Το πανεπιστήμιο Princeton υιοθετεί πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης

Tην πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης υιοθέτησε το πανεπιστήμιο Princeton (New Jersey, USA) με ομόφωνη απόφαση των διδασκόντων του. Ο σχετικός όρος προστέθηκε στους κανονισμούς και στις διαδικασίες που αφορούν τους διδάσκοντες, ώστε να υπάρχει Ανοικτή Πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα των καθηγητών του πανεπιστημίου.

Με στόχο τη διάθεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του πανεπιστημίου στο ευρύ κοινό, όλοι οι διδάσκοντες δίνουν στο Συμβούλιο του πανεπιστημίου (Trustees of Princeton University) μη αποκλειστική και μη αναστρέψιμη άδεια, με ισχύ για όλο τον κόσμο να διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα των επιστημονικών άρθρων των διδασκόντων του πανεπιστημίου, και με την προϋπόθεση ότι δεν θα βγάζει το πανεπιστήμιο κέρδος από αυτή τη διαδικασία.

Με αυτή την απόφαση, το Princeton ακολουθεί την πολιτική άλλων αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως το Harvard, το Duke και το MIT, που επιβάλλουν την Ανοικτή Πρόσβαση στο έργο του επιστημονικού τους προσωπικού, ενσωματώνοντάς την στους κανονισμούς τους, προκειμένου το επιστημονικό τους έργο να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία.

Στην πράξη, με τον νέο κανονισμό του το Princeton αποτρέπει το επιστημονικό του προσωπικό από το να παραχωρεί στους εκδότες τα πνευματικά δικαιώματα επί του έργου του. Στόχος είναι το έργο να καθίσταται προσιτό σε όλους και ταυτόχρονα το πανεπιστήμιο να μπορεί το ίδιο να αναδείξει την επιστημονική εργασία που επιτελείται με πόρους του.

Ο νέος κανονισμός, ο οποίος αφορά μόνο άρθρα σε έγκριτα περιοδικά και συνέδρια, δίνει τη δυνατότητα μη εφαρμογής του, σε περίπτωση που η Ανοικτή Πρόσβαση προσκρούει σε αδιάλλακτους όρους εκδοτικών συμβάσεων.

Τέλος, το Princeton αποφάσισε τη δημιουργία ιδρυματικού αποθετηρίου ανοικτής πρόσβασης για το πανεπιστήμιο, όπου θα κατατίθενται και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα τα έργα του επιστημονικού προσωπικού του πανεπιστημίου.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Alexandros

Ευτυχώς κάποιοι πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα…

Theodore

Ευχομαι και οι Ελληνες φερελπιδες νεοι,να κανουν χρηση αυτης της δωρεας,και να αποκομισουν οφελη,που θα βοηθησουν εαυτους και αλληλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.