Παρασκευή
30/03/2012

Wikidata, Το νέο project της Wikipedia με χρηματοδότηση όλων των μεγάλων

Το Wikimedia Foundation, που είναι γνωστό για την Wikipedia παρουσιάζει το πρώτο νέο project μετά το 2006, το Wikidata, του οποίου η ανάπτυξη ξεκινά. Πρόκειται για μία σημασιολογική βάση δεδομένων που θα είναι ικανή να αναγνωσθεί τόσο από τους ανθρώπους όσο και από τις μηχανές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν σημασιολογικές βάσεις δεδομένων από τα στοιχεία που φιλοξενεί η Wikipedia (θυμίζουμε εδώ την DBpedia). Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Wikidata; Καταρχήν θα βοηθήσει όλες τις τοπικές εκφάνσεις της Wikipedia να αποκτήσει τον πλούτο πληροφοριών που έχει η αγγλική έκδοση, ενώ θα επιτρέψει στους χρήστες να ρωτούν πολύπλοκες ερωτήσεις στην Wikipedia και να παίρνουν απαντήσεις που θα προκύπτουν από συνδυασμούς λημμάτων.

Το project έχει τρεις φάσεις: Στην πρώτη θα δημιουργηθεί μία σελίδα Wikidata για κάθε μία από τις 280 γλώσσες που υποστηρίζουν την Wikipedia, στη δεύτερη φάση οι χρήστες θα μπορούν να βάζουν στοιχεία στο Wikidata, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2012. Στην τρίτη φάση θα γίνει εφικτή η λειτουργία αυτοματοποιημένης δημιουργίας λιστών και πινάκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wikipedia, που θα μπορούν να εμφανίζονται στα λήμματα της Web Εγκυκλοπαίδειας.

Wikidata, Το νέο project της Wikipedia με χρηματοδότηση όλων των μεγάλων

Πηγή

Μάθε για:

Συντάκτης: .


Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.