Rosetta mission: Το Philae ξύπνησε μετά από 7 μήνες σε βαθύ ύπνο

Στις 11 Νοεμβρίου 2014 η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) κατάφερε ένα ιστορικό βήμα προσγειώνοντας το συνδεδεμένο με το διαστημόπλοιο Rosetta, Φιλέα (Philae), στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko. Το βάρους 113 κιλών Philae κατάφερε να προσεδαφιστεί ομαλά στον μήκους 4 χιλιομέτρων κομήτη, και ύστερα έστειλε σήμα πίσω στην Γη.

Στις 15 Νοεμβρίου όμως το Philae έπεσε σε βαθύ ύπνο επειδή τελείωσαν οι μπαταρίες του. Το αρχικό σχέδιο ήταν να αντλεί ηλιακή ενέργεια για να συνεχίσει να λειτουργεί αλλά δυστυχώς αναπήδησε δυο φορές κατά την προσγείωση και τελικά εγκαταστάθηκε στη σκιά. Αυτό σημαίνει ότι το σημείο που προσεδαφίστηκε του προσφέρει μόλις μιάμιση ώρα φωτός σε κάθε περιστροφή του κομήτη αντί για 7 ώρες που είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Τελικά σήμερα ανακοινώθηκε από την ESA ότι το Philae ξύπνησε από τον βαθύ ύπνο μετά από 7 μήνες. Νωρίς το πρωί οι επιστήμονες στο Κέντρο Ελέγχου ανέκτησαν την επαφή μαζί του και έχουν ήδη αναλύσει πάνω από 300 πακέτα δεδομένων από την μαζική μνήμη του διαστημικού σκάφους.

Όταν το Philae έπεσε σε βαθύ ύπνο οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι καθώς ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko κινείται προς τον ήλιο, το διαστημόπλοιο θα είχε αρκετή ενέργεια για να τεθεί και πάλι σε λειτουργία. Αυτό υπολογιζόταν ότι δεν θα γίνει πριν από τον Αύγουστο, αλλά τελικά τα πράγματα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο.

“Το Philae τα πηγαίνει πολύ καλά: Έχει θερμοκρασία λειτουργίας -35ºC και και διαθέτει 24 watts, είναι έτοιμο να λειτουργήσει”, σχολίασε ο Project ManagerτουPhilae, Stephan Ulamec.

Η ESA αναφέρει ότι έχει ακόμη περισσότερα από 8.000 πακέτα δεδομένων στην μνήμη του Philae και τώρα θέλουν να δουν αν υπάρχουν περισσότερα δεδομένα που μεταδίδονται.

Διαβάστε επίσης: Rosetta: η ιστορική προσεδάφιση στον κομήτη που κυνηγούσε για 10 χρόνια

Rosetta mission: Το Philae ξύπνησε μετά από 7 μήνες σε βαθύ ύπνο, Rosetta mission: Το Philae ξύπνησε μετά από 7 μήνες σε βαθύ ύπνο

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet ESA Space

Διαστημόπλοιο Rosetta: Οι τελευταίες φωτογραφίες του κομήτη πριν την σύγκρουση

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έδωσε στην δημοσιότητα τις τελευταίες φωτογραφίες από το διαστημόπλοιο Rosetta, λίγο πριν την ελεγχόμενη συντριβή του στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Internet ESA ISS Star

Αστροναύτης από τον ISS κάλεσε λάθος αριθμό

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε καλέσει λάθος αριθμό ή έχουν καλέσει εμάς τους ίδιους είτε κατά λάθος είτε για να μας κάνουν πλάκα. Τέτοιου είδους λάθη δεν γίνονται μόνο στη Γη, αλλά και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Για την ακρίβεια ο Βρετανός αστροναύτης Tim Peake αντί να καλέσει το σπίτι του πήρε τηλέφωνο […]