το μεγαλύτερο μέγεθός του, η περίοδος περιφοράς του γύρω από τον αστέρα είναι 385 ημέρες – δηλαδή μόλις 5% μεγαλύτερη από το γήινο έτος. Η απόσταση του πλανήτη από τον αστέρα είναι κατά 5% μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Ήλιου.

Από την άλλη πλευρά, ο αστέρας Kepler-452 έχει «ηλικία» 6 δισεκατομμύρια έτη, δηλαδή είναι μεγαλύτερος κατά 1,5 δισ. χρόνια από τον Ήλιο. Παράλληλα, έχει την ίδια θερμοκρασία, είναι 20% πιο φωτεινός και έχει 10% μεγαλύτερη διάμετρο.

«Μπορούμε να παρομοιάσουμε τον Kepler-452b σαν τον πιο ηλικιωμένο και μεγαλύτερο ξάδερφο της Γης, ο οποίος θα μας δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα το εξελισσόμενο περιβάλλον του πλανήτη μας», ανέφερε ο Τζον Τζέκινς, υπεύθυνος των επιστημόνων που αναλύουν τα δεδομένα του Kepler και επικεφαλής της ομάδας που ανακάλυψε τον Kepler-452b.

«Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο το γεγονός ότι αυτός ο πλανήτης βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα εδώ και 6 δισεκατομμύρια χρόνια, παραπάνω δηλαδή από τη Γη. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό “παράθυρο” για την ανάπτυξη ζωής, στην περίπτωση που ο πλανήτης πληροί και τις υπόλοιπες αναγκαίες προϋποθέσεις».

NASA: Ανακάλυψε πλανήτη μεγαλύτερο "ξάδελφο" της Γης, NASA: Ανακάλυψε πλανήτη μεγαλύτερο “ξάδελφο” της Γης

NASA: Ανακάλυψε πλανήτη μεγαλύτερο "ξάδελφο" της Γης, NASA: Ανακάλυψε πλανήτη μεγαλύτερο “ξάδελφο” της Γης

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

25 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Manolis

ενταξει τα ουφο απο που νομιζετε ερχονται

Parastas

Αηδίες…
Μονο από την αφίσα που βγάλανε κάνει μπαμ ότι ψαρεύουν επιχορήγηση…

McHonTractor

ΣΙΓΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ! Που πας με τέτοια bezels ????????

Ilias

Πόσες ίντσες είναι;; 😝
Πέρα από την πλάκα ενδιαφέρον άρθρο..!!

wrangler10

Αμα παμε εκει θα τον μαγαρισουμε κι αυτον.

eleonora

Αν ο ηλιος τους ειναι 1.5δις χρονια γηραιοτερος αυτο σημαινει πως θα εκραγει πριν τη γη,αρα γιατι να παμε να μεινουμε σε κατι που θα τελειωσει γρηγοροτερα;;;Επισης,αν η “γη” αυτη εχει ζωη με νοημοσυνη οπως η δικια μας,και 1.5δις χρονια τωρα δεν εχουν καταφερει να επικοινωνησουν μαζι μας,δεν μας βλεπω να το κανουμε ουτε εμεις..

Thanasis

Ή μπαρουφα του αιώνα. Ένα έτος φωτός ισούται με 9,46 τετράκις εκαττομύρια χιλιόμετρα ή 9.460 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Προσέξτε το ένα έτος φωτός. Τώρα αν το πολλαπλασιάσουμε με τα 1400 το νούμερο που θα βγει δεν υπάρχει… Και ρωταω εγώ τώρα πόσους αιώνες θέλεις για να φτάσεις εκεί και φυσικά υπάρχει σκάφος που μπορεί να φτάσει; Παπαρια μαντολες…Απλά έρευνες του κωλου για να τσεπωνουν κάποιοι τα ερευνητικά προγράμματα…

silentb0b

Το πληρες ονομα ειναι eleonora killjoy να υποθεσω?

