ProtonMail, η ασφαλής υπηρεσία email από επιστήμονες του Cern και το MIT

Η ιδιωτικότητα των δεδομένων τα οποία καταχωρούμε online είναι ένα καυτό ζήτημα το οποίο έχει έρθει στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια. Με σκοπό την προστασία της ιδιωτικότητάς μας, ένα group επιστημόνων δημιούργησε μια νέα ασφαλή υπηρεσία email.

Το ProtonMail παρέχει end-to-end κωδικοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε και η εταιρία δεν μπορεί να δει το email αν θελήσει.

Η υπηρεσία άρχισε να αναπτύσσεται το 2013 από ένα group επιστημόνων του Cern μετά από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden. Η εταιρία παίρνει συμβουλές από την Venture Mentoring Service του MIT, και ακόμη ένα μέρος της αναπτύσσεται στο MIT. Το ProtonMail ήταν στους ημιτελικούς στο διαγωνισμό του MIT, 2014 100k Startup Launch.

To ProtonMail όπως αναφέραμε χρησιμοποιεί end-to-end κωδικοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι το email φεύγει από το computer του χρήστη κωδικοποιημένο και μπορεί να το αποκωδικοποιήσει μόνο ο παραλήπτης. Ο Yen αναφέρει ότι με αυτό το σύστημα, οι servers του ProtonMail δεν έχουν καμία στιγμή πρόσβαση στα δεδομένα του χρήστη και δεν μπορούν με κάποιο τρόπο να τα αποκωδικοποιήσουν και να τα διαβάσουν.

Η εταιρία εδρεύει στην Ελβετία και όλοι οι servers βρίσκονται εκεί, πράγμα που ευνοεί τους χρήστες καθώς η χώρα έχει πολύ αυστηρή νομοθεσία όσον αφορά στην ιδιωτικότητα. Οι IP διευθύνσεις δεν είναι logged και καμία προσωπική πληροφορία δεν χρειάζεται για να κάνεις εγγραφή. Για λογαριασμούς επί πληρωμή οι χρήστες μπορούν να πληρώσουν ακόμη και με bitcoin ή μετρητά.

O όρος NSA proof έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την υπηρεσία ProtonMail αλλά φυσικά υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί οι οποίοι κάνουν αυτό το οποίο κάνει η NSA. Οι δημιουργοί του παραδέχονται ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσφέρει 100% ασφάλεια αλλά σίγουρα μπορεί να κάνει τη ζωή όσων επιχειρούν να εισβάλλουν στα προσωπικά μας δεδομένα, πιο δύσκολη.

ProtonMail
, ProtonMail, η ασφαλής υπηρεσία email από επιστήμονες του Cern και το  MIT

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
KAFROS

Σε 10 δευτερόλεπτα (και πολλά βαζω) αν θέλουν να τα διαβάσουν θα τα έχουν διαβάσει τα mail μας. Με proton ή χωρίς.

John

We’ll notify you when space becomes available in our public beta.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.