Πρόσκληση για ομαδική αυτοκτονία στο Facebook

Ακόμα ένα περιστατικό προτροπής σε ομαδική αυτοκτονία παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Η πρόσκληση έγινε μέσω μιας ομάδας του Facebook που δημιουργήθηκε με σκοπό να ωθήσει τους χρήστες να βάλουν τέλος στη ζωή τους και μάλιστα με τρόπο που η «επιτυχία» να είναι… σίγουρη! Η εξέταση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν ανώνυμος χρήστης του Διαδικτύου υπέβαλε καταγγελία στη SafeLine σχετικά για την ύπαρξη της εν λόγω ομάδας του Facebook.

Η Ανοικτή Γραμμή SafeLine (www.safeline.gr) αρμόδια να δέχεται και να επεξεργάζεται καταγγελίες για ιστοσελίδες με παράνομο χαρακτήρα, προώθησε ευθύς αμέσως την καταγγελία στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης για την εξακρίβωση του υπόπτου αλλά και τη διαγραφή της συγκεκριμένης ομάδας.

Τα μέλη της Μονάδας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χωρίς χάσιμο χρόνο ξεκίνησαν τη διαδικασία εντοπισμού του δράστη-δημιουργού της ομάδας του Facebook ψάχνοντας τα ψηφιακά του ίχνη. Σε συνεργασία με την INTERPOL αλλά και με τις κυπριακές διωκτικές αρχές, κατάφεραν να ανακαλύψουν τον υπαίτιο ο οποίος ήταν ένας 28χρονος κύπριος φοιτητής που σπούδαζε στο Σικάγο. Σύμφωνα με στοιχεία που μας δίνει ο Προϊστάμενος της Μονάδας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης κ. Παπαντωνίου, οι γονείς του φοιτητή δεν γνώριζαν τίποτα για το συγκεκριμένο περιστατικό ενώ ο ίδιος ο δράστης επικαλέστηκε πώς η δημιουργία της εν λόγω ομάδας του Facebook ήταν μονάχα μια φάρσα και ότι φυσικά δεν είχε σκοπό την πραγματική προτροπή των χρηστών σε αυτοκτονία. Παράλληλα με τον εντοπισμό του δράστη έγινε και η διαγραφή της συγκεκριμένης παράνομης ομάδας από το Facebook προκειμένου να μην οδηγηθούν τα μέλη της σε συμπεριφορές που θα έβλαπταν τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
jimv26

Ντροπή..Κοίτα με τι ασχολείται ο κόσμος!!Να μην πιάσει ποτέ υπολογιστή στα χέρια του!!

tsiou

Δεν φταίει το παιδί αλλά τα ζώα που ακολουθούν….

isidorosr20595

Εντάξει, αυτός μπορεί να ήταν λίγο τρελός αλλά οι άλλοι γιατί έγιναν μέλη και γιατί αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν; Και γιατί η ομάδα διαχείρισης του Facebook δεν το είχε διαγράψει από την αρχή αφού είδε πως έχει τέτοιου είδους περιεχόμενο; άρα δεν φταίει μόνο ο τρελός ούτε οι άλλοι τρελοί που έγιναν μέλη, φταίει και η ομάδα διαχείρισης του Facebook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.