Οι ανθρωπολόγοι μας λένε ότι η Apple θα μπορούσε να θεωρηθεί… θρησκεία!

Μπορεί να σου φαίνεται προκλητικό, ειδικά εάν πιστεύεις σε κάποιο δόγμα, αλλά οι ανθρωπολόγοι του πανεπιστημίου του British Columbia δηλώνουν ότι η Apple συγκεντρώνει πάνω της ένα πλήθος χαρακτηριστικών που μπορούν να την ορίσουν ως θρησκεία! Αρκεί κανείς να παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις των νέων προϊόντων που μοιάζουν σαν συγκεντρώσεις μίας σέκτας πιστών, ή το πώς βλέπουν οι φίλοι της Apple τα σύμβολά της, ειδικά το δαγκωμένο μήλο.

Η θεωρία λέει ότι για να θεωρηθεί κάτι ως θρησκεία θα πρέπει να έχει έναν χαρισματικό ηγέτη που αποτελεί αντικείμενο λατρείας από τους οπαδούς, μία διαδικασία που απαιτεί την αλλαγή τρόπου σκέψης από τους οπαδούς, οικονομική, σεξουαλική ή οποιασδήποτε άλλης μορφή εκμετάλλευση από τους ηγέτες ή το ιερατείο. Χμμμ… Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;

Ο Steve Jobs είναι αυτός ο χαρισμάτικός, μυθικός ηγέτης που χρειάζεσαι, ενώ κάθε φορά που παρουσιάζεται κάτι νέο, εντυπωσιακό και καλοσχεδιασμένο, η Apple σου ζητά να αδειάσεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό για να το αποκτήσεις, ακόμα και αν δεν το χρειάζεσαι. Από την άλλη, νιώθεις ότι ανήκεις σε μία ομάδα ανθρώπων που σκέφτονται εντελώς διαφορετικά από όλους τους άλλους. Οι επιστήμονες μας λένε ότι η Apple δεν προσπαθεί απλώς να πουλήσει ένα προϊόν, αλλά να δημιουργήσει μία εμπειρία συνδεδεμένης ζωής, την αίσθηση του ανήκειν σε μία ομάδα ιδιαίτερων ανθρώπων.

Τελικά, τι πιστεύετε, είναι η Apple θρησκεία ή όχι;

, Οι ανθρωπολόγοι μας λένε ότι η Apple θα μπορούσε να θεωρηθεί… θρησκεία!

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

30 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Goodys

Χαχαχαχα θα σού λεγα τώρα τι είναι 😉

spyros

Διστυχως ειναι θρησκεια αλλα οχι με τον καλο τροπο. Βασικα δεν ξερω αν υπαρχει καλος τροπος

PC

APPLE,
ΘΡΗΣΚΕΙΑ,
ΣΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ!

MEDS

“The things you own, own you”, α ρε Fight Club!

antonis

α καλα………. οτι να ναι.. επιστημονικα τεκμηριομενο.

ΑΝΤΩΝΗΣ

Ε ρε jumpo που τους χρειαζεται

Τάκης

Πάντως οι ακόλουθοι της θυμίζουν Ιεχωβάδες, μετά από συνάντηση με έναν θέλεις Depon για τον πονοκέφαλο.

manolis tsagkarakis

αν είναι έτσι τότε ο Jobs πέθανε για τα πάθη μας;;;; :p

Goodys

Οι πελάτες της όχι οι ακόλουθοι ! θυμίζουν Ιαχωβάδες όσο θυμίζουν ιαχωβάδες και οι κολλημένοι με τα Android. Μη λέμε κι ότι θέλουμε !!!

Ir4klis

Στο χωρίο μου το λένε successful marketing αυτό.
Η μαγκιά είναι οχι να φτιάξεις ένα προϊόν για μια αγορά αλλά να φτιάξεις μια αγορά για το προϊόν σου. Και αυτο το έχουν καταφέρει εκεί στο Cupertino.
Μπράβο στην εταιρία και στα αστερια που ασχολούνται με την προώθηση.

Takis

Εχει μια δόση αλήθειας το άρθρο αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως συμπεριφέρονται κάποιοι με της ελληνικές ομάδες και το ελληνικό ποδόσφαιρο.Αν και ειναι τελείως μάπα σαν προϊόν πολλοί ασχολούνται με αυτό ενεργά και με τις άθλιες ομάδες του.Σίγουρα η απλ έχει πιο ποιοτικά προϊόντα.

Panagiotis Gr.

βλακεία ναι, θρησκεία δεν νομίζω! και τα πρόβατα ακολουθούν τον τσοπάνη αλλά δεν νομίζω να τον έχουν σαν θεό! πάντως την κατάληξη του προβάτου την ξέρετε οπότε προσοχή!

Μάριος

Πιστεύω ότι σιγά σιγά ξεκινλαει η αποκαθήλωσή της όμως !!!

