Ρωσία, περνά νόμο για ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των πολιτών

Το ρωσικό κοινοβούλιο πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο όλες οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε ηλεκτρονικούς φακέλους εντός ρωσικών συνόρων. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει πιο εύκολη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των Ρώσων πολιτών.

Η αιτιολογία του νέου νόμου είναι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τα οποία συχνά αποθηκεύονται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις του Edward Snowden για την NSA.

Επομένως, όποια εταιρεία δραστηριοποιείται εντός Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και high-profile εταιρειών όπως το Twitter, θα πρέπει μέχρι το 2016 να δημιουργήσουν data centres όπου θα φυλάσσουν όλα τα δεδομένα των Ρώσων πολιτών. Στην περίπτωση που περάσει η προθεσμία τότε η κυβέρνηση θα μπορεί για παράδειγμα να μπλοκάρει το Twitter στη Ρωσία.

Πάντως να πούμε ότι η Ρωσία έχει δείξει τον τελευταίο καιρό μια τακτική ως προς τον μεγαλύτερο έλεγχο του διαδικτύου καθώς πριν από λίγο καιρό ζήτησε από τους bloggers να εγγραφούν στην επίσημη υπηρεσία του κράτους δίνοντας τα πλήρη στοιχεία τους για το ποιοι είναι.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για το κατά πόσο η Ρωσία θέλει να προστατέψει τα δεδομένα των πολιτών της από τρίτους όπως οι ΗΠΑ ή απλά επιχειρεί να ανακτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τεράστια δύναμη όπως είναι το Facebook και το Twitter.

Ρωσία ηλεκτρονικό φακέλωμα, Ρωσία, περνά νόμο για ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των πολιτών
Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
tiamat

ελα μωρε…και το matrix ταινια φαντασιας ειναι και ο λιακοπουλος ειναι τρελος και γραφικος και εμεις θυματα των θεωριων συνωμοσιας…

μια χαρουλα ειναι το facebook ! σιγα..

nikos

Ναι λες και περίμεναν την έγκριση του κοινοβουλίου για να μας φακελώσουν οι Ρώσοι και όλοι οι υπόλοιποι!Καλώς ή κακώς δεν μπορείς να το αποφύγεις…Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείς facebook ή twitter,google+ κτλ σε παρακολουθούν από το τηλέφωνο που είναι αναγκαίο εργαλείο στην καθημερινότητα μας.Οπότε δυο λύσεις υπάρχουν…Ή το αποδέχεσαι και συνεχίζεις τη ζωή σου ή μπορείς να πας κάλλιστα σε να βουνό να μείνεις σε μια παράγκα χωρίς τηλέφωνο,internet και τίποτα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σε παρακολουθούν!Βέβαια ακόμη και για εκεί έχουν προβλέψει μιας και οι δορυφόροι μας παρακολουθούν όλη μέρα…

σακης

Τι να μας πει η Ρωσία… εμείς το έχουμε ήδη το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ολόκληρη η ΕΕ… Νόμος 3917 του 2011 “ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2006/24/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 15ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ Ή ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ή ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2002/58/ΕΚ” … … Άρθρο 5 Κατηγορίες διατηρούμενων δεδομένων (Άρθρο 5 της Οδηγίας 2006/24/ΕΚ) Διατηρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες δεδομένων: 1) Δεδομένα αναγκαία για την ανίχνευση και τον προσδιορισμό της πηγής της επικοινωνίας: α. όσον αφορά την τηλεφωνία σταθερού δικτύου και την κινητή τηλεφωνία: αα) ο τηλεφωνικός αριθμός του καλούντος, ββ) το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του συνδρομητή ή του εγγεγραμμένου χρήστη· β. όσον αφορά την πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνίας μέσω διαδικτύου: αα) ο αποδοθείς κωδικός ταυτότητας χρήστη, ββ) ο κωδικός ταυτότητας χρήστη και ο τηλεφωνικός αριθμός που δίνονται σε κάθε επικοινωνία που εισέρχεται στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο, γγ) το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του συνδρομητή ή εγγεγραμμένου χρήστη στον οποίο είχε αποδοθεί κατά το χρόνο επικοινωνίας διεύθυνση ΙΡ (πρωτοκόλλου διαδικτύου), κωδικός ταυτότητας χρήστη ή αριθμός τηλεφώνου1 2) δεδομένα… Συνέχεια »

spirosR

Στην Ελλάδα είχαν πει και για την κάρτα του πολίτη αλλά έμεινε στην άκρη αυτό το θέμα και ο λόγος είναι, (δεν το είπαν φυσικά) το τσουνάμι που είχε γίνει έξω καταστράφηκε το εργοστάσιο που έφτιαχνε τις κάρτες για την Ελλάδα.

ahilleas

Σάκης respect

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.