Νίκος

Χωρίς σελήνη τη να τον κάνουμε; Γη χωρίς φεγγάρι:-P

Paul

Καταρχάς θελουμε 1400 χρόνια να φτάσουμε εκεί με κάτι που θα τρέχει με 300 000 χλμ

Merkouris

+Paul αυτό ήθελα να γράψω… Όσο και να προχώρηση η τεχνολογία δεν μπορούμε να υπερβούμε τη μέγιστη ταχύτητα που ειναι αυτή του φωτός… Όποτε και να προχωρήσει η τεχνολογία ώστε να φτιάξουμε διαστημόπλοιο ικανό να επιταχύνει και να φτάσει στο περίπου την ταχύτητα του φωτός… Θα χρειαστεί να ζήσουμε μέσα στον πύραυλο για 1400 χρόνια ταξίδι…. + οτι το σύμπαν διαστέλλεται όποτε μετα απο χρόνια η απόσταση αυτή θα αυξηθεί+ ο χρόνος που θα χρειαστεί το διαστημόπλοιο για να φτάσει την ταχύτητα αυτή… Όποτε μάγκες ωραία όλα αυτά αλλα ειναι λίγο άπιαστα…

Parastas

Ρε παιδιά εσείς εκεί κολλάτε; Ο Πλανήτης αυτός που “Ανακάλυψε” η NASA είναι απλώς κάποιες διαφοροποιήσεις στην κίνηση του άστρου. Από τεχνική άποψη τα τηλεσκόπια δεν μπορούν να δουν πλανήτες γιατί πολύ απλά το φως του άστρου τους καλύπτει και δεν φαίνονται. “Βλέπουν” λοιπόν αν υπάρχει πλανήτης ή ηλιακό σύστημα με υπολογίζοντας την βαρυτική έλξη που ασκείται επάνω στο άστρο από αυτά τα ουράνια σώματα που ΙΣΩΣ υπάρχουν. Και όταν μιλάμε για απόσταση 1400 ετών φωτός καταλαβαίνετε ότι αυτό το άστρο φαίνεται σε εμάς ως μια κουκκίδα που κουνιέται. Από αυτή την κουκκίδα κατάλαβαν ότι:

“Παρά το μεγαλύτερο μέγεθός του, η περίοδος περιφοράς του γύρω από τον αστέρα είναι 385 ημέρες – δηλαδή μόλις 5% μεγαλύτερη από το γήινο έτος. Η απόσταση του πλανήτη από τον αστέρα είναι κατά 5% μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Ήλιου.
Από την άλλη πλευρά, ο αστέρας Kepler-452 έχει «ηλικία» 6 δισεκατομμύρια έτη, δηλαδή είναι μεγαλύτερος κατά 1,5 δισ. χρόνια από τον Ήλιο. Παράλληλα, έχει την ίδια θερμοκρασία, είναι 20% πιο φωτεινός και έχει 10% μεγαλύτερη διάμετρο.”

Συμπέρασμα: Μην τρώτε παραμύθι. Απλά ψάχνουν χορηγούς. Και πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

lolek

@merkouris γενικα συμφωνω αλλα οχι οτι η διαστολη του συμπαντος παιζει σημαντικο ρολο.Καταλαβαινεις οτι τα 1400 ετη φωτος ειναι αστεια ποσοτητα για το μεγεθος του συμπαντος κ τα 1400 χρονια ειναι αμελητεα στη διαρκεια ζωης εστω κ του συμπαντος που θεωρουμε πως γνωριζουμε.Επισης απο προσφατα πειραματα φανηκε οτι καταφεραν να επιταχυνουν σωματιδια περισσοτερο απο την ταχυτητα του φωτος οποτε οτι κ να λεμε βρισκονται υπο αιρεση οσο η τεχνολογια προχωρα.σε λιγες εκατονταδες χρονια θα εχει προχωρησει η τεχνολογια σε επιπεδα που δε μπορουμε να φανταστουμε(αν επιβιωσουμε)

Κώστας

1400 ετη φωτος, ενα τσιγαρο δρομος δηλαδη..

makis

Να στείλουμε τούς 300 της Βουλής εκεί μαζί με Merkel kai soimpler δεν θα μείνει παπάς να θάψει..

