Υποκλοπή δεδομένων από υπολογιστές με τη χρήση θερμότητας [video]

Ένα από τα μείζονα ζητήματα σήμερα είναι το πόσο ασφαλείς είμαστε online και κατά πόσο υπάρχει τρόπος να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα. Ειδικοί συνιστούν περίπλοκους κωδικούς, να τους αλλάζουμε συχνά ενώ πλέον βλέπουμε αισθητήρες δαχτυλικών αποτυπωμάτων, σκανάρισμα προσώπου, ματιού και άλλα.

Θεωρητικά όταν βρισκόμαστε offline ο μόνος τρόπος να έχει κάποιος πρόσβαση στον υπολογιστή, είναι να χρησιμοποιήσει κάποιο φλασάκι για να πάρει τα δεδομένα ή συνδέοντας τον υπολογιστή με έναν άλλον.

Τα λεγόμενα “Air-gapped systems” τα οποία είναι απομονωμένα από το Internet και ούτε είναι συνδεδεμένα με άλλα συστήματα που έχουν πρόσβαση στο Internet, χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που απαιτείται απόλυτη ασφάλεια και είναι αδύνατη η υποκλοπή δεδομένων.

Επιστήμονες από το Ben Gurion University στο Ισραήλ, έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα. Βρήκαν τρόπο να ανακτήσουν δεδομένα από air-gapped υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο εκπομπές θερμότητας και τους ενσωματωμένους θερμικούς αισθητήρες του υπολογιστή.

Η μέθοδος αυτή επιτρέπει στους χάκερς να παρακάμψουν τους κωδικούς από τον υπολογιστή και να μεταφέρουν τα δεδομένα σε έναν άλλον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο Internet, ενώ οι δυο υπολογιστές θα πρέπει να βρίσκονται κοντά ο ένας με τον άλλο. Μέσω της ίδιας τεχνικής, ο υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, μπορεί να μεταφέρει κακόβουλο λογισμικό στο air-gapped system.

Στο παρακάτω video οι ερευνητές δείχνουν πως καταφέρνουν να στείλουν εντολές σε έναν air-gapped υπολογιστή:

θερμότητα υποκλοπή δεδομένων, Υποκλοπή δεδομένων από υπολογιστές με τη χρήση θερμότητας [video]

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μαριος

Καμμένοι !!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.

Internet Elon Musk Twitter

X: Ο χρήστες δεν θα μπορούν να κρύψουν πλέον το μπλε τικ τους

Το X δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κρύβουν τα μπλε τικ τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει premium συνδρομή ή όχι.

Internet YouTube

Youtube: Αμφιλεγόμενος ο νέος σχεδιασμός για αναπαραγωγή βίντεο σε desktop

Το YouTube είναι από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχαγωγίας αλλά έχει πάρει αμφισβητήσιμες αποφάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης περιεχομένου.