www.spyder.gr, Βρες τις καλύτερες τιμές της αγοράς

Το spyder.gr είναι μια νέα μηχανή αναζήτησης προϊόντων στο ελληνικό διαδίκτυο. Η μηχανή ξεφεύγει από το πρότυπα που υπήρχαν μέχρι τώρα στον χώρο της αναζήτησης προϊόντων και online αγορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, το spyder.gr συλλέγει πληροφορίες από site που είτε πουλάνε εμπορεύματα online, είτε λειτουργούν σαν μεσίτες, είτε έχουν κάποιον κατάλογο με προϊόντα, άλλα δεν πουλάνε κατανάγκη online.

update: Η ιστοσελίδα Spyder.gr έχει αναστείλει τη λειτουργία της.

, www.spyder.gr, Βρες τις καλύτερες τιμές της αγοράς

Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην αντικείμενα που συλλέγει, αρκεί να υπάρχει κάποια τιμή συνδεδεμένη με αυτά. Χαρακτηριστικά, από το spyder.gr μπορεί κανείς να βρει από υπολογιστές, βιβλία και κοσμήματα μέχρι ιδιωτικά νησιά, πλοία, διαμερίσματα προς ενοικίαση και τουριστικά πακέτα. Το συμπέρασμα είναι ότι στο spyder.gr μπορεί κανείς να αναζητήσει από τα πιο κοινά πράγματα μέχρι οτιδήποτε δεν θα σκεφτόταν να αναζητήσει στο διαδίκτυο μέχρι σήμερα.

Σχέση με ανταγωνιστικές ιστοσελίδες
Ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας των μηχανών της κατηγορίας αυτής είναι η αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων που χτίζονται και εμπλουτίζονται με προϊόντα κατόπιν συνεννόησης με τους online εμπόρους που τα διαθέτουν. Η είσοδος των προϊόντων στην βάση γίνεται με ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό ισχύει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ακόμα και τα πιο πετυχημένα διεθνή παρόμοια sites π.χ. ciao.com, shopping.com, kelkoo.com, λειτουργούν με τον συμβατικό τρόπο. Αντίθετα το spyder.gr λειτουργεί με τρόπο μοναδικό τόσο για τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα. Στα πρότυπα του Google, η βάση δεδομένων του spyder.gr δημιουργείται πλήρως αυτόματα μέσω προγραμμάτων που λέγονται crawlers ή spiders, τα οποία λειτουργούν ασταμάτητα και επισκέπτονται συνεχώς ιστοσελίδες με σκοπό να εντοπίσουν online μαγαζιά και να συλλέξουν τα προϊόντα τους. Πουθενά στην διαδικασία αυτή δεν εμπλέκεται ανθρώπινος παράγοντας.

Πώς μπορεί να ψάξει κάποιος
Όπως στο Google. Στην αρχική σελίδα υπάρχει ένα απλό search bar. Βάζοντας κάποιες λέξεις-κλειδιά και πατώντας το enter, το spyder.gr ψάχνει στη βάση του για αποτελέσματα που είναι σχετικά με τις λέξεις-κλειδιά. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται με τη σειρά σχετικότητας. Όποτε είναι απαραίτητο, η μηχανή ομαδοποιεί αρχικά τα αποτελέσματα ανάλογα με το είδος τους και καλεί τον χρήστη να επιλέξει την ομάδα που τον ενδιαφέρει. Κάθε αποτέλεσμα έχει την τιμή, τον τίτλο του προϊόντος, μια σύντομη περιγραφή, το όνομα του site από το οποίο προέρχεται και, αν είναι διαθέσιμη, μια εικόνα. Για να πάει κάποιος στη σελίδα του προϊόντος, μπορεί να κάνει κλικ πάνω στον τίτλο ή στην εικόνα.

Υπάρχουν κάποια βοηθήματα αναζήτησης, όπως αναζήτηση με εύρος τιμών, ταξινόμηση με βάση την τιμή, προσθήκη λέξεων που δεν θέλει ο χρήστης να εμφανίζονται στα αποτελέσματα, διόρθωση ορθογραφικών λαθών και ομαδοποίηση με την τιμή. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει κάποιος αυτά τα βοηθήματα για να πάρει καλά αποτελέσματα, αλλά μπορούν να κάνουν τα αποτελέσματα πιο ακριβή.

Πως ξεκίνησε
Η ιδέα για μια μηχανή αναζήτησης για online αγορές δεν είναι καινούρια, άλλα δεν υπήρχε κάποια υπηρεσία που να ικανοποιεί την ομάδα ανάπτυξης του spyder.gr. Όχι μόνο τα ελληνικά, άλλα και τα διεθνή site αυτού του χώρου είναι πολύ περιορισμένα στην πληροφορία που έχουν και αρκετά δύσχρηστα και για αυτό δεν υπάρχει κάποιο που να έχει κυριαρχήσει στην αγορά. Πριν από 2 χρόνια η ομάδα ανάπτυξης του spyder.gr αποφάσισε να φτιάξει μια υπηρεσία που θα ήταν πολύ πιο δυνατή από τον ανταγωνισμό. Η βάση της προσπάθειας θα ήταν η ισχυρή τεχνολογική υποδομή και η ευκολία χρήσης.

