Rosetta mission, το Philae έπεσε σε βαθύ ύπνο

Την Τετάρτη ο ευρωπαϊκός οργανισμός διαστήματος ESA πραγματοποίησε ένα τεράστιο βήμα για την επιστημονική κοινότητα καταφέρνοντας να προσγειώσει για πρώτη φορά ρομπότ στην επιφάνεια ενός κομήτη. Η αποστολή ξεκίνησε το 2004 με το Rosetta και μετά από 10 χρόνια στις 18:00 ώρα Ελλάδος, το ρομπότ Philae προσγειώθηκε στην επιφάνεια του κομήτη 67P.

Όμως το Σάββατο τα ξημερώματα το Philae έπεσε σε βαθύ ύπνο επειδή τελείωσαν οι μπαταρίες του. Το αρχικό σχέδιο ήταν να αντλεί ηλιακή ενέργεια για να συνεχίσει να λειτουργεί αλλά δυστυχώς αναπήδησε δυο φορές κατά την προσγείωση και τελικά εγκαταστάθηκε στη σκιά. Αυτό σημαίνει ότι το σημείο που προσεδαφίστηκε του προσφέρει μόλις μιάμιση ώρα φωτός σε κάθε περιστροφή του κομήτη αντί για 7 ώρες που είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το project απέτυχε, αλλά πριν πέσει σε κώμα κατάφερε να στείλει επιστημονικά δεδομένα τα οποία στη συνέχεια θα αναλυθούν. Αν και δεν προσγειώθηκε στο ιδανικό σημείο, η ομάδα των επιστημόνων συνέλεξε τα μόρια από την επιφάνεια του κομήτη και πραγματοποίησε πειράματα (περίπου το 80% εξ αυτών) που δεν χρειάζονται μηχανική κίνηση.

Επίσης, πριν χάσουν την επαφή οι μηχανικοί κατάφεραν στρέψουν το σώμα του Philae προκειμένου να εκτεθεί σε περισσότερο φως και ίσως οι μπαταρίες του φορτίσουν και πάλι. Το απόγευμα του Σαββάτου θα προσπαθήσουν να συνδεθούν και πάλι μαζί του.

Οι κομήτες είναι πολύ σημαντικοί στόχοι καθώς είναι μεγάλα παγωμένα κομμάτια τα οποία ξέμειναν από την δημιουργία των πλανητών 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Οι κομήτες θεωρείται ότι έχουν συντηρημένα τα πρωταρχικά στοιχεία από τα οποία δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα.

Δείτε επίσης: Rosetta: η ιστορική προσεδάφιση στον κομήτη που κυνηγούσε για 10 χρόνια

philae lander, Rosetta mission, το Philae έπεσε σε βαθύ ύπνο

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Solon

Τόσα χρόνια φωνάζουμε και δεν μας ακούνε! Λοιπόν καλά να πάθουμε οι κύριοι επιστήμονες 😀
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΧΩΡΙΟΟΟΟΟΟΟΟ. Για να μην μένουν και τα διαστημόπλοια από τα πολλά απλικέισο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.

Internet Elon Musk Twitter

X: Ο χρήστες δεν θα μπορούν να κρύψουν πλέον το μπλε τικ τους

Το X δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κρύβουν τα μπλε τικ τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει premium συνδρομή ή όχι.

Internet YouTube

Youtube: Αμφιλεγόμενος ο νέος σχεδιασμός για αναπαραγωγή βίντεο σε desktop

Το YouTube είναι από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχαγωγίας αλλά έχει πάρει αμφισβητήσιμες αποφάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης περιεχομένου.