Καταγγελίες για παράνομο Περιεχόμενο, Στατιστικά στοιχεία Α’ εξαμήνου 2010

Ο αριθμός των καταγγελιών που έλαβε η SafeLine το Α’ εξάμηνο του 2010, έφτασε τις 1.600 (αύξηση 153% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2009) και αναμένεται να φτάσει τις 3.000 με την ολοκλήρωση του τρέχοντος έτους. Οι καταγγελίες αυτές αφορούν σε παράνομο περιεχόμενο, ή παράνομες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο.

Ο αριθμός των καταγγελιών που λαμβάνει ετησίως η SafeLine βρίσκεται σε μια ανοδική τροχιά από την ίδρυσή της το 2003, όπως φαίνεται και από το διάγραμμα παρακάτω. Τα τελευταία 3 χρόνια οι καταγγελίες αυξάνονται κατά 1.250 ανά έτος, που αντιστοιχεί σε ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της SafeLine κατά 100%.

, Καταγγελίες για παράνομο Περιεχόμενο, Στατιστικά στοιχεία Α’ εξαμήνου 2010

, Καταγγελίες για παράνομο Περιεχόμενο, Στατιστικά στοιχεία Α’ εξαμήνου 2010

Οι αιτίες της γοργής αύξησης στον αριθμό των καταγγελιών, που παρατηρείται από το 2008, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, σίγουρα όμως περιλαμβάνουν την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της SafeLine, την αύξηση του αριθμού των χρηστών του Διαδικτύου και την βελτίωση της συνειδητοποίησής τους. Μια ανοικτή γραμμή, σαν τη SafeLine, αποτελεί στην ουσία το μόνο τρόπο χαρτογράφησης της παράνομης πλευράς του Διαδικτύου και αυτή η χαρτογράφηση, βοηθάει στον περιορισμό της κακοποίησης παιδιών, του ρατσισμού, της διαδικτυακής απάτης, κ.λπ. Πιστεύουμε πως οι χρήστες του Διαδικτύου, που νοιάζονται για την αυτονομία του, θα συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Οι καταγγελίες που δέχεται η SafeLine, αφού επιβεβαιωθούν, κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το είδος του παράνομου περιεχομένου.

Τους τελευταίους 6 μήνες οι καταγγελίες αφορούσαν κατά:
– 29% ρατσισμό ή ξενοφοβία
– 18% παραβίαση προσωπικών δεδομένων και υποκλοπή ταυτότητας
– 15% οικονομικές απάτες μέσω διαδικτυακών αγορών
– 9% εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμηση
– 8% παιδική πορνογραφία
– σε μικρότερο ποσοστό εγκλήματα όπως αποπλάνηση ανηλίκων (grooming), phishing, ηλεκτρονικό εκφοβισμό (cyber bullying), παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και απειλή.

, Καταγγελίες για παράνομο Περιεχόμενο, Στατιστικά στοιχεία Α’ εξαμήνου 2010

Ανοδικό ήταν και το ποσοστό των αναφορών για τα Συστήματα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Networks) καθώς έφτασε το 38% και αφορούσε κυρίως στην υποκλοπή ταυτότητας, στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό (cyber bullying), στην αποπλάνηση ανηλίκων (grooming), στο ρατσισμό και στην υποκλοπή κωδικών πρόσβασης.

Aπό το σύνολο των 1.608 καταγγελιών, 59 που αφορούσαν σε κακοποίηση παιδιών καταχωρήθηκαν στην κοινή βάση δεδομένων του INHOPE (www.inhope.org). Ο INHOPE είναι ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Ανοικτών γραμμών καταγγελίας, μέλος του οποίου είναι και η SafeLine από τον Οκτώβριο του 2005.

Τέλος, μέσω της ανάλυσης τόσο των στατιστικών στοιχείων της SafeLine, όσο και των ανάλογων παγκόσμιων στατιστικών στοιχείων του INHOPE, διαφαίνεται ότι λίγες είναι οι διαφορές μεταξύ του τι καταγγέλλουν οι Έλληνες και τι οι αλλοδαποί χρήστες του Διαδικτύου. Αυτό προφανώς οφείλεται στην παγκόσμια φύση του Διαδικτύου.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.