Τεχνολογίες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου

Σχεδόν όλα όσα κάνουμε στην καθημερινότητά μας εξαρτώνται από τις τεχνολογίες που κάποτε ανακάλυψαν κάποιοι άνθρωποι και σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Δουλειά, εκπαίδευση, μετακινήσεις, διασκέδαση και άλλα πολλά που κάνουμε καθημερινά στηρίζονται σημαντικά από ένα τεχνολογικό gadget. Πάμε να δούμε ποιες από αυτές τις τεχνολογίες έχουν αντέξει στον χρόνο.

Υπάρχουν πράγματα τα οποία έχουν αντέξει εδώ και χρόνια καλυτερεύοντας την καθημερινότητα σε μεγάλο βαθμό, αλλά και τεχνολογίες που σίγουρα θα θέλαμε να έχουν εξελιχθεί περισσότερο.

Μπαταρία
Μια από τις περιπτώσεις που θα θέλαμε να έχουμε δει βελτίωση. Πρόσφατα η Google τίμησε στο τον Alessandro Volta με αφορμή τα 270 χρόνια από την γέννησή του. Ο Volta ήταν φυσικός, χημικός και πρωτοπόρος του ηλεκτρισμού καθώς ανακάλυψε την ηλεκτρική μπαταρία το 1799 και η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων τεχνολογικών gadgets όπως είναι τα κινητά για παράδειγμα. Ωστόσο, παρά την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας η μπαταρία έχει παραμείνει σχεδόν απαράλλαχτη.

τεχνολογίες στο χρόνο, Τεχνολογίες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου

Αυτοκίνητο
Από τότε που ο Henry Ford ξεκίνησε την μαζική παραγωγή του Model T, σίγουρα τα αυτοκίνητα έχουν αλλάξει αρκετά, μάλιστα ξεκινάνε να αναπτύσσονται σημαντικά τα ηλεκτρικά οχήματα, όμως δεν έχει γίνει κάποια σημαντική αλλαγή όπως για παράδειγμα να αντικατασταθούν από hovercars ή αυτοκινούμενα οχήματα όπως βλέπαμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Μπορεί όμως να είμαστε στο μεταίχμιο της αλλαγής αυτής με την Google και την Apple να φέρνουν στη μαζική παραγωγή τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα.
τεχνολογίες στο χρόνο, Τεχνολογίες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου

QWERTY πληκτρολόγιο
Οι υπολογιστές έχουν κάνει τεράστια εξέλιξη με πανίσχυρους επεξεργαστές, πολύ καλής ανάλυσης οθόνες, γίνανε φορητοί, αλλάξανε σχήμα και πάχος, όμως το QWERTY πληκτρολόγιο έμεινε ίδιο. Ο Christopher Sholes εφηύρε τον πρώτο πραγματικά πρακτικό τρόπο δαχτυλογράφησης το 1873 και σήμερα χρησιμοποιείται ακόμη από δισεκατομμύρια ανθρώπους, αν και έχει φανεί ότι άλλη διαρρύθμιση θα ήταν πιο εύκολη στη χρήση.
τεχνολογίες στο χρόνο, Τεχνολογίες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου

Το κινητό τηλέφωνο
Το Motorola DynaTAC 8000X ήταν το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο κινητό τηλέφωνο στον κόσμο, κυκλοφόρησε το 1983 με τιμή στα 4.000 δολάρια. Σίγουρα έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές, μίκρυνε σε μέγεθος (τώρα ξεκινά να μεγαλώνει και πάλι), προστέθηκε οθόνη αφής, ίντερνετ και πολλά άλλα, όμως η ουσία του παραμένει η ίδια. Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς κινητό τηλέφωνο.
τεχνολογίες στο χρόνο, Τεχνολογίες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου

Microsoft Office

Το Microsoft Office ξεκίνησε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 80 και κυκλοφόρησε το 1990, χρησιμοποιείται από σχεδόν ένα δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο ενώ πρόσφατα έγινε δωρεάν για Windows Phone, Android και iOS.
τεχνολογίες στο χρόνο, Τεχνολογίες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου

Το ποντίκι του υπολογιστή
Αν και ο σχεδιασμός για trackball-based pointing συσκευή υπάρχει από το 1946, το Xerox Alto ήταν ένας από τους πρώτους υπολογιστές γενικής χρήσης που χρησιμοποίησε “mouse-driven interface” το 1973. Παρά την σημαντική ανάπτυξη των trackpads για laptops και τις οθόνες αφής, το ποντίκι συνεχίζει να χρησιμοποιείται.
τεχνολογίες στο χρόνο, Τεχνολογίες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου

“Οικιακές” gaming κονσόλες
Παιχνιδομηχανές όπως PlayStation και Xbox με τις τεράστιες πωλήσεις τους δείχνουν ότι ήρθαν για να μείνουν στο σαλόνι.
τεχνολογίες στο χρόνο, Τεχνολογίες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου

Τηλεόραση
Εδώ και χρόνια ακούμε για τον “θάνατο” της τηλεόρασης λόγω της ανάπτυξης των υπολογιστών και του ίντερνετ. Όμως οι τηλεοράσεις συνεχίζουν να υπάρχουν, περισσότερες από μια σε κάθε σπίτι ενώ παράλληλα προσπαθούν να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα με το να γίνονται περισσότερο έξυπνες.
τεχνολογίες στο χρόνο, Τεχνολογίες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου

Κάρτα SIM
Όσο και να έχουν εξελιχθεί τα smartphones ακόμη είναι απαραίτητη η χρήση της κάρτας SIM για να έχεις έναν αριθμό τηλεφώνου. Ξεκίνησαν από μέγεθος πιστωτικής κάρτας το 1991 ενώ σήμερα η nano SIM έχει πάχος μόλις 1 χλστ. και πλάτος 5 χλστ.
τεχνολογίες στο χρόνο, Τεχνολογίες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
theo

είναι,το λιγότερο, γελοίο να αναφέρεται η apple στα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα απο την στιγμή που δεν έχει παρουσιάσει απολύτως τίποτα,ούτε καν δήλωσε ότι ασχολείται με τον τομέα αυτό, και να μην αναφέρονται αυτοκινητοβιομηχανίες σαν την bmw mercedes toyota οι οποίες έχουν εδώ και χρόνια projects που τρέχουν και εξελισσουν αυτες τις τεχνολογίες και μας έχουν ήδη παρουσιάσει κάποια απο τα πράγματα που πέτηχαν (π.χ. αυτοκίνητα που σταθμεύουν αυτόματα).

Makis

Sorry αλλά ορισμένα έχουν ερμηνεία μπαρούφα. Στο θέμα του αυτοκινήτου δεν είναι να αντικατασταθούν από hovercrafts αλλά ότι η απόδοση του κινητήρα δεν έχει αυξηθεί σημαντικά και η θερμότητα που παράγεται συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη ζημιώνοντας την πραγματική απόδοση του κινητήρα. Στη τηλεόραση φυσικά και έχει μεγάλη πρόοδο κυρίως τα τελευταία χρόνια με την αντικατάσταση της καθοδικής λυχνίας. Η μπαταρία όντως έχει μείνει στάσιμη αλλά όχι όπως παρουσιάζεται στις ηλεκτρονικές συσκευές. Να μιλήσουμε για την μπαταρία του αυτοκινήτου, εκεί μάλιστα, ίδια τα τελευταία 100 χρόνια…

ανωνυμος

να σημειωθει και το οτι το κινητο τηλεφωνο αρχησε το 1983 με αναλογικες συχνοτητες στην αμερικη στην ευρωπη το λανσαραν απευθειας ψηφιακα την δεκαετια του 90′

Νίκος 31

“χρησιμοποιείται από σχεδόν ένα δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο”

Ας μην είχανε κράκ τα Office και θα σας έλεγα εγώ 😀

τσιγεροσαρμας

@Νικος 31 Ακομα και στο δημοσιο σπασμενα τα εχουν..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.