Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ηλεκτρονικά έγγραφα με ψηιακή υπογραφή

Με σημερινή εγκύκλιο του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσου Βολουδάκη, γνωστοποιείται η έκδοση νέου εσωτερικού κανονισμού (www.ydmed.gov.gr/?cat=99), με τον οποίο καθίσταται υποχρεωτική η αποκλειστικά ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων εντός του Υπουργείου.

H σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται με τον νέο κανονισμό είναι ότι τα έγγραφα που παράγονται στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, φέρουν πλέον υποχρεωτικά ψηφιακή υπογραφή η οποία έχει την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη, επικυρωμένη υπογραφή. Για να υλοποιηθεί η πολιτική αυτή απόφαση, αξιοποιήθηκε η υφιστάμενη τεχνολογική υποδομή και η εθνική διαδικτυακή πύλη «Ερμής» (www.ermis.gov.gr), χωρίς να προκληθεί δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο εσωτερικός κανονισμός, ο οποίος ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες τις σχετικές με την υπογραφή, διακίνηση και αρχειοθέτηση των εγγράφων, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ώστε να αποτελέσει οδηγό για όλα τα Υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου που θα εφαρμόσουν ανάλογη διαδικασία.

Τα οφέλη από την εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής στο δημόσιο είναι πολλαπλά, με κυριότερο τον περιορισμό της σπατάλης χρόνου και πόρων, αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας. Ήδη έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο της Επιτροπής Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η διαδικασία σταδιακής επέκτασης της εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και στα άλλα Υπουργεία.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα προχωρά η διαδικασία έκδοσης και διάθεση ψηφιακών πιστοποιητικών (δικαίωμα ψηφιακής υπογραφής) στους δικηγόρους σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες διαδικασίες με τους μηχανικούς (σε συνεννόηση με το ΤΕΕ), με οικονομολόγους και λογιστές (σε συνεννόηση με το Οικονομικό Επιμελητήριο), αλλά και σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες που αποτελούν συστηματικούς χρήστες των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ψηφιακή Υπογραφή - Διαγωνισμοί Δημοσίου / Psifiaki Ipografi - Diagonismoi D

Είναι σημαντικό η ψηφιακή υπογραφή να λειτουργεί σωστά με την υποδομή δημοσίου κλειδιού του ΕΡΜΗ και να μην είναι απλής (χαλαρής) αποθήκευσης, χωρίς usb token. Ειδικά σε περίπτωση συμμετοχής σε Διαγωνισμούς Δημοσίου μέσω ΕΣΗΔΗΣ (ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ), υπάρχει κίνδυνος απόρριψης από την διαγωνιστική διαδικασία του υποψηφίου.
Με εκτίμηση, Νικόλαος Κοτσυφός, Οικονομολόγος
http://www.ipografi.gr .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.