Facebook και ασφάλεια, Οι διαδικτυακοί «φίλοι» παραμένουν ΠΑΝΤΑ άγνωστοι

Είναι πολλές οι εμπειρίες των επιστημόνων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνομιλίες με εφήβους, όπου στην ερώτηση για τον αριθμό των φίλων τους στο Facebook, οι απαντήσεις ανέρχονται τουλάχιστον σε μερικές εκατοντάδες, πολλές φορές, δε, ξεπερνούν τους 1000.

, Facebook και ασφάλεια, Οι διαδικτυακοί «φίλοι» παραμένουν ΠΑΝΤΑ άγνωστοι

Μόνο, όταν οι έφηβοι ερωτούνται εάν θα έλεγαν ένα πολύ προσωπικό τους πρόβλημα σε όλους αυτούς τους φίλους, ή μόνο σε κάποια πολύ συγκεκριμένα άτομα (δηλαδή, μόνο στους πραγματικούς τους φίλους ή στην οικογένειά τους), οι έφηβοι ξεκινούν να αναρωτιούνται την αληθινή σημασία της λέξης «Φίλος», και την ανάγκη αντιμετώπισης όλων των άλλων, απλά ως ΕΠΑΦΩΝ.

Δυστυχώς, όμως, αυξάνεται και η αλόγιστη χρήση του Facebook από παιδιά κάτω των 13 ετών, που δηλώνουν ψευδή ταυτότητα για να ανοίξουν προφίλ, επιλέγοντας πολλές φορές ως ημερομηνία γέννησης κάποιο έτος που αυτόματα τα αναδεικνύει ως ΕΝΗΛΙΚΕΣ, συνεπώς ανοίγει το προφίλ τους σε δημόσια πρόσβαση από μηχανές αναζήτησης και.. από αγνώστους!

Εδώ, πρέπει, λοιπόν να υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη της επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά τους σε ότι σχετίζεται με το Διαδίκτυο και της ενεργούς διαμεσολάβησης των γονέων, που περιλαμβάνει την συζήτηση με το παιδί σχετικά με τις διαδικτυακές του δραστηριότητες, το να μοιράζονται οι γονείς αυτές τις δραστηριότητες με τα παιδιά τους, να κάθεται ο γονέας κοντά όταν το παιδί χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και την καθοδήγηση των παιδιών στην διαδικτυακή ασφάλεια, είτε βοηθώντας τα όταν συναντούν δυσκολίες, είτε λέγοντας τους τι να κάνουν σε καταστάσεις που τα αναστατώνουν ή τα ενοχλούν. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να τίθενται κανόνες και όρια στην πλοήγηση του Διαδικτύου, εξηγώντας πάντα το γιατί, μαζί με τα «όχι» και τα «πρέπει» μας.

Για τους γονείς δε, που τα παιδιά τους είναι στο Facebook: ας δημιουργήσουν οι γονείς ένα δικό τους προφίλ και ας ζητήσουν από τα παιδιά τους να τους κάνουν φίλους. Πώς θα το αρνηθούν τα παιδιά; Το Διαδίκτυο είναι για όλους! Έτσι οι γονείς θα μπορούν να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και να ανακαλύπτουν άμεσα ύποπτες κινήσεις στο προφίλ των παιδιών.

Η δράση Saferinternet.gr υπενθυμίζει ότι έχει δημιουργήσει έναν αναλυτικό οδηγό χρήσης του Facebook, όπου ενημερώνει για τους τρόπους που ο ιστοχώρος μπορεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια. Ο οδηγός δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή έδρα του Facebook στην Ιρλανδία. Είναι προσβάσιμος σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.

