World Wide Web: Γιορτάζει τα 25α γενέθλιά του σήμερα

Πριν από ακριβώς 25 χρόνια, στις 23 Αυγούστου του 1991 οι πρώτοι χρήστες μπορούσαν να μπουν online και να έχουν πρόσβαση στο World Wide Web. Η μέρα γιορτάζεται ως η γενέθλια ημέρα του Διαδικτύου και αναφέρεται ως Internaut Day.

Όπως θα γνωρίζουν ήδη πολλοί, το World Wide Web σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τον Tim Berners-Lee στο CERN της Ελβετίας και μόλις σε 25 χρόνια το ίντερνετ έχει καταφέρει να φέρει επανάσταση στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον υπόλοιπο κόσμο, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση, την επικοινωνία κλπ.

Ο άνθρωπος, που αναφέρεται και ως ο πατέρας του Διαδικτύου, αρχικά δημιούργησε μια προσωπική βάση δεδομένων για ανθρώπους και μοντέλα λογισμικού στο CERN το 1980. Χρησιμοποίησε hypertext μέσα στο οποίο κάθε σελίδα ήταν συνδεδεμένη σε μια άλλη ήδη υπάρχουσα σελίδα.

Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε περαιτέρω μέσα στα επόμενα χρόνια και το 1989 πρότεινε ένα “universal linked information system”, που θα βοηθούσε τους φυσικούς να δουλέψουν όλοι μαζί. Μέσα στον επόμενο χρόνο δημιούργησε το HyperText Transfer Protocol δηλαδή το HTTP, Uniform Resource Identifier ή URL, το HyperText Markup Language ή HTML, εκτός από τον πρώτο browser, server και ιστοσελίδες.

Στις 6 Αυγούστου του 1991 βγήκε online η πρώτη ιστοσελίδα, η οποία είναι ακόμη προσβάσιμη μέσω της αρχικής διεύθυνσης URL. Τότε ήταν περιορισμένη μόνο σε όσους ανήκαν στο CERN, στις 23 Αυγούστου κλήθηκαν να μπουν και χρήστες εκτός CERN, από τότε πέρασαν 25 χρόνια και φτάνουμε στο σήμερα και στο ίντερνετ όπως το ξέρουμε και το χρησιμοποιούμε καθημερινά.

world wide web 25 years, World Wide Web: Γιορτάζει τα 25α γενέθλιά του σήμερα

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nick

Απο το 1993 έμπαινα στο διαδίκτυο με μοντεμακι

miltiad

εγω ’90 γεννη8ηκα, τι εχω χασει; 🙁

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.