Orion, η επιτυχής πτήση της κάψουλας που θα πάει τον άνθρωπο στον Άρη

Η κάψουλα Orion της NASA την Παρασκευή πραγματοποίησε την πρώτη της πτήση σε αυτό που ονομάζουμε βαθύ διάστημα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει προγραμματίσει ποτέ ο άνθρωπος και προς το παρόν η αποστολή ήταν μη επανδρωμένη. Στο μέλλον η συγκεκριμένη κάψουλα θα χρησιμοποιηθεί για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

nasa orion, Orion, η επιτυχής πτήση της κάψουλας που θα πάει τον άνθρωπο στον Άρη

Η κάψουλα Orion εκτοξεύτηκε από την κορυφή ενός πυραύλου Delta IV στο Cape Canaveral της Florida και έφτασε 5.793 χιλιόμετρα στο βαθύ διάστημα, δηλαδή 15 φορές ψηλότερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος κινείται σε ασφαλή τροχιά. Κατά τη διάρκεια της πτήσης η οποία διήρκεσε 4 ώρες και 30 λεπτά, το Orion μπήκε στις Ζώνες ακτινοβολίας Van Allen.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό που πέρασε από τις Ζώνες Van Allen;

Οι Ζώνες Βαν Άλεν, οι οποίες περιβάλλουν τον πλανήτη συγκεντρώνουν επικίνδυνα πρωτόνια και ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας. Τα σωματίδια αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους. Και η προστασία από αυτή την ακτινοβολία θα είχε κρίσιμη σημασία στις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.

Στη συνέχεια το Orion μπήκε ξανά στην ατμόσφαιρα και βούτηξε στον Ειρηνικό Ωκεανό με τη βοήθεια αλεξίπτωτων απ όπου και περισυνελέγη από το αμερικανικό ναυτικό. Για να φτάσει όμως πίσω ταξίδεψε με 32.000 χιλιόμετρα την ώρα και η θερμική του ασπίδα εκτέθηκε σε θερμοκρασίες άνω των 2.000 βαθμών.
nasa orion, Orion, η επιτυχής πτήση της κάψουλας που θα πάει τον άνθρωπο στον Άρη

H πρόβα για τον Άρη

Η NASA και η Lockheed Martin θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που πήραν από την επιτυχή πραγματοποίηση της συγκεκριμένης αποστολής προκειμένου να φτιάξουν μια ακόμη πιο ανθεκτική κάψουλα η οποία θα πραγματοποιήσει την επόμενη πτήση το 2018 και θα ταξιδέψει στο απώτερο διάστημα για μια εβδομάδα. Θα ταξιδέψει γύρω από τη Σελήνη και στη συνέχεια πάλι στη Γη, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Η αποστολή του 2018 θα γίνει με τη χρήση πυραύλου SLS (Space Launch System) ο οποίος σύμφωνα με τη NASA θα είναι ο μεγαλύτερος και πιο ισχυρός πύραυλος που έχει δημιουργήσει ποτέ.

Στόχος των παραπάνω δοκιμών είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες μεταφοράς έτσι ώστε το 2020 να γίνει η πρώτη επανδρωμένη αποστολή η οποία θα πάει τον άνθρωπο στον Άρη, ένα ταξίδι που θα έχει διάρκεια 6 μηνών και ίσως είναι η αρχή της μετοίκησής μας εκεί.

nasa orion, Orion, η επιτυχής πτήση της κάψουλας που θα πάει τον άνθρωπο στον Άρη

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
man7

Πολύ ωραίο άρθρο !!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet NASA Twitter

H NASA αποχαιρετά με μία ιδιαίτερη φωτογραφία τον Πελέ

Σαν “βόμβα” έσκασε η είδηση για τον θάνατο του Πελέ, που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, με τη NASA να τον αποχαιρετά με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

Business featured NASA

Artemis I: Η NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή της

Το διαστημόπλοιο Orion της NASA επέστρεψε στη Γη, oλοκληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή Artemis I μετά από περισσότερες από 25 ημέρες στο διάστημα.

Business featured NASA

H NASA δημιουργεί επίλεκτη ομάδα για την παρακολούθηση UFO

Μια ομάδα 16 ερευνητών θα περάσει τους επόμενους εννέα μήνες μελετώντας UFO, ως μέρος της NASA.

Business NASA Science

7 Τρελές τεχνολογίες της NASA που θα έρθουν από… το μέλλον

Η NASΑ, εκτός από τη διαστημική εξερεύνηση, μας προσφέρει και μία γερή δόση από εντυπωσιακές τεχνολογίες από το μέλλον.