Σημαντικές συμβουλές σε σχέση με τις διαδικτυακές επαφές
• Συζητήστε με τα παιδιά για τους αγνώστους στο Διαδίκτυο. Τα παιδιά πρέπει να αντιληφθούν ότι οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο, ακόμα και αυτοί με τους οποίους αλληλογραφούν ή συνομιλούν ακόμα και για πολύ καιρό, αλλά δεν τους γνωρίζουν στο φυσικό κόσμο, δεν είναι πάντοτε αυτοί που φαίνεται ότι είναι. Οι άνθρωποι δε λένε πάντοτε την αλήθεια στο Διαδίκτυο. Πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίζονται πάντα ως άγνωστοι.
• Εάν κάποιος διαδικτυακός «φίλος» ζητήσει από το παιδί σας να κρατήσει τη φιλία μυστική, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ποιος αληθινός φίλος θα το ζητούσε αυτό; Συζητήστε το με τα παιδιά σας, έτσι ώστε σε μια τέτοια περίπτωση να σας ενημερώνουν αμέσως.
• Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τις συνομιλίες τους στο Διαδίκτυο. Ακόμη και σε ένα χώρο συνομιλίας που υποτίθεται ότι είναι μόνο για παιδιά, δεν είναι, προς το παρόν, δυνατόν να ελεγχθεί εάν όλοι οι συμμετέχοντες είναι παιδιά. Μπορεί να συμμετέχει ένα ενήλικας που δηλώνει ότι είναι παιδί και που προσπαθεί να παραπλανήσει κάποια άλλα παιδιά.
• Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δε συναντούν κάποιο άτομο που γνωρίζουν μόνο μέσω του Διαδικτύου. Ακόμα και αν τα παιδιά επιμένουν ότι έχουν δει φωτογραφία του ατόμου αυτού, εξηγείστε τους ότι η φωτογραφία αυτή μπορεί να είναι πλαστή για να τα αποπλανήσει σε μια συνάντηση από κακόβουλους. Ακόμα και αν δουν κάποιον μέσω web κάμερας, πάλι διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο από πιθανά παιδοφιλικά ή άλλα κυκλώματα, τα οποία ενδεχομένως να έχουν επιστρατεύσει και ανήλικα παιδιά με σκοπό να προσελκύσουν άλλα παιδιά.

www.saferinternet.gr

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Samy

Μπραβο Κώστα πολύ καλο post προσοχη σε ολους τους γονείς.Πρεπει να είμαστε ολοι έτοιμοι για οτιδήποτε περίεργο δουμε στο net.Καντε μαθηματα σε οσους δεν γνωριζουν τους κινδύνους και τις παγιδες που μπορει να εμπεριεχονται μεσα στο διαδυκτιο.Άσχετο αλλα πολυ καλη η δουλεια σου στη Βαρκελονη.Συνέχισε ετσι…

Silender

Ένα μεγάλο μπράβο για το άρθρο.

DarkPain

Ενα μπραβο και απο εμενα Κωστα.
Ωραιες ειναι οι εκθεσεις κινητων κτλ,γουσταρουμε τρελλλααα:) αλλα ειναι καλο να βγαινουν στην φορα και οι κινδυνοι του Ιντερνετ σημερα.
Δυστυχως τωρα με την μοδα των κοινωνικων δικτυων,εχουν αυξηθει πολυ οι κινδυνοι για τους ανηλικους σημερα οι οποιοι δημιουργουν ολο και περισσοτερα προφιλ με ψευδη στοιχεια.Το βλεπω και απο τα ξαδερφακια μου,δεν μπορεις να τους αρνηθεις καθως ολοι οι φιλοι τους εχουν αλλα και παλι πρεπει να εχουμε τα ματια μας δεκατεσσερα με τοσα που συμβαινουν την σημερον ημερα!!!

Κώστας Πολ

Πολύ καλό άρθρο! Είναι καλό να υπάρχουν ενημερωτικά άρθρα για τους γονείς καθώς οι περισσότεροι αν όχι όλοι δεν ξέρουν πως να δράσουν ή πως να προσεγγίσουν τα παιδιά τους σε σχέση με το νετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.