Ιωάννης jb

Τα 1400 έτη φωτός είναι όπως είπε ο Κώστας ένα τσιγάρο δρόμος!
Μόνο που εγώ το λέω στα σοβαρά….
1400 έτη φωτός είναι πολύ μικρή απόσταση, σε σχέση με άλλα αστέρια τα οποία βρίσκονται στον ίδιο γαλαξία, αλλά απέχουν εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη…
Να μη πω για αστέρια σε μακρινούς γαλαξίες εκεί οι αριθμοί γίνονται….
το τεράστιοι ακούγεται μικρό!!!
Από την άλλη το να κάνεις ένα διαστημόπλοιο το οποίο θα διανύει σε μόλις ένα δευτερόλεπτο απόσταση ίση με 300000 km είναι τρομερά δύσκολο!!!!
Λένε επιστήμονες ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σε 50 χρόνια, μπορεί σε 100, μπορεί και να μη γίνει ποτέ!!!
πολλοί είναι πλέον οι επιστήμονες που λένε ότι κάποια στιγμή θα ξεπεράσουμε την ταχύτητα του φωτός!!!
Εκεί θα έχει πλάκα το πράγμα…
Εννοείτε πως πρέπει να πάρουν επιδοτήσεις για να συνεχιστούν οι έρευνες.! Δηλαδή εσείς που λέτε το κάνουν για τα λεφτά δε θέλετε να εξελιχθουμε και να φτάσει κάποια στιγμή η ανθρωπότητα να αποικοιση σε άλλους πλανήτες!
Κατάντια είναι αυτό να βλέπετε κάτι τέτοιο και αμέσως να λέτε το κάνουν για την επιχορήγηση!
Λες και τους ξέρετε και είστε κολληταρια με τους τύπους της νασα!

Ekimolaos

Wormhole: 1 τζούρα δρόμος.

Parastas

Ιωάννη δεν είπαμε να μείνουμε στις σπηλιές. Αλλά 5 πράγματα να ξέρεις θα καταλάβεις ότι και εδώ παίζει τρελό μάρκετινγκ.

Το θέμα είναι οι πληροφορίες που παραθέτει να είναι έντιμες, και να δημοσιεύει τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ εικόνες από τα ευρήματα, όχι ζωγραφιές.

Parastas

Όσο για τις σκουλικότρυπες δεν είναι τίποτα αποδεδειγμένο. Η μοναδική απόδειξη ύπαρξής τους βρίσκεται σε τετράδια μαθηματικών.

Nio

Την ταχύτητα του φωτός μηχανικά είναι αδύνατον να την φτάσουμε. Θεωρητικά αν την περάσουμε για λίγο όμως δεν θα μπορέσουμε απλά να ταξιδέψουμε σε άλλους γαλαξίες αλλά μπορούμε να ταξιδέψουμε στο χρόνο. Πράγματα που ξεπερνανε κάθε φαντασία και ας τα έχουμε δει στις ταινίες. Με τη χρονοδιαστρεβλωση 1400 έτη φωτός γίνονται ένα δευτερόλεπτο.

