Η Ρωσία σκέφτεται να επιστρέψει τον Snowden ως δώρο στον Trump;

Ο Edward Snowden έγινε παγκοσμίως γνωστός από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων μέσω των οποίων αποκάλυψε την έκταση της παρακολούθησης από την αμερικάνικη NSA. Ο πρόεδρος Obama λίγο πριν το τέλος της θητείας του αρνήθηκε να δώσει Προεδρική χάρη στον Snowden, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία.

Λίγο πριν δώσει τη θέση του στον Trump, ο Obama είχε δηλώσει για τον Snowden: «Δεν μπορώ να συγχωρήσω κάποιον ο οποίος δεν έχει πάει ενώπιον του δικαστηρίου για να παρουσιαστεί…. Από την στιγμή που ο κ. Snowden παρουσιαστεί στις δικαστικές αρχές και παρουσιάσει τα επιχειρήματά του αυτός ή οι δικηγόροι του, τότε αυτό το θέμα (εννοώντας την Προεδρική χάρη) θα μπει στο παιχνίδι».

Ο Obama αποτελεί πλέον παρελθόν από την προεδρική θέση των ΗΠΑ και τα ινία έχει ο αμφιλεγόμενος Donald Trump. Οι πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το NBC News λένε πως Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει την πιθανότητα να επιστρέψουν τον Snowden στις ΗΠΑ, με σκοπό να βελτιώσουν τις πολιτικές σχέσεις με τον Trump.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Trump είχε αποκαλέσει τον Snowden προδότη και ότι θα έπρεπε να εκτελεστεί για προδοσία αν πατήσει ποτέ το πόδι του στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία έδωσε άσυλο στον Snowden το 2013 για έναν χρόνο και στη συνέχεια το επέκτεινε για τρία ακόμη χρόνια. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της ACLU, Ben Wizner, που μίλησε στο NBC News, η ομάδα που ασχολείται με την υπόθεση του Snowden, δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί προς το παρόν. Επιπλέον, εκπρόσωπος του προέδρου Vladimir Putin, χαρακτήρισε την πιθανότητα επιστροφής του Snowden στις ΗΠΑ, ως “ανοησία”.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε στο NBC ότι οι κατηγορίες κατά του Snowden παραμένουν. Αν επιστρέψει στις ΗΠΑ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 30 ετών.

Το tweet του Snowden:

edward snowden, Η Ρωσία σκέφτεται να επιστρέψει τον Snowden ως δώρο στον Trump;

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
lsantas

Κριμας γιατι ξεστραβωσε λίγο τον κοσμο για το τι εστι NSA CIA echelon κλπ(όχι οτι δεν ξέραμε )

NikosAR

Είναι προδότης, επειδή αποκάλυψε πόσο διευθαρμένη μπορεί να είναι μια χώρα στα υψηλά κλιμάκια και παρακολουθεί τους πολίτες της, χωρίς την έγκριση τους, όπως επίσης και πολίτη άλλης χώρας αν το θεωρεί απαραίτητο και φυσικά με την έγκριση της εκάστοτε κυβέρνησης για το καλό της.

One

Ο Snowden είναι ένας σύγχρονος Σωκράτης που καταδικάζεται γιατί είπε την αλήθεια στον κόσμο. Και οι πολίτικοι των ΗΠΑ δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτούς της αρχαίας Αθήνας.

P_for_pedantic

…και τα ηνία…

kakalos

μην ξεχνατε οτι ο Σωκράτης ηταν κατα της δημοκρατίας και για αυτο καταδικαστηκε. δεν μπορεις να πεις τον snowden σύγχρονο Σωκράτη. ο snowden δούλευε για την σημερινή δημοκρατία και για λόγους δικους του εκανε οτι εκανε.

One

@kakalos Στην αρχαια Αθηνα δεν υπηρξε ποτε πραγματική δημοκρατία τη στιγμη που ψηφιζαν λιγοι επίλεκτοι πολιτες, ενώ υπήρχαν και δουλοι που δεν ειχαν δικαίωμα ψήφου. Επισης οι αναλήψεις ηταν άλλες εκεινη την εποχη, για το πως θα είναι η ιδανική πολιτεία, γιατι ήταν διαφορετική η οργανωση κάθε πολης κρατους, δεν υπηρχαν τραπεζιτες, ουτε ΜΜΕ, ούτε οι αγορες που υπάρχουν σήμερα, ενώ υπήρχαν και συνεχεια πόλεμοι μεταξυ των πολεων κρατων, κατι που επισης δεν γίνεται σήμερα.

Και ουτε και σήμερα υπάρχει πραγματικη δημοκρατία αφου η μεγαλύτερη εξουσια είναι οι αγορές και αυτές κάνουν πραγματικο κουμάντο, ότι κι αν εσυ ψηφίζεις, ασχετα αν σε κάνουν να πιστεύεις το αντίθετο.

Ο πραγματικός λογος που καταδίκασαν τον Σωκρατη είναι γιατι χρησιμοποιούσε μια διαλεκτική ικανοτητα της πειθους στο λογο του, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί εχθρος για οσους αμφισβητούσε με τα επιχειρήματα του και φοβόντουσαν ότι θα διαφθείρει και άλλους με τη διδασκαλεία του. Αυτό ηταν που δεν άντεχαν οι “δημοκράτες” εκείνης της εποχης, αλλα και σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Edward Snowden

Haven: Εφαρμογή από τον Snowden για την προστασία του laptop σας

Η Haven αποτελεί μια εφαρμογή από τον Edward Snowden, το The Guardian Project, και το Ίδρυμα Ελευθερίας του Τύπου (Freedom of the Press Foundation) που έχει σκοπό να ενημερώνει τον χρήστη σχετικά με αλλαγές στο περιβάλλον του, βασιζόμενο στους αισθητήρες του smartphone.

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.