Ασφάλεια στις ηλεκτρονικές μας συναλλαγές

To βασικότερο θέμα που προβληματίζει και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, είναι αυτό της ασφάλειας. Θα μας χρεώσουν εκατομμύρια! Θα δούμε την πιστωτική μας κάρτα να γίνεται φύλλο και φτερό! Μήπως τελικά όλα αυτά είναι υπερβολές και έχει αρχίσει να μας διακατέχει μια e-φοβία; Ναι, είναι αλήθεια ότι πολλές άπατες γίνονται στο διαδίκτυο. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι οι on line αγοραπωλησίες αποτελούν ιδανικό τρόπο για εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων.

Όπως λοιπόν έχουμε μάθει να προστατευόμαστε στην καθημερινότητα μας με το να θωρακίζουμε το σπίτι μας η με το να κρατάμε πιο σωστά την τσάντα μας, έτσι πρέπει να αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε και τις ιδιαιτερότητες χρήσης των on line υπηρεσιών. Ένας ασφαλής χρήστης internet είναι ο ενημερωμένος χρήστης για τα δικαιώματά του και τους τρόπους προστασίας του. Κατά την επίσκεψη μας σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα οφείλουμε να διαβάζουμε τους κανονισμούς χρήσης του site και να σιγουρευόμαστε ότι εγγυάται την ασφαλή συναλλαγή με διαπιστευμένα μέσα, άλλα και την αποστολή των στοιχείων χρησιμοποιώντας συνήθως κάποια μέθοδο κρυπτογράφησης.

Η συντριπτική πλειονότητα των απατών προέρχεται από άγνωστα και περιθωριακά sites που με δόλωμα μια απίθανη τιμή περιμένουν τους αδαείς. Στην πράξη τα γνωστά sites, όπως η ricardo.gr, που δραστηριοποιούνται με επιτυχία εδώ και χρόνια και ανάμεσα σε εκατομμύρια μέλη, δεν είναι κίνδυνος για τους χρήστες, αλλά αντίθετα μια μεγάλη ευκαιρία να αγοράσουν σε καλή τιμή, διαλέγοντας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία αυτό που αναζητούν. Προσέχουμε λοιπόν να μην χρησιμοποιούμε sites που δεν έχουμε ξανακούσει και δεν μας δίνουν κανένα στοιχείο επικοινωνίας, ιδιοκτησίας, υποστήριξης, και τα όποια δεν έχουν πιστοποιημένα συστήματα ασφάλειας.

Ωραία λοιπόν, βρήκαμε στο διαδίκτυο αυτό που θέλουμε να αγοράσουμε, αλλά τώρα πώς πληρώνουμε; Υπάρχουν πολλοί τρόποι πληρωμής αλλά η πιο απλή και σίγουρη είναι μέσω πιστωτικής κάρτας. Το γιατί είναι απλό. Η πιστωτική κάρτα γίνεται δεκτή παντού, η χρέωση είναι ηλεκτρονική (αρά ταιριάζει στην on line αγορά), αλλά το σημαντικότερο: η χρέωση δεν είναι ανεξέλεγκτη! Οι κάρτες έχουν όριο, ο πωλητής πρέπει να αποδείξει ότι η αγορά έχει ολοκληρωθεί, αλλά και αν γίνει μια χρέωση κατά λάθος η από δόλο μπορούμε πάντα να την αμφισβητήσουμε. Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια μια άλλη πρόταση είναι οι προπληρωμένες κάρτες. Αποφεύγουμε όμως την χρήση χρεωστικής κάρτας καθώς αποτελεί μια απευθείας σύνδεση στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς.

Αν πάλι φοβόμαστε να δώσουμε την κάρτα μας στο διαδίκτυο, επιλέγουμε πωλητές που μας δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέσω κάποιας εταιρίας υπηρεσίας ηλεκτρονικών συναλλαγών. Πρόκειται για μια διαπιστευμένα ασφαλή on line υπηρεσία, που μεσολαβεί ουσιαστικά ανάμεσα στον αγοραστή και τον πωλητή. Κάθε φορά που πραγματοποιούμε μια αγορά, η υπηρεσία αφαιρεί αυτόματα τα χρήματα από τον λογαριασμό μας που είναι συνδεδεμένος με την πιστωτική μας κάρτα, χωρίς μάλιστα να χρεώνει κάποια προμήθεια. Το ποσό που πληρώνουμε πιστώνεται στον αντίστοιχο λογαριασμό του πωλητή, ο οποίος όμως δεν θα δει ποτέ τα στοιχεία της κάρτας μας.

Επίσης, μετά την συναλλαγή πάντα να φροντίζουμε να κάνουμε αποσύνδεση και μόνο τότε να κλείνουμε την σελίδα. Τέλος, ο καθένας μας οφείλει να ελέγχει τακτικά τις κινήσεις του τραπεζικού του λογαριασμού/ των πιστωτικών του καρτών και να προβαίνει σε άμεση καταγγελία των χρεώσεων στις οποίες δεν έχει προσωπικά πραγματοποιήσει.

Σε απάντηση λοιπόν του ερωτήματος πόσο ασφαλείς είναι οι αγορές μέσω internet θα έλεγα ότι είναι όσο ασφαλείς το επιτρέπουμε εμείς. Όσο δηλαδή συνειδητά ασκούμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας που προκύπτουν από τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Jimmy

Πολυ καλο το αρθρο. Πρεπει να εχουμε τα ματια μας 14 παντα οταν αγοραζουμε online.
Ανεφερες ομως κατι που με προβληματισε: “Αποφεύγουμε όμως την χρήση χρεωστικής κάρτας καθώς αποτελεί μια απευθείας σύνδεση στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς.”

Μπορεις να δωσεις λιγες παραπανω πληροφοριες για το συγκεκριμενο? Νομιζα οτι ειναι απο τους πλεον ενδεδειγμενους τροπους αγορας στο internet.

jorje

Jimmy, i Xrewstiki karta einai afti pou kaneis analipseis apo ola ta ATM kai exei apeftheias syndesi me to logariasmo sou trapezis kai me ola ta stoixeia sou. Afto einai kalytera na to apofefgoume gia afto paizei i propliromeni kai i pistotiki. Alloste kai me pistotiki oti kai na ginei panta se apozimiwnoun, ase pou exei kai oria… alla eisai kallymenos.
Pantws sti ricardo paizei aneta kai agora/polisi xoris pistotikes klp. kai pas xeri me xeri, antikataboli courier klp. mia xara mou akougetai.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.