POWDER, Νέο πρωτόκολλο για ένα Διαδίκτυο εμπιστοσύνης

Ένα σημαντικό βήμα προς την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη χρησιμοποίηση του Διαδικτύου αποτελεί το νέο πρωτόκολλο POWDER (Protocol for Web Description Resources). Ιδρυτικός φορέας της ομάδας που ανέπτυξε το POWDER είναι το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, μέλος της διεθνούς κοινοπραξίας για τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web Consortium – W3C).

Με το POWDER δημιουργούνται οι βάσεις για την οικοδόμηση ενός “Διαδικτύου εμπιστοσύνης” (Web of Trust), όπου ο χρήστης λαμβάνει το επιθυμητό γι’ αυτόν περιεχόμενο, ενώ αποφεύγει την περιττή ή επικίνδυνη πληροφορία. Κι αυτό γιατί το νέο πρότυπο – το οποίο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να περιγραφεί ένα σύνολο διαδικτυακών πηγών χρησιμοποιώντας μεταδεδομένα – επιτρέπει την επισύναψη και αυτόματη επεξεργασία πληροφορίας που ορίζει την καταλληλότητα του περιεχομένου και την ακριβή θεματολογία του.

Εφόσον οι πάροχοι περιεχομένου χρησιμοποιήσουν το σύστημα κατηγοριοποίησης-περιγραφής που υποστηρίζει το POWDER, οι χρήστες θα μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει με μεγαλύτερη ασφάλεια και συνάφεια. Αυτό δεν προκύπτει, βέβαια, από την ίδια τη χρήση της κατηγοριοποίησης, αλλά από το γεγονός ότι η άμεση απόδοσή της στον “πάροχο” τον καθιστά υπόλογο στο χρήστη, προωθώντας έτσι την υπευθυνότητα και εξυπηρετώντας την ανάγκη για εμπιστοσύνη στην πληροφορία του διαδικτύου.

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” συνετέλεσε καθοριστικά στον ορισμό και την εξέλιξη του POWDER, όπως και στην ανάπτυξη εργαλείων λογισμικού που αποδεικνύουν τη λειτουργικότητα και τις δυνατότητες του προτύπου. “Μελετήσαμε και εξακολουθούμε να μελετούμε τις εφαρμογές του POWDER” λέει ο Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Διευθυντής Έρευνας “στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών έργων έρευνας & ανάπτυξης για θέματα χαρακτηρισμού περιεχομένου στο διαδίκτυο, Quatro Plus και MedIEQ τα οποία συντονίζει το Ινστιτούτο”.

Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας εργασίας που ανέπτυξε το POWDER βρίσκονται ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες του τομέα των ΤΠΕ όπως η AOL, η Deutsche Telekom AG και η Vodafone.

Πηγή: ΕΚΤ

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.