Darth

@Thanasis με την κλασσική μέθοδο ναι τόσο θα πάρει, αλλά όπως είναι πλέον γνωστό το space warning που ήταν μέχρι τώρα pure theory αποδείχθηκε εργαστηριακά

ourrrt

Μπαίνεις σε αθλητικά άρθρα και βλέπεις 10εκ. προπονητές. Μπαίνεις σε τεχνολογικά άρθρα και βλέπεις 10εκ. χάκερς. Μπαίνεις σε επιστημονικά άρθρα και βλέπεις 10εκ. πυρηνικούς φυσικούς. Πως γίνεται να έχουμε τόσο ταλέντο σαν λαός και να έχουμε τόση ανεργία είνα απορίας άξιο… Και οκ, δεν λέω, τα σχόλια γιαυτό υπάρχουν, όμως άλλο να πεις την άποψή σου και άλλο να ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ σε δικές σου θεωρίες και απόψεις όχι επειδή έχεις γνώσεις ή εμπειρίες απλά επειδή γουστάρεις να τα ισοπεδώνεις όλα! Φυσικός δεν είμαι όμως από τα λίγα που ξέρω και διδάχτηκα ξέρω ότι κάποτε λέγανε ότι η Γη δεν είναι στρόγγυλη μέχρι που αποδείχτηκε το αντίθετο, μετά ότι ο Ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη Γη, μετά ότι η Γη γύρω από τον Ήλιο, μετά ήρθε ο Νευτωνας και έλυσε τα περισσότερα προβλήματα της καθημερινότητας και της Φυσικής θεωρώντας όμως τον χρόνο μια σταθερά που μετά ήρθε ο Αινστάιν και έλυσε κάποια προβλήματα του σύμπαντος που δεν μπορούσαμε με την Νευτώνεια φυσική θεωρώντας ότι ο χρόνος δεν είναι μια σταθερά και όρισε την ταχύτητα του φωτός ως μια σταθερά, ποιος μου λέει λοιπόν ότι δεν θα έρθει κάποιος άλλος να αναιρέσει και αυτό; Ποιος από σας έκανε πειράματα και ξέρει οτι ποτέ… Συνέχεια »

Parastas

Απ ότι βλέπω δεν έγινα απόλυτα κατανοητός. Αρχικά έχω την εντύπωση ότι έχω το δικαίωμα να εκφράζω άποψη για αυτά που ΓΝΩΡΙΖΩ και δεν έχω κατεβάσει από το κεφάλι μου. Επίσης το αν με ενδιαφέρει ένα θέμα και ενημερώνομαι ή ακόμα και μελετάω δεν νομίζω να σημαίνει ότι είμαι αναγκασμένος να το ακολουθήσω και ως επαγγελματική σταδιοδρομία. Επίσης, δεν θεωρώ άχρηστα αυτά τα λαμπρά μυαλά, την αφρόκρεμα της αστρονομίας και της αστροφυσικής, ούτε το έργο τους και την ερευνά τους. Αλλά θεωρώ γελοία και εντελώς απρεπή την τακτική που ακολουθούν για να ψαρεύουν επιχορηγήσεις. Και όσο και αν ακούγεται κάπως, είναι αυτό ακριβώς. Ψάρεμα. Όλες αυτές οι τυμπανοκρουσίες και οι υπερβολές που γίνονται, όπως οι εικόνες που βλέπετε, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα αλλά είναι η φαντασία ενός γραφίστα, με ενοχλεί. Πώς να το κάνουμε; Αν απογορεύεται να ενοχλούμαι πάω πάσο. Η Ιστορία εκτός από λαμπρά παραδείγματα έρευνας που τελικά κατέληξαν να διορθώσουν την λανθασμένη αντίληψη που είχαμε για ορισμένα πράγματα, έχει πολλά περισσότερα παραδείγματα από έρευνες οι οποίες, αν και σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά είχαν μεγαλεπήβολους τίτλους όπως ο παραπάνω, τελικά αποδείχτηκαν φιάσκο. Και ποτέ δεν θα δεις άρθρο με τίτλο “ΤΕΛΙΚΑ ΜΠΑΡΟΥΦΑ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ… Συνέχεια »

