Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι στην ιστορία της τεχνολογίας

Μιας και σήμερα είναι μέρα εκλογών με τους μεγαλύτερους αντίπαλους να αναμετρώνται στην κάλπη, θα δούμε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι σε έναν άλλον τομέα, αυτόν της τεχνολογίας που είναι του δικού μας ενδιαφέροντος. Θα δούμε τα μεγαλύτερα ονόματα όπως Apple, Microsoft, Sony, Google, Facebook και άλλους να μπαίνουν ο ένας απέναντι στον άλλον, αλλά και ποια είναι η εταιρεία με τους περισσότερους αντιπάλους.

Apple vs Microsoft
Apple και Microsoft ιδρύθηκαν το 1976 και 1975 αντίστοιχα και είναι και οι δυο ανάμεσα στα πιο πολύτιμα brands στον κόσμο. Ο ανταγωνισμός μεταξύ Steve Jobs και Bill Gates καλά κρατεί εδώ και χρόνια, με τον Jobs να αναφέρεται για την Microsoft το 1995, ως η εταιρεία που φτιάχνει τρίτης διαλογής προϊόντα. Αντίστοιχα ο Gates το 2010 αναφέρθηκε στο iPad λέγοντας “There’s nothing on the iPad I look at and say, Oh, I wish Microsoft had done it”.

οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί ανίπαλοι, Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι στην ιστορία της τεχνολογίας

Facebook vs MySpace
To MySpace δημιουργήθηκε το 2003, ήταν ένα από τα high profile social networks και στο peak του έφτασε τους 125 εκατομμύρια χρήστες ενώ είχε περισσότερες webpage επισκέψεις από το Google. Το Facebook ιδρύθηκε την επόμενη χρονιά, 4 Φεβρουαρίου του 2004 ενώ οι χρήστες του MySpace ξεκίνησαν γρήγορα να πηγαίνουν προς τον Mark Zuckerberg. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα το MySpace να έχει περίπου 25 εκατομμύρια χρήστες ενώ το Facebook 1.36 δισεκατομμύρια, δηλαδή αν ήταν χώρα θα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.

οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί ανίπαλοι, Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι στην ιστορία της τεχνολογίας

Nintendo vs Sega
Προς τα τέλη της δεκαετίας του 80 με αρχές 90, Sega και Nintendo βρίσκονταν σε πόλεμο για το ποια θα κερδίσει στην επικράτηση των παιχνιδομηχανών. Το SNES της Nintendo να ηγείται με το 90% των πωλήσεων στις ΗΠΑ το 1990. Η Sega είχε το μυστικό όπλο ονόματι Sega Mega Drive πουλώντας 40 εκατομμύρια κομμάτια μέχρι το τέλος του 1994. Τελικός νικητής όμως βγήκε η Nintendo αφού η Sega αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά ζητήματα που την ανάγκασαν να αποχωρήσει. Από την άλλη, η Nintendo αν και αντιμετώπισε σημαντικό ανταγωνισμό από τα παιχνίδια σε κινητά, έχει πουλήσει μέχρι σήμερα 670 εκατομμύρια κονσόλες.
οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί ανίπαλοι, Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι στην ιστορία της τεχνολογίας

Sony vs Microsoft
Η μάχη μεταξύ Sony και Microsoft γίνεται επίσης όσον αφορά στην επικράτηση των κονσολών. Το Xbox προσπαθεί να κερδίσει το μερίδιο της αγοράς ενάντια στο PlayStation ειδικά όσον αφορά στις ΗΠΑ. To PlayStation κυκλοφόρησε το 1994 ενώ το Xbox το 2001, άρα η Sony είχε σαφές προβάδισμα. Το PlayStation 4 έχει πουλήσει πάνω από 18.5 εκατομμύρια ενώ το Xbox One 10 εκατομμύρια, μέχρι το τέλος του 2014.
οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί ανίπαλοι, Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι στην ιστορία της τεχνολογίας

Apple vs Google

H Microsoft δεν είναι ο μόνος ανταγωνιστής της Apple, καθώς στο παιχνίδι μπήκε κι η Google. O Eric Schmidt έχει χαρακτηρίσει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό καθοριστικής σημασίας για την βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών διότι έχει τεράστια οφέλη για τους τελικούς καταναλωτές ανά τον κόσμο. Όσον αφορά στην αγορά των smartphones το Android κατέχει το 84.7% παγκοσμίως ενώ το iOS βρίσκεται στο 11.7%.
οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί ανίπαλοι, Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι στην ιστορία της τεχνολογίας

Microsoft vs Netscape
O Internet Explorer της Microsoft θα γίνει 20 χρονών τον Αύγουστο και είχε σημαντικό ανταγωνισμό από τον browser Netscape Navigaton του οποίου όμως η AOL σταμάτησε την ανάπτυξη το 2007. Όμως και η Microsoft προχώρησε ένα βήμα παρακάτω ανακοινώνοντας το Project Spartan για τα επρχόμενα Windows 10.
οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί ανίπαλοι, Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι στην ιστορία της τεχνολογίας

Apple vs IBM
Εκτός από την Google και την Microsoft, στον κατάλογο των αντιπάλων της Apple μπαίνει και η IBM. O Steve Jobs φωτογραφήθηκε με φόντο το logo της IBM το 1983 στο Manhatten, κάνοντας μια όχι και τόσο σεμνή χειρονομία. Την κορόιδευε επειδή άργησε πολύ να μπει στον τομέα των PC λέγοντας χαρακτηριστικά “Αν για κάποιο λόγο κάνουμε τεράστια λάθη και η ΙΒΜ πάρει την πρώτη θέση, τότε η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι θα μπούμε σε μια σκοτεινή περίοδο όσον αφορά στους υπολογιστές και θα παραμείνουμε εκεί για μια 20ετια”. Μπορεί ο Steve Jobs να δήλωνε αυτά το 1985, όμως το 2014 ο Tim Cook προχώρησε σε συνεργασία με την IBM να βοηθά την Apple να πουλήσει iPhone και iPads στους εταιρικούς πελάτες της.
οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί ανίπαλοι, Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι στην ιστορία της τεχνολογίας

