Symantec | Μέτρα για την απογυφή κακόβουλων πράξεων στο ίντερνετ

, Symantec | Μέτρα για την απογυφή κακόβουλων πράξεων στο ίντερνετΗ διακδικτυακή απάτη είναι ένα είδος κυβερνοεγκλήματος που πραγματοποιείται μέσω email, ιστοσελίδων, chat rooms ή Forums. Υπάρχουν διάφορα είδη τέτοιων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανόμενων του phishing και του pharming, στις οποίες χρησιμοποιούνται πλαστά e-mail και ιστοσελίδες για να ξεγελάσουν τους αποδέκτες/ επισκέπτες ώστε να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών και κωδικούς. Για να αποφύγετε τέτοιες κακόβουλες πράξεις, η Symantec προτείνει τα ακόλουθα μέτρα κατά της διαδικτυακής απάτης:

Do’s
• Σκεφτείτε ενδεχομένως να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία file sharing στον υπολογιστή σας.
• Να «ανοίγετε» επισυναπτόμενα αρχεία με προσοχή, ιδίως όταν προέρχονται από άγνωστους αποστολείς.
• Να εξοικειωθείτε με τις πολιτικές ασφαλείας των ιστοσελίδων, ιδίως όταν σας ζητούνται προσωπικά/ απόρρητα δεδομένα.
• Να ελέγχετε τους αναλυτικούς λογαριασμούς των πιστωτικών σας καρτών.
• Να κάνετε εγκατάσταση και συχνές ανανεώσεις προγραμμάτων ασφαλείας. Προτείνουμε το Norton Internet Security για ολοκληρωμένη προστασία.
• Να διατηρείτε το λειτουργικό σας σύστημα ενημερωμένο όπως και όλες τις λειτουργίες του υπολογιστή σας με τα τελευταία security patches.
• Να δημιουργείτε ισχυρούς κωδικούς και να τους προστατεύετε με προσοχή ή να χρησιμοποιείτε λογισμικό προστασίας προσωπικών κωδικών. Η λύση, Norton Confidential, κωδικοποιεί τους προσωπικούς σας κωδικούς για ασφαλή αποθήκευση, τους ελέγχει για μη εγκεκριμένη χρήση και σας ενημερώνει όταν μια ιστοσελίδα παρέχει υπηρεσίες ασφαλούς σύνδεσης.
• Να «κλειδώνετε» το προσωπικό σας mailbox.
• Να καταστρέφετε λογαριασμούς πιστωτικών καρτών και οικονομικά στοιχεία πριν τα πετάξετε.
• Οι «δυνατοί» κωδικοί αποτελούνται από 8 χαρακτήρες και πάνω – περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό από γράμματα, νούμερα και σύμβολα.
• Να εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα που παρέχουν οι Τράπεζες για μια δωρεάν ετήσια αναφορά της πιστωτικής σας κάρτας.

Don’ts
• Μην παρέχετε προσωπικά δεδομένα σε κανέναν μέσω τηλεφώνου ή αυτοπροσώπως (π.χ: για αίτηση δανείου) παρά μόνο αν είστε σίγουροι για την αξιοπιστία του τρίτου ατόμου.
• Μην δίνετε ποτέ προσωπικά δεδομένα ως απάντηση σε email, σε μια ιστοσελίδα που έχετε συνδεθεί μέσω ενός εξωτερικού link ή σε pop-up παράθυρο που εμφανίζεται σε κανονική ιστοσελίδα.
• Ανοίξτε ένα νέο παράθυρο και πληκτρολογείτε τη διεύθυνση ώστε να βεβαιωθείτε για την νομιμότητα του Διαδικτυακού τόπου.
• Μην κρατάτε οικονομικά δεδομένα σε φορητούς υπολογιστές παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο – οι φορητοί υπολογιστές είναι πολύ πιο πιθανό να κλαπούν από τους επιτραπέζιους.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Android Malware malware

Android: Malware “προσποιείται” ότι είναι το Uber για να κλέψει κωδικούς

Άλλη μια εκδοχή του Android.Fakeapp Trojan εντόπισε η Symantec, η οποία αυτή τη φορά μιμείται το UI του Uber, προκειμένου να ξεγελάσει τους χρήστες να εισάγουν τους κωδικούς τους.

Computers Linux Symantec virus

Symantec, Ιός στοχεύει συσκευές με Linux συνδεδεμένες με το Internet

Ο Kaoru Hayashi, αναλυτής της Symantec δημοσίευσε μία αναφορά που κάνει λόγο για ένα ιό τύπου ”worm” που προσβάλει συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Internet και έχουν λειτουργικό σύστημα Linux. Ο ιός έχει όνομα Linux.Darlloz και επιτίθεται σε CPUs που βρίσκουμε μέσα σε διάφορες συσκευές όπως σε router, κάμερες ασφαλείας, βιομηχανικά συστήματα ελέγχου και φυσικά […]

Smartphones Smartphones Symantec

Από τα κινητά που χάνονται τα μισά επιστρέφουν στον κατόχους τους

Η Symantec πραγματοποίησε ένα ενδιαφέρον πείραμα για να αναδείξει το πρόβλημα της απώλειας των προσωπικών και εταιρικών μας στοιχείων. Φόρτωσε με ψεύτικα στοιχεία 50 κινητά τηλέφωνα και τα “έχασε” σε κεντρικά σημεία αμερικάνικων μεγαλουπόλεων φροντίζοντας πρώτα να τα παρακολουθεί με δικό της spyware λογισμικό. Τα αποτελέσματα έδειξαν σε πάνω από το 80% των κινητών ελέγχθηκαν […]

Software Android Symantec

Android.Counterclank, Malware απειλεί 5 εκατομμύρια συσκευές Android

Η γνωστή εταιρεία ασφαλείας Symantec μας προειδοποιεί ότι διαδίδεται αυτή την εποχή ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο malware που είναι πιθανότατα σε θέση να επιτρέπει την υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων που έχουμε αποθηκεύσει στο Android smartphone ή tablet μας. Το malware είναι γνωστό ως Android.Counterclank και μπορεί μέχρι σήμερα να έχει προσβάλει ακόμη και 5 εκατομμύρια συσκευές Android […]