3G, Ερευνητές αποκαλύπτουν κενό ασφαλείας στη σύνδεση με το smartphone μας

Το πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στον κώδικα που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του smartphone με το 3G δίκτυο και επιτρέπει σε αδιάκριτα μάτια να εντοπίσουν την ακριβή θέση του στο γεωγραφικό χώρο. Η έρευνα έγινε από το πανεπιστήμιο του Birmingham στην Αγγλία σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Βερολίνου.

Αυτοί που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν το smartphone μας θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν έναν μικρό σταθμό femtocell, κάτι σαν έναν μικρό σταθμό βάσης, προκειμένου να εντοπίσει τη συσκευή μας. Οι συσκευές μέσα από μια διαδικασία επιθέσεων μπορούν να αποκαλύψουν το Temporary Mobile Subscriber Identity (TMSI).

Σε άλλη περίπτωση ο επιτιθέμενος θα μπορούσε να υποκλέψει το Authentication and Key Agreement (AKA) request που κάνει ένα τηλέφωνο και να στείλει αυτό το request σε όλες τις συσκευές που υπάρχουν στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συσκευές που βρίσκονται στην περιοχή θα έστελναν ένα σφάλμα σύνδεσης, έτσι ώστε να μπορεί ο επιτιθέμενος να μπορεί να την εντοπίσει.

Οι ερευνητές έχουν ήδη στείλει τα ευρήματά τους στο 3GPP εδώ και έξι μήνες, αλλά δηλώνουν ότι δεν έχει γίνει ακόμα κάποια βελτίωση. Μήπως πρέπει να το δούμε το θέμα;

, 3G, Ερευνητές αποκαλύπτουν κενό ασφαλείας στη σύνδεση με το smartphone μας

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones featured OPPO OPPO Android smartphones

Oppo Find X7: Γίνεται η πρώτη σειρά με υποστήριξη 5.5G

Η China Mobile ανακοίνωσε το 5G-Advanced, γνωστό και ως 5.5G ή 5GA, και η πρώτη σειρά που θα το υποστηρίζει θα είναι η Find X7 της Oppo.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.