Samsung A9 vs TSMC A9: Είχε δίκιο η Apple για την μικρή διαφορά 2% με 3%;

Γύρω από τα φετινά iPhone 6s και iPhone 6s Plus δημιουργήθηκε έντονη συζήτηση όσον αφορά στα Apple A9 chips τα οποία είναι κατασκευασμένα από διαφορετικούς κατασκευαστές. Το ένα το έχει αναλάβει η Samsung χρησιμοποιώντας τη διαδικασία των 14nm FinFET ενώ η TSMC είναι στα 16nm FinFET.

Είχε φανεί ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στην διάρκεια ζωής της μπαταρίας και αμέσως χαρακτηρίστηκε ως “batterygate”, κατά το περσινό “bendgate” που ταλαιπώρησε αρκετά την Apple. Επίσης τα benchmarks έδειξαν κάποια διαφορά και στην απόδοση των δυο chipsets.

Ωστόσο, η Apple έσπευσε με δηλώσεις της να διευκρινίσει ότι η διαφορά μεταξύ τους στην καθημερινή χρήση είναι ανεπαίσθητη, μόλις 2% με 3%, ποσοστό το οποίο είναι ανεκτό. Ισχύουν όμως οι ισχυρισμοί της;

Αυτό ήθελε να δει το ArsTechnica το οποίο πραγματοποίησε νέα benchmarks και επιβεβαιώνει ότι οι ισχυρισμοί της Apple είναι αληθείς. Βρήκε ότι το Α9 chipset από την TSMC έχει ένα πλεονέκτημα της τάξης του 2-3% στην διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Για παράδειγμα σε WiFi test βρήκαν ότι το κινητό με Samsung-made A9 chipset έχει διάρκεια μπαταρίας 2.2% μικρότερη από την TSMC. Στο GFXBench test η TSMC είχε επίσης προβάδισμα 4.3%. Στο Geekbench η διαφορά είχε φανεί ότι είναι στο 28%, κατά του Samsung A9.

Το συμπέρασμα του ArsTechnica είναι ότι στο iPhone με το chip που έχει κατασκευάσει η Samsung, αν δεν ζοριστεί η CPU ή η GPU, τότε η διαφορά στην μπαταρία είναι πράγματι 2 με 3% όπως ισχυρίστηκε η Apple. Όταν όμως θα κληθεί να εκπονήσει πιο απαιτητικές λειτουργίες, τότε η διαφορά στην μπαταρία ξεπερνά το 2-3% σε σχέση με το TSMC A9 chip, αυτό εξηγεί και την μεγάλη διαφορά που σημειώθηκε στο Geekbench.

Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι για τον μέσο χρήστη που σερφάρει στο web, παρακολουθεί video ή παίζει κάποια παιχνίδια, δεν θα υπάρχει σημαντική διαφορά στην μπαταρία. Για όσους όμως θέλουν για παράδειγμα να παίζουν graphic-intensive παιχνίδια ή να παρακολουθούν high-res video, τότε μπορεί να γίνει αισθητή η διαφορά στην μπαταρία. Ανάλογα σε ποια από τις δυο παραπάνω κατηγορίες ανήκετε, μπορείτε να επιλέξετε το αντίστοιχο iPhone 6s με A9 chip από την Samsung ή την TSMC.

Samsung A9 vs TSMC A9: Είχε δίκιο η Apple για την μικρή διαφορά 2% με 3%;, Samsung A9 vs TSMC A9: Είχε δίκιο η Apple για την μικρή διαφορά 2% με 3%;

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
chaos

Βλακειες ειναι αυτα στην πραξη κανεις δεν μπορει να καταβαει την διαφορα.

Βαγγέλης

chaos μη το λες μπορεί να δώσει κάποιος και 2000 ευρώ για να πάρει και τις δύο εκδόσεις αν αν του τύχουν για να τις δοκιμάσει γιατί δεν είναι λογικό να έχει απαιτήσεις ο καταναλωτής που δίνει μόνο 1000 ευρω.Το 6s είναι δυνατό κινητό αλλά όχι τέλειο μιάς και η apple έκανε το λάθος της Samsung να βάζει διαφορετικούς επεξεργαστές στα ίδια μοντέλα και η έρευνα δεν είπε πόση ήταν η διαφορά όταν κάποιος ζοριζει τη CPU και GPU παίζοντας ενα παιχνίδι αλλά απλα οτι είναι μεγαλύτερη του 3% όπως δείχνει το geekbench εκτός του antutu

Petros. G3

Aντι να κρατησει 12 ωρες.. θα κρατησει 11 ωρες και 58 λεπτα και 11 δευτερα

viel

@Βαγγέλης η apple δεν βαζει διαφορετικους επεξεργαστε τι λετε οτι σας κατεβει? απλα τον ιδιο επεξεργαστη τον φτιαχνουν 2 εργοστασια διαφορετικα! αυτο γινετε καποια χρονια τωρα

Βαγγέλης

διαφορετικοί είναι αφού ο υποθετικά καλύτερος λογο nm είναι χειρότερος στη πράξη αλλα δες το όπως θες viel οπως σε λένε

Tasos Spanos

Αυτό που καταλαβαίνει κάποιος απο αυτά είναι ότι η διαφορά ειναι 2-3% το ελάχιστο και 28% περίπου το μέγιστο.
Δεν είναι καθόλου λίγη αυτή η διαφορά. Όσο χρησιμοποιείς την συσκευή ανεβαίνει η διαφορά μεταξύ tsmc και samsung.
25-30% είναι μεγάλη διαφορά μην λέμε ότι θέλουμε. Ότι και να κάνεις απο λειτουργικό δεν μπορείς να καλύψεις την διαφορά.

viel

διαφορετικο ειναι ενα soc οταν εχει αλλαγες στα logical operations της cpu και αν εχει αλλη gpu oxi otan εχει αλλη λιθογραφια….

Νικόλας

Δηλαδή τι θα πάμε να αγοράσουμε και θα λεμε τον θελω με Tsmc αντε βγάλε άκρη οπως με το s6 που ειχε καμερα σαμ και σονυ και σαφως τις σονυ εσκιζε μπροστα στον σαμ .Σε αυτες τις περιπτωσεις πως διαλεγεις λοιπόν?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Software AI Samsung Samsung Galaxy S23

Galaxy AI: Ορισμένες δυνατότητες δεν θα υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε παλαιότερες συσκευές Galaxy, πέραν της σειράς Galaxy S24.