Εικονικές ζωές, κοινωνική δικτύωση, videogames, αγορές online

Για όγδοη χρονιά εορτάστηλε η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) σε 70 χώρες και σε 5 ηπείρους. Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Φέτος, οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εστιάζουν στις εικονικές ζωές. Στη σημερινή εποχή, οι νέοι και όχι μόνο ξοδεύουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής τους σε διαδικτυακές δραστηριότητες που εκτείνονται από τα online παιγνίδια έως τη κοινωνική δικτύωση. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις που αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπόληψη και την υγεία τους.

Κάποια στοιχεία – κλειδιά προς μελέτη
– Οι νέοι άνθρωποι κοιμούνται τη νύχτα 2 έως 3 ώρες λιγότερο από ότι πριν από 10 χρόνια.
– Οι παίκτες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 8 ώρες εβδομαδιαίως παίζοντας online.
– Το Facebook αναφέρει περισσότερους από 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.
– Οι χρήστες του Facebook ξοδεύουν συνολικά 700 δισεκατομμύρια λεπτά στον ιστοχώρο
του κάθε μήνα.
– Ο μέσος χρήστης αναρτά 90 φορές περιεχόμενο μηνιαίως.
– Τον Νοέμβριο του 2010 ήταν καταχωρημένοι 21.3 εκατομμύρια λογαριασμοί στο παιχνίδι
Second Life.
– 13 εκατομμύρια παίκτες και έως 250.000 παίκτες ταυτόχρονα δρουν στο World of Warcraft,
το μεγαλύτερο MMORPG παιχνίδι στον κόσμο, γνωστό και ως WoW.
– Το παιχνίδια MMORPG είχαν 1.5 δις δολάρια έσοδα από εγγραφές παγκοσμίως το 2008, ενώ προβλέπεται τα έσοδα αυτά να φτάσουν τα 2.5 δις δολάρια μέχρι το 2012.
– Το 2009, οι συναλλαγές και πωλήσεις εικονικών αγαθών σε εικονικούς κόσμους υπολογίστηκαν
στα 18 δις δολάρια.

Δίπλα στα παραπάνω στοιχεία, ας μας προβληματίσει το γεγονός, ότι 1 στα 2 παιδιά 11-16 ετών βρίσκει ευκολότερο να είναι ο εαυτός του στο Διαδίκτυο από ότι στον πραγματικό κόσμο. Όπως θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι 3 στα 10 παιδιά χρησιμοποιούν web κάμερες, αποκαλύπτοντας έτσι στο Διαδίκτυο το παρουσιαστικό τους – ειδικά σε σχέση με το φαινόμενο grooming, δηλαδή την προσέγγιση ανήλικων από παιδεραστές με σκοπό την κακοποίηση, και σχετικά με το ζήτημα συναντήσεων με αγνώστους. Είναι επίσης ανησυχητικό ότι 1 στα 3 παιδιά μιλούν για προσωπικά πράγματα online, σε σχέση με το πόσο καλά διαφυλάσσουν την προσωπική τους σφαίρα.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.