Ιωαννης jb

Parastas έχεις μπει ποτέ στη ΝΑΣΑ?
Έχεις δει τα εργαλεία που έχουν οι επιστήμονες για να τους βοηθάνε στην εξαγωγή συμπερασματων?
Ξέρεις τρόπους-μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες εκει στη ΝΑΣΑ, για να πεις με σιγουριά ότι αυτά είναι παραμύθια?
Έχεις εργαστεί μήπως ως επιστήμονας στη ΝΑΣΑ, με σκοπό την εξεύρεση πλανητών που μπορεί να φιλοξενούν ή να φιλοξενήσουν ζωή?
Η απάντηση στις 4 παραπάνω ερωτήσεις είναι ΟΧΙ….
Μιλάς αυθαίρετα χωρίς να έχεις την παραμικρή ιδέα για το τη παίζει και κρίνεις με βάση το μυαλό σου, το οποίο είναι εμφανώς επηρεασμένο απο διάφορα πράγματα!
Στο κατω κάτω, δυο photo έχει το post με ελάχιστα στοιχεία για αυτά που ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν….
Εγώ επειδή παρακολουθώ συχνά ντοκιμαντέρ, ειδήσεις, περιοδικά….
Θα σου πω να μη σκέφτεσαι έτσι και να μη μιλας τόσο αυθαίρετα…

Themazerunner

+1 σε ολα τα σχολια του φιλου Parastas.
Τα ειπε απλα και κατανοητα.
Τα μεγεθη που απαρτιζουν το συμπαν για την ανθρωποτητα ειναι απειρως σε διασταση.
Χρονος,αποσταση,φυσικοι ποροι(ελλειψη αυτων),ταχυτητα,διαρκεια ζωης…μιλαμε για το χαος και καποιοι με τεχνολογια Playmobil(δεν ειναι κακο απλα ειναι η πραγματικοτητα)θελουν να μας πουνε οτι καποτε θα ζησουμε σε αλλο πλανητη κτλ…ενταξει…λιγη σοβαροτητα δεν βλαπτει.
Οτι καποιοι οπως καταντησανε τον πλανητη και την ανθρωποτητα δεν τους αρεσει ειναι δεδομενο και θελουν να μας αφησουν.(μακαρι μπας και ησυχασουμε αλλα που?).Γι’αυτο ψαχνουν και χρηματα και επιχορηγησεις αντι να να κανουμε καλυτερο τον πλανητη μας εκει που ποναει!
Πιο Αλαζωνικο και ανοητο πλασμα πλασμα επανω στην γη απο τον ανθρωπο δεν νομιζω να παιζει.(και αναφερομαι σε αυτους που εχουν και την πιτα και το μαχαιρι…κοινως εξουσιαστες).
Ακομη δεν μπορουμε να παμε πουθενα με φυσικη παρουσια…ακομη δεν βρηκαμε εναλλακτικες και ρημαζουμε τον μοναδικο πλανητη αναμεσα σε εκ γαλαξιων με τοσους πορους και ζωη.
Ενα θα πω στην NASA Κανε ονειρα…διοτι με τα ονειρα στο τελος θα μεινεις.

Η ηλιθιοτητα τελικα ειναι απειρη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet NASA Twitter

H NASA αποχαιρετά με μία ιδιαίτερη φωτογραφία τον Πελέ

Σαν “βόμβα” έσκασε η είδηση για τον θάνατο του Πελέ, που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, με τη NASA να τον αποχαιρετά με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

Business featured NASA

Artemis I: Η NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή της

Το διαστημόπλοιο Orion της NASA επέστρεψε στη Γη, oλοκληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή Artemis I μετά από περισσότερες από 25 ημέρες στο διάστημα.

Business featured NASA

H NASA δημιουργεί επίλεκτη ομάδα για την παρακολούθηση UFO

Μια ομάδα 16 ερευνητών θα περάσει τους επόμενους εννέα μήνες μελετώντας UFO, ως μέρος της NASA.

Business NASA Science

7 Τρελές τεχνολογίες της NASA που θα έρθουν από… το μέλλον

Η NASΑ, εκτός από τη διαστημική εξερεύνηση, μας προσφέρει και μία γερή δόση από εντυπωσιακές τεχνολογίες από το μέλλον.