Παράνομο περιεχόμενο στο Διαδικτύο, Ανοδική η πορεία των καταγγελιών

Ο αριθμός των καταγγελιών που έλαβε η SafeLine τους πρώτους 8 μήνες του 2010, έφτασε τις 1.270 (αύξηση 114% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009). Οι καταγγελίες αυτές αφορούν σε παράνομο περιεχόμενο, ή παράνομες δραστηριότητες, στο Ίντερνετ, αντιστοιχούν δε σε περίπου 8 καταγγελίες για κάθε εργάσιμη ημέρα του έτους.

Ο αριθμός των καταγγελιών που λαμβάνει ετησίως η SafeLine βρίσκεται σε μια ανοδική τροχιά, σχεδόν από την ίδρυσή της το 2003, όπως φαίνεται και από το διάγραμμα παρακάτω. Τα τελευταία 3 χρόνια οι καταγγελίες αυξάνονται κατά 1.250 ανά έτος.

, Παράνομο περιεχόμενο στο Διαδικτύο, Ανοδική η πορεία των καταγγελιών

Οι αιτίες της γοργής αύξησης στον αριθμό των καταγγελιών, που παρατηρείται από το 2008, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια, σίγουρα όμως οφείλονται και στην αύξηση της ορατότητας της SafeLine, στην αύξηση του αριθμού των χρηστών του Ίντερνετ και στη βελτίωση της συνειδητοποίησής τους: Μια ανοικτή γραμμή, σαν τη SafeLine, αποτελεί στην ουσία το μόνο τρόπο χαρτογράφησης της παράνομης πλευράς του Ίντερνετ και αυτή η χαρτογράφηση βοηθάει στον περιορισμό της κακοποίησης παιδιών, του ρατσισμού, της διαδικτυακής απάτης, κτλ. Η SafeLine είναι σε θέση να διαπιστώσει ότι οι χρήστες του Ίντερνετ, που νοιάζονται για την αυτονομία του και συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια, αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.
Σε σύγκριση, το δίκτυο INHOPE (www.inhope.org) δέχεται περίπου 50.000 καταγγελίες/μήνα, ο αριθμός των οποίων αυξάνει σταθερά με αργό ρυθμό (~300 καταγγελίες/μήνα). Ο INHOPE είναι ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών, μέλος του οποίου είναι και η SafeLine από τον Οκτώβριο του 2005.

Οι καταγγελίες που δέχεται η SafeLine, αφού επιβεβαιωθούν, κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το είδος του παράνομου περιεχομένου. Τους τελευταίους 20 μήνες οι καταγγελίες αφορούσαν κατά:
1. 21% σε κακοποίηση παιδιών, πορνογραφία, κτλ.
2. 34% σε ρατσισμό, ξενοφοβία, εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση
3. 19% σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και υποκλοπή ταυτότητας
4. 26% σε οικονομικές απάτες μέσω διαδικτυακών αγορών, θέματα copyright και παράνομο spam

Σε σύγκριση, το INHOPE εμφανίζει τα παρακάτω ποσοστά για την περίοδο μέχρι και το 1ο εξάμηνο του 2010:
1. 20% σε κακοποίηση παιδιών
2. 8% σε πορνογραφία, κτλ.
3. 0,5% σε ρατσισμό
4. 9% σε spam

, Παράνομο περιεχόμενο στο Διαδικτύο, Ανοδική η πορεία των καταγγελιών

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εξαμήνων, οι καταγγελίες για ρατσισμό, ξενοφοβία, εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες αυξήθηκαν με αργό ρυθμό.

, Παράνομο περιεχόμενο στο Διαδικτύο, Ανοδική η πορεία των καταγγελιών

Ανοδικό ήταν και το ποσοστό των αναφορών για τα Συστήματα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Networks) καθώς αντιστοιχεί στο 38% των καταγγελιών και αφορά κυρίως την υποκλοπή ταυτότητας, ηλεκτρονικό εκφοβισμό (cyber bullying), αποπλάνηση ανηλίκων (grooming), ρατσισμό και υποκλοπή κωδικών πρόσβασης.

Οι καταγγελίες που αφορούν σε κακοποίηση παιδιών καταχωρούνται και στην κοινή βάση δεδομένων του INHOPE. Τόσο από τη σύγκριση των στατιστικών στοιχείων της SafeLine, όσο και των ανάλογων παγκόσμιων στατιστικών στοιχείων του INHOPE, διαφαίνεται ότι λίγες είναι οι διαφορές μεταξύ του τι καταγγέλλουν οι Έλληνες και τι οι αλλοδαποί χρήστες του Ίντερνετ. Αυτό προφανώς οφείλεται στην παγκόσμια φύση του Ίντερνετ.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.