Μετά από μερικούς μήνες ανάπτυξης, η ομάδα ανάπτυξης πείστηκε ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι πρωτοποριακό και αφήσε τις δουλειές της σαν μηχανικοί υπολογιστών για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε πλήρη ρυθμό την ανάπτυξη του spyder.gr. Τον περασμένο Ιούνιο βγήκε για πρώτη φορά online σε πειραματική μορφή, ενώ από τον Σεπτέμβριο λειτουργεί κανονικά. Αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 3.000.000 προϊόντα, από πάνω από 2600 sites. Τα παραπάνω νούμερα όχι μόνο είναι μακριά από κάθε συναγωνισμό στο ελληνικό διαδίκτυο, αλλά είναι αρκέτα ώστε να επιτρέπουν στο spyder.gr να δίνει περισσότερα αποτελέσματα ακόμα και από αντίστοιχα sites του εξωτερικού τα οποία συλλέγουν προϊόντα από περισσότερες και μεγαλύτερες χώρες.

Μελλοντικά σχέδια
Αν και προς το παρόν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, το spyder.gr σκοπεύει να ξεκινήσει την συλλογή προϊόντων και από χώρες του εξωτερικού και να εξυπηρετεί χρήστες του παγκόσμιου ιστού με απώτερο σκοπό να γίνει η μηχανή αναζήτησης που θα μπορεί να εντοπίσει οποιοδήποτε προϊόν οπουδήποτε στον κόσμο και στις καλύτερες τιμές. Η αρχή λειτουργίας του του επιτρέπει να είναι απεριόριστα επεκτάσιμο με μοναδικές απαιτήσεις υπολογιστή ισχύ, αποθηκευτικά μέσα και γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο.

Ο πρώτος στόχος λοιπόν είναι η επέκταση στο εξωτερικό. Ο πιο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η χρήση της τεχνολογικής υποδομής για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών στον τομέα των εξειδικευμένων μηχανών αναζήτησης. Για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων είμαστε σε αναζήτηση επενδυτών. Τα προσδοκώμενα έσοδα είναι από προβολή διαφημίσεων παράλληλα με τα αποτελέσματα, ανάλογα με την αναζήτηση που κάνει ο χρήστης. Το παράδειγμα της επιτυχίας του Google, άλλα και άλλων sites που βασίζουν τα έσοδά τους στη διαφήμιση, μας κάνει αισόδοξους για το μέλλον του spyder.gr.

Ποιοί είναι οι spyder.gr
* Γιάννης Ιωαννίδης
Πτυχίο Μηχανικών Η/Υ, Παν. Πάτρας, 1999
PhD Επιστήμη Υπολογιστών, Purdue University, 2005
* Νίκος Δέτσικας
Πτυχίο Μηχανικών Η/Υ, Παν. Πάτρας, 2000
MSc Ηλεκτρ. Μηχανικών, Purdue University, 2002

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Thanasis

Μπράβο στα παιδιά! Εναλλακτικές προτάσεις χρειαζόμαστε πάντα!

nick

to site den yparxei.den anoigei!

ειρηνη

δεν ανοιγει το site…

σιγουρα υπαρχει???? :O

kostis

παιδιά δεν ανοίγει το site!

kostas

Οντως παιδια δυστυχως το site δεν ανοιγει ουτε ειναι καταχωρημενο στο google 🙁

ioannis

Μπορώ να ρωτήσω γιατί επιμένετε να «διαφημίζετε» ένα website το οποίο δεν υπάρχει;;;
Δεν νομίζω ότι προσθέτει κάτι στην αξιοπιστία του techblog.gr

Κώστας Βλαχάκης

Δεν “διαφημίζουμε”. Αν προσέξεις την ημερομηνία είναι ένα χρόνο πίσω. Δεν σβήνουμε τα παλιά μας άρθρα, με αυτή τη λογική θα πρέπει να σβήσουμε και ότι έχουμε γράψει για όλα τα κινητά που πλέον δεν πωλούνται. Απλά θα κάνω ένα update στο άρθρο. Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση.

mesasola

Δε μας λες όμως και την αιτία. Γιατί κάτι τόσο μεγαλεπήβολο και πρωτοποριακό σταμάτησε να δουλεύει?

Alan

ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!!! Δεν ξέρω τι σχέση έχει με τα υπόλοιπα σχόλια αλλά…

Chris

Με το που το είδα χάρηκα αλλά μετά είδα το update. Κριμα που σταμάτησε. Μεγάλο project βέβαια αλλά με καλές προοπτικές.

Stanislav

Pedia iparhi poli kalo site pou legetai skroutz.gr agorasa to galaxy tab mou apo eki otan kostize 689 Euro sto plaiso ego to agorasa 600 euro .

ioannis

για άλλη μια φορά το post με το spider.gr είναι στην κεντρική σελίδα.
ένα post που μετράει τώρα ένα χρόνο, για ένα site το οποίο έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο.
well done!!!

Κώστας Βλαχάκης

Τρέχουμε με άλλα πράγματα. Θα διορθωθεί και αυτό. Ευχαριστώ για την επισήμανση.

ioannis

δεν έχω σκοπό να “τη λέω”. μπαίνω κάθε μέρα στο Techblog.gr και μου αρέσουν τα άρθρα, τα reviews και το θεωρώ αρκετά αξιόλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.