cmvrgr

Ήμουν hater της apple όπως και πολλών άλλων εταιριών μέχρι που δοκίμασα τα προϊόντα τους στην δουλεία (ακόμα δεν έχω αγοράσει κάποιο προϊόν τους για προσωπική χρήση). Η apple θα καταντήσει σαν την Νοκια είναι σίγουρο εάν δεν κρατήσει το innovation που είχε ο jobs. Όλες οι αυτοκρατορίες καταστράφηκαν ιστορικά. Να μην αναφέρω τι έγινε μετά τον θάνατο του Μ. Αλέξανδρου και γίνω βαρετός… σε ένα τεχνολογικό site. Τα προϊόντα της εταιρίας είναι premium και διαφέρουν σε αίσθηση και ποιότητα. Αυτό ισχύει και για άλλα προϊόντα πχ τα αυτοκίνητα (μια 1600 BMW έχει όσο ένα 2000 η και μεγαλύτερο αυτοκίνητο άλλου κατασκευαστή άλλα είναι premium και πουλά εκτός από αυτοκίνητο και την φίρμα). Το μόνο σίγουρο είναι ότι η apple έχει καταφέρει να γίνει η ποιο δυνατή εταιρία οικονομικά ever και αυτό το οφείλει στο πολύ δυνατό μαρκετινγ και την φιλοσοφία του να κάνει εύκολη την χρήση των προϊόντων. Το max os x θέλει ένας που δεν έχει πιάσει ποτέ του υπολογιστή για να το μάθει το 1/10 του χρόνου από αυτών των windows. Το IOS είναι φτιαγμένο για “ηλιθίους” εάν το συγκρίνω με τους “παπάδες που μπορεί να κάνει το Android μου” αλλά αυτό που πουλά είναι τελικά το… Συνέχεια »

VasiliSIII

εγω καθε πρωι πέφτω στα γόνατα μπροστά στο iphone ενος φίλου (δεν εχω δικό μου) και κανω προσευχές. Και να δείτε πιάνει… αμέσως έρχεται μήνυμα αναβάθμισης κάποιου application (οιωνός σκέφτομαι). Κάποια στιγμή θα έρθει και η στιγμή που θα αναβαθμιστεί και το iphone…αλλα αυτό μάλλον στην πρώτη παρουσία του Steve!

sotiris

θρησκεια?????? τι κακογουστο ανεκδοτο ειναι αυτο?!?!

kostas

Ούτε για αστείο. Η apple είναι καλή αλλά όχι θρησκεία.

Manolis

η apple εκμεταλλεύτηκε το μήλο που δάγκωσε η Εύα για να λάβει την γνώση… τον απαγορευμένο καρπό και πάτησε πάνω στην θρησκεία…

Δυστυχώς γι αυτούς η εποχή που όλοι ξόδευαν για προϊόντα που θα συμπληρώσουν την εικόνα τους πέρασε… πλέον ο κόσμος συνηδειτοποιήσε πως το χρήσιμο είναι αυτό που του κάνει και όχι αυτό που είναι μόδα…

Η παραπάνω σκέψη, οδήγησε χτες ΄στην πτώση τα περισσότερα Ασιατικά Χρηματιστήρια, καθώς οι εκτιμήσεις για την Apple ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες. Ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει με το ίδιος πάθος apple και μολύνεται από το λειτουργικό τους.
Τραγική εταιρία , με προσβλητικό Logo και σκοτείνα ονόματα λειτουργικών…
όταν θες να μολύνεις τους πελάτες με τον ιο σου σίγουρα δεν σε ενδιαφέρει μόνο η τεχνολογία αλλά η δημιουργία μιας ομάδας πιστών που θα πουλούν ακόμα και τα νεφρά τους για να αποκτήσουν την τεχνολογία σου…

Christos K.

Ρε σεις με αυτά τα κριτήρια και ο Bieber θρησκεία είναι. Τι έγινε άρχισαν και τα πανεπιστήμια να κάνουν δηλώσεις απλώς και μόνο για να προκαλέσουν….;;;

marios

Υπερβολικό θα έλεγα!! Αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως διαπιστώνουμε πόσο καλά( ή πολύ καλά) αποτελέσματα και κέρδη φυσικά έχουν ο συνδυασμός καινοτομίας, design και σωστού marketing!!

Επίσης χαρισματικοί ηγέτες-διευθύνοντες σύμβουλοι υπάρχουν και σε άλλες επιτυχημένες εταιρείες, απλά δεν είναι τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό!!

Ψυχραιμία λοιπόν!!

Όπως άλλωστε λέει κι ο Κώστας …η τεχνολογία μας ενώνει!!!

kostasssz

Η λέξη που ψάχνεται είναι cult

Papandonis

Σωστός ο Ir4klis… Και εγώ πάντα αυτή την άποψη είχα. “Μην προσπαθείς να φτιάξεις ένα προϊόν για μια ομάδα ανθρώπων, δείξ’ τους εσύ τι χρειάζονται και πείσε τους να το αγοράσουν”. Όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο του Jobs θα καταλάβετε ότι το ίδιο προσπαθούσε να κάνει και αυτός.

GeorgePan

Άπιστοι, θα καείτε στον κάδο ανακύκλωσης! :p

Αλέξης

αιφον ο θεός, αιφον ισχυρός, αιφον αθάνατος ελέησον ημάς!

Panos

Θα δίνουν και αντίδωρο? συγνώμη λάθος μου.. iBread

Μαξλαρ

Πολύ καλή η apple αλλά στο χρηματιστήριο μεγελη πτώση έχει τελευταία ..γιατί ;;;

Αστερης

ρε παιδια, οταν μιλαμε για “ευκολο και απλο” ios, εννοουμε αυτο το λειτουργικο που εχω υπ’οψιν και πρεπει να μπεις στα settings για να ανοιγοκλεισεις δεδομενα/wifi και που στο task manager(ο θεος να το κανει) δεν εχει “close all” ??!?!?!?!

Πέρης

Υπάρχουν 2 ειδών άνθρωποι στον κόσμο, αυτοί που καταλαβαίνουν τι γίνεται και αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται.

thodoris

το “i” μπροστά από το pod, το pad, το tunes και το phone δεν ήταν τυχαίο τελικά.
ελέησον.

tolkιen

Οι ανθρωπολόγοι ας σταματησουν τις παπ..ες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.