Παιδί και ίντερνετ | Συμβουλές για ασφαλέστερη πλοήγηση

, Παιδί και ίντερνετ | Συμβουλές για ασφαλέστερη πλοήγησηΠοιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε μια συζήτηση με τα παιδιά σας, σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο; Παρακάτω, η σύμβουλος για θέματα ασφάλειας της Symantec, Marian Merritt σας εισάγει στα βασικά θέματα ασφαλείας που πρέπει να θίξετε, δίνοντας παράλληλα κατευθυντήριες γραμμές για τους τρόπους έναρξης ενός αποτελεσματικού διαλόγου με την οικογένεια σας.

Μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι ότι πολλοί από εμάς, πράττουμε σαν να αρνούμαστε (ή διαλέγουμε να αγνοούμε), την ποικιλία των κινδύνων που είναι διαθέσιμοι στο Ίντερνετ- και τι κάνουν και δοκιμάζουν τα παιδιά μας online. Αν είστε σαν τους περισσότερους γονείς, δεν είστε ειδικός του Ίντερνετ ή τόσο επιδέξιοι όσο τα παιδιά σας. Στην πραγματικότητα, δεν είναι αναγκαίο να είστε ειδικοί για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να απολαύσουν το Διαδίκτυο με ασφάλεια. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε στα παιδιά σας για το τι κάνουν στο Ίντερνετ, να εξηγήσετε τους κανόνες της οικογένειας και μετά να επαναλαμβάνετε την κουβέντα κάθε χρόνο.

Δε θα σας πω ψέματα, το να βάλετε τα παιδιά σας να σας πουν, με ειλικρίνεια, για τις εμπειρίες τους στο Ίντερνετ είναι δύσκολο. Ένα στα πέντε παιδιά στον κόσμο παραδέχονται ότι κάνουν στο Ίντερνετ πράγματα που οι γονείς τους δεν θα ενέκριναν. Ενώ οι μισοί από όλους τους γονείς λένε ότι μιλούν στα παιδιά τους για την ασφάλεια του Ίντερνετ, είναι συνήθως μια προσπάθεια της μιας φοράς που περιλαμβάνει δύο συμβουλές: «Οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα αυτοί που λένε ότι είναι» και «Μείνε μακριά από αγνώστους στο Διαδίκτυο». Δεν προκαλεί απορία το ότι τα παιδιά σας φοβούνται πως αν σας πουν για τα λάθη τους online/ στο διαδίκτυο, θα αντιδράσετε παίρνοντάς τους τον υπολογιστή, τη σύνδεσή τους στο Ίντερνετ, την πρόσβασή τους στους φίλους τους και τον υπόλοιπο κόσμο. Υποθέτουν ότι η Μαμά και ο Μπαμπάς απλά «δεν το’ χουν», όσον αφορά στον διαδικτυακό κόσμο.

Ωστόσο, στη Norton μάθαμε μέσω της παγκόσμιας έρευνάς μας με γονείς και παιδιά, ότι τα παιδιά επιθυμούν οι γονείς τους να γνωρίζουν περισσότερα σχετικά με το Διαδίκτυο. Είναι επίσης πάρα πολύ πρόθυμα να μιλήσουν στους γονείς τους για τον ιστό. Αυτά είναι καλά νέα.

Τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε
Οπότε τώρα ξέρετε ότι τα παιδιά σας είναι πρόθυμα να σας μιλήσουν, και συνειδητοποιείτε ότι θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι κάνουν, πώς ξεκινάτε; Πώς επικοινωνείτε με το παιδί σας, ώστε να σας μιλήσει με ειλικρίνεια; Πώς αποφεύγετε να κρίνετε, να αντιδράτε υπερβολικά, να πανικοβάλλεστε σχετικά με το τι μπορεί να ακούσετε; Πώς δημιουργείτε μια συζητητική, χωρίς συγκρούσεις κουβέντα που να είναι τόσο παραγωγική, ώστε να μπορείτε να το επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο;

Θα’ θελα να παρουσιάσω μια ιδέα που αποκαλώ «Η συζήτηση.» Θα ήθελα να ξεκινήσετε να μιλάτε με τα παιδιά σας για τις online δραστηριότητές τους αμέσως και να το κάνετε ξανά, χρόνο με το χρόνο. Οι online δραστηριότητές των παιδιών σας αλλάζουν συνεχώς. Επισκέπτονται διαφορετικά websites, δοκιμάζουν διαφορετικές δραστηριότητες, και δημιουργούν νέους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων. Χθες όλοι μιλούσαν με e-mail και σήμερα, χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο μήνυμα στο Twitter και στο Facebook για να συνομιλήσουν. Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, η ανάγκη τους για προσωπική ζωή θα αυξάνεται την ίδια στιγμή που και τα online ρίσκα που παίρνουν μπορεί επίσης να αυξάνονται. Το να παίρνεις ρίσκα είναι μέρος της διαδικασίας της εφηβικής ωρίμανσης, αλλά ως γονιός είναι δική σας ευθύνη να θέσετε κάποια όρια, έτσι ώστε αυτά τα ρίσκα να μην καταστρέφουν τη φήμη ή το μέλλον του παιδιού σας. Απλά να γνωρίζετε ότι αυτά τα όρια μπορεί να μην τηρούνται κατά καιρούς.