Samsung vs Apple
Φυσικά και η κόντρα της Samsung με την Apple δεν θα μπορούσε να απουσιάζει καθώς οι δυο τους είναι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι στην αγορά των smartphones ενώ πολλές φορές έχουν φτάσει και στα δικαστήρια. Το 2011 η Apple πήγε την Samsung στα δικαστήρια κατηγορώντας την ότι έχει αντιγράψει το design των iPhone και των iPad και το έχει εφαρμόσει στη σειρά Galaxy. Το δικαστήριο τότε αποφάσισε η Samsung να πληρώσει στην Apple 290 εκατομμύρια δολάρια και 170 εκατομμύρια όσον αφορά σε καταπάτηση πατεντών το 2014.
οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί ανίπαλοι, Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι στην ιστορία της τεχνολογίας

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
strakera

Ερε τρέλα(・.◤)!!!!!

Alex

Δεν ειναι τυχαιο οτι η Apple εχει τους περισσοτερους ανταγωνιστες!

Νικος

Εδω πιστευω πως ανηκει και η AMD με την NVIDIA.

theo

@nikos ναι αλλα προφανώς το άθρο είναι apple vs the world και 2-3 άλλα vs. δεν είναι ολοκληρωμένο αλλα προσπαθεί να προκαλέσει εντυπώσεις

Agnostos13

Intel – AMD
Qualcomm – Mediatek
Samsung – LG
Western Digital – Seagate
Google – Yahoo

ilias99

Αξιζει να σιμιωθει και η μαχη HTC vs Nokia

Panos7GR

@Alex: Κάνεις λάθος. Η Microsoft έχει τους περισσότερους… Η Apple είχε αντιπάλους εξαιτίας του περίεργου χαρακτήρα του Jobs. Βασικά μόνος του δημιουργούσε αντιπάλους για να τραβήξει την προσοχή. Απόδειξη του ότι ήταν μέγας μάστορας του marketing.
Πάρε παράδειγμα Apple VS Microsoft, τι ανάγκη είχε η Microsoft να ασχοληθεί με την Apple όταν είχε το 90% της αγοράς, όταν έχει συμφωνίες για τη χρήση των Windows σε κράτη, μεγάλες τράπεζες, μεγάλους οργανισμούς, μεγάλες εταιρείες.

Σχετικά με το άρθρο:
Η Apple το 1997 ήταν έτοιμη να χρεωκοπήσει και την έσωσε ο Bill Gates (αγόρασε μετοχές της Apple αξίας 150 εκατ. δολαρίων) και τώρα η Apple είναι ίσως το ισχυρότερο brand στον κόσμο. Η IBM δεν υπάρχει πλέον και ανήκει στην Lenovo. Το Netscape ανήκει στην ιστορία και στις μνήμες μας. Η Sega από μεγάλος αντίπαλος της Nintendo, τώρα βγάζει παιχνίδια για την Nintendo. Το πάλαι ποτέ ισχυρό MySpace σχεδόν δεν υπάρχει στον χάρτη των social networks (και κρατιέται ακόμα εν ζωή γιατί έχει μουσικό προσανατολισμό) και για να εγγραφείς σε αυτό μπορείς να το κάνεις μέσω Facebook.
!!! Πόσο γρήγορα τρέχει ο κόσμος της τεχνολογίας !!!

Υπάρχουν κι άλλες κόντρες όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Να προσθέσω: Microsoft (Hotmail) vs. Google (Gmail).

d140039

Microchip – Atmel

ΣΤΑΘΗΣ

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ.

Vasilis7815

@Panos7GR : Μια διόρθωση Πάνο η IBM δεν υπάρχει στο κομμάτι των οικιακών υπολογιστών , τμήμα το οποίο όντως πούλησε στην Lenovo.Σαν εταιρεία όμως στους servers και στην ανάπτυξη συστημάτων ζει και βασιλεύει έχοντας επί σειρά ετών την πρώτη θέση όσον αφορά άδειες ευρεσιτεχνίας και στην ουσία κινεί και εξελίσει την επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης.

Panos7GR

@Vasilis7815: Ναι ναι πολύ σωστά! Δεν το διευκρίνησα γιατί στο άρθρο λέει “Την κορόιδευε επειδή άργησε πολύ να μπει στον τομέα των PC”, το θεώρησα αυτονόητο ότι μιλούσα για τον τομέα των PCs.

SEO In Greece

Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι μεγάλοι ανταγωνιστές είναι η Google με το Facebook. Μάλιστα επιχειρείται μια συμμαχία του τελευταίου με άλλες εταιρίες κολοσσούς όπως η Apple εναντίον της πρώτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.

Internet Elon Musk Twitter

X: Ο χρήστες δεν θα μπορούν να κρύψουν πλέον το μπλε τικ τους

Το X δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κρύβουν τα μπλε τικ τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει premium συνδρομή ή όχι.

Internet YouTube

Youtube: Αμφιλεγόμενος ο νέος σχεδιασμός για αναπαραγωγή βίντεο σε desktop

Το YouTube είναι από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχαγωγίας αλλά έχει πάρει αμφισβητήσιμες αποφάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης περιεχομένου.