5 Ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε

1. Τι κάνουν οι φίλοι σας online/ στο διαδίκτυο;
Αυτή η ερώτηση απομακρύνει την προσοχή από το παιδί σας και την κατευθύνει στις γενικές διαδικτυακές δραστηριότητες στην κλίκα του/ της. Είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε τη συζήτηση σχετικά ουδέτερη και γενική. Θέλετε φυσικά ο γιος ή η κόρη σας να σας δώσουν ειλικρινείς απαντήσεις και γι’ αυτό πρέπει να τους διαβεβαιώσετε ότι δε θα τους τιμωρήσετε για τις απαντήσεις τους. Θα αρχίσετε να ακούτε για δραστηριότητες όπως παιχνίδια, τσατ, χτίσιμο κοινωνικών δικτύων, ακόμα και εργασίες για το σπίτι και δραστηριότητες έρευνας.
2. Ποιες είναι οι καλύτερες ή πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες;
Ρωτήστε το παιδί σας να σας πει γιατί έχει προτίμηση στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε για τις ιστοσελίδες δεν είναι πλέον δημοφιλή και γιατί.
3. Δείξε μου τις αγαπημένες σου ιστοσελίδες
Ναι, θέλω να βρείτε 20 λεπτά από την απίστευτα πολυάσχολη ζωή σας να δείτε πιγκουΐνους να γλιστρούν σε έναν χιονισμένο λόφο ή το προφίλ του χτενισμένου με πλεξούδες πολεμιστή του παιδιού σας να στριφογυρίζει ένα ξίφος. Ρωτήστε πώς ρυθμίζεις τις ρυθμίσεις ασφαλείας. Μπορεί και να δελεαστείτε να παίξετε και να στήσετε το δικό σας λογαριασμό. Βεβαιωθείτε ότι θα το πείτε στο παιδί σας αν το κάνετε. Ρωτήστε το παιδί πώς χρησιμοποιεί αυτούς του δικτυακούς τόπους και γιατί είναι τα αγαπημένα του.
4. Ρωτήστε για το «cyberbullying»
Μπορεί το παιδί σας να μη γνωρίζει το «cyberbullying» με το όνομά του, αλλά ξέρει πως είναι και τι συναισθήματα προκαλεί. Μιλήστε για ιστορίες που διαβάσατε ή είδατε στις ειδήσεις για άσχημα emails, ενοχλητικές φωτογραφίες που προκαλούν αμηχανία, προσωπικές πληροφορίες που μοιράστηκαν ή στάλθηκαν σε άλλα παιδιά. Ρωτήστε για τις ψεύτικες αναρτήσεις στο MySpace ή στο Facebook. Μάθετε αν το παιδί σας έχει ακούσει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι το «cyberbullying» είναι πολύ συχνό και αν δεν έχουν δει ακόμα, είναι θέμα χρόνου μέχρι να το συναντήσουν. Σιγουρευτείτε ότι ξέρουν πώς να αντιδράσουν όταν συμβαίνει (μην απαντάς, αποθήκευσέ το, μπλόκαρέ το, ανάφερέ το στους γονείς ή σε άλλον ενήλικα).
5. Όταν ήσουν συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο, είχες ποτέ δει κάτι περίεργο ή κάτι που σε έκανε να νιώσεις άβολα;
Αυτή είναι μια ευκαιρία να συζητήσετε το «cyberbullying», τυχαίες ανακαλύψεις όπως πορνό ή ρατσιστικά sites ή κάτι περίεργο στο οποίο να εμπλέκεται ένας φίλος ή ένας γείτονας. Η ιδέα είναι να σιγουρευτείτε ότι το παιδί ξέρει ότι μπορεί να έρθει σε σας και ότι δεν θα τιμωρηθεί όταν κάτι κακό συμβεί στο Διαδίκτυο. Το να ζήσει κάτι κακό είναι σχεδόν αναπόφευκτο όταν το παιδί είναι ενεργό στο Ίντερνετ. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί ξέρει ότι μπορεί να έρθει σε σας για βοήθεια και δεν θα αντιδράσετε υπερβολικά.

Επιπλέον ερωτήσεις για οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά:
• Γνωρίζεις πραγματικά όλους στη λίστα των φίλων σου;
• Λαμβάνεις ποτέ μηνύματα από αγνώστους; Πώς τα χειρίζεσαι;
• Ξέρεις κάποιον που πήγε να συναντήσει κάποιον offline που μιλούσαν online;
• Είναι οι άνθρωποι στο γκρουπ των φίλων σου ποτέ κακοί ο ένας στον άλλον στο διαδίκτυο ή στο τηλέφωνο; Τι λένε; Είναι ποτέ κακοί με εσένα; Θα μου το έλεγες αν ήταν;
• Κάποιες φορές τα παιδιά τραβούν γυμνές ή σέξι φωτογραφίες και τις στέλνουν στους άλλους. Έχει συμβεί ποτέ αυτό στο σχολείο σου;

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Amelia Papadopoulou

Κάποιες πολύ καλές συμβουλές εδώ. Μπράβο. +1!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Twitter

Το X προετοιμάζει την υποστήριξη passkey στο Android

To X φέρεται να εργάζεται για να φέρει υποστήριξη για passkeys στην εφαρμογή Android της, μετά την κυκλοφορία του iOS. 

Gear Exynos Samsung Twitter

Φήμες ότι η Samsung θα αλλάξει το όνομα των Exynos

H Samsung θα αλλάξει το όνομα των επεξεργαστών της και από Εxynos θα γίνουν… “Dream Chip”, σύμφωνα με τα όσα μοιράστηκε tipster στο Χ.

Business Elon Musk Twitter

X: Ίσως χάσει 75 εκατ. δολάρια σε διαφημίσεις λόγω αντισημιτισμού

Το Χ, το μέχρι πρότινος Twitter, συνηθίζει να κερδίζει τα περισσότερα από τα χρήματά του τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

Internet Apple Elon Musk featured

Η Apple σταματά τη διαφήμιση στο X μετά τα σχόλια του Elon Musk

Η Apple σταματά όλες τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα Χ μετά τις αντισημιτικές δηλώσεις που έκανε ο Elon Musk την περασμένη